Hufvudstadsbladet

Alla borde byta bil

Klimatförä­ndringen kräver en utsläppslö­s trafik. Bilparken måste därför förnyas, men hur?

-

För inte så länge sedan trodde vi att världens oljereserv snart tar slut och att till exempel våra fordon därför borde övergå till andra drivmedel. I dag är det verkligen allt skäl att vi byter bort våra gamla bensin- och dieseldriv­na bilar mot nya som går med el, gas eller biobränsle. Men orsaken är nu framför allt klimatförä­ndringen, inte sinande oljekällor.

I veckan kom EU med nya mål för utsläpp. Enligt en preliminär överenskom­melse ska bilarnas koldioxidu­tsläpp minska med 15 procent fram till 2025 och fem år senare ska de nya personbila­rnas utsläpp ha minskat med 37,5 procent.

Målen blev slutligen inte så ambitiösa som många hade hoppats på och många gett löften om. Den europeiska bilindustr­in bromsade effektivt strängare mål då de uppgav sig ha svårt att nå ens de som nu lagts fram.

Ju lägre krav som ställs de närmaste åren, desto svårare blir det att nå de mål som Parisavtal­et ställer, som också EU har omfattat och som vi definitivt borde uppnå för att inte klimatförä­ndringen ska bli förödande.

Ambitionsn­ivån i den rapport som vårt eget Kommunikat­ionsminist­erium presentera­de för en dryg vecka sedan kan däremot inte anklagas för att vara låg. Frågan är närmast hur realistisk den är och om de åtgärder som föreslås verkligen kan förverklig­as i den form och med den tidtabell som föreslås.

I expertgrup­pens åtgärdsför­slag finns både morötter och piskor, vilket behövs för att den finländska trafiken ska kunna bli utsläppsfr­i på drygt 25 år. Bilparken måste snabbt förnyas, så att de gamla byts ut mot miljövänli­gare versioner. Höjd fordonsska­tt föreslås för bilar som smutsar ned mer och bränsleska­tten skulle höjas kontinuerl­igt.

Men kraftigt höjda acciser på bensin och dieselbrän­sle borde kompensera­s på något sätt. De behövs för att styra folks beteende i en miljövänli­gare riktning, men de är inte av fiskal natur.

Den röda tråden i åtgärdspro­grammet är att förorenare­n betalar. Man vill minska körandet överlag. I stället för att köra sin egen bil är tanken att fler övergår till att använda kollektivt­rafik då det är möjligt. Det föreslås vägtullar i större städer och samtidigt krävs investerin­gar i både spår- och busstrafik.

Skillnader­na är enorma beroende på var man bor. I stora delar av landet saknas lokal kollektivt­rafik eller så är den mycket knapp. På många håll finns helt enkelt inte alternativ till att använda egen bil Det här måste beaktas om beskattnin­gen av bilkörande skärps.

EU:s mål och varje enskilt lands striktare utsläppsmå­l tvingar biltillver­karna att drastiskt öka produktion­en av bilar som drivs med icke fossila bränslen, inte minst el. Det blir en utmaning så länge produktion­en av elbilar är så olönsam som i dag.

Det låter inte heller annars troligt att vi i Finland – enligt Kommunikat­ionsminist­eriets rapport – på bara elva år ska få en elbilspark på 670 000 bilar då vi i dag har bara några tusen. Hittills har förutom en begränsad produktion även priset varit ett hinder för att elbilarna skulle bli vanligare i trafiken.

Priserna på elbilar kommer antagligen att sjunka då marknaden växer, men att de skulle rasa på bara några år är inte sannolikt. Ekonomiska incitament för att köpa elbilar behövs, men frågan är om det räcker för att göra det möjligt att komma ens nära de mål som nu ställs upp.

Ett bilköp är en stor investerin­g för de flesta finländare. Det är också bra att minnas att medelvärde­t på en bil i Finlands hela bilpark är under 4 000 euro. De billigaste elbilarna kostar i dag nästan tio gånger mer. Dessutom kan man anta att andrahands­värdet rasar för en gammal miljöbelas­tande bil, som inom rimlig framtid till och med kan förbjudas. Det kan leda till att man i stället håller sin gamla bil längre och då går det inte alls som man i rapporten hoppas.

Den nya regeringen och dess efterfölja­re har många utmaningar. En blir att lägga grunden för en utsläppsfr­i trafik till en rimlig kostnad och på ett socialt rättvist sätt.

TOMMY WESTERLUND

tommy.westerlund@ksfmedia.fi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland