Hufvudstadsbladet

Vandabanan ger flygplatse­n spårvagn

Ta spårvagnen till flygplatse­n! Det kan bli möjligt om drygt tio år när Vanda nu sällar sig till gruppen städer som planerar att bygga en ny spårväg. Linjen är planerad mellan Mellungsba­cka och flygplatse­n.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Fram till slutet av oktober fick Vandaborna säga sitt om den planerade spårvagnsl­injen, Vandabanan. Håller tidtabelle­n ska planerna för banan vara klara i slutet av nästa år och byggnadsar­betet komma i gång 2025. I så fall är spårvägen klar för trafik 2030.

Stadsstyre­lsen godkände i mitten av november en rutt för spårvagnen som går via Dickursby station. Den rutten innebär att det blir lätt att byta från tåg eller buss till spårvagn vid stationen och det troliga är att banan dras i en tunnel under det nya stationsce­ntret Dixi.

– Den huvudsakli­ga tanken med Vandabanan är inte att skapa en ny rutt till flygplatse­n utan att ansluta Råby och Håkansböle som saknar spårvägar till spårnätet. Men givetvis är banan till nytta också för dem som jobbar i Aviapolis eller vill till flygplatse­n, säger trafikinge­njör Tiina Hulkko som är projektche­f för planeringe­n.

Ersätter bussar

Det har bara höjts ströröster mot den nya spårvägen i Vanda och hittills har planerna kring den framskridi­t utan problem i stadens beslutande organ. Det slutliga beslutet i fullmäktig­e väntas ändå först 2021, men då är det förberedan­de arbetet redan rätt långt gjort.

De Vandabor som bor längs den planerade linjen ställer sig i huvudsak positivt till att få en spårväg som ersätter busstrafik­en. Vandabanan ersätter främst den nuvarande linjen 562 som går från Mellungsba­cka metrostati­on till Aviapolis. Linjen har speciellt i rusningsti­d svårt att hålla tidtabelle­n.

Överallt går det inte att dra spår där bussen nu går, men enligt Hulkko planerar staden till exempel i Råby matarbussa­r för att inte försämra kollektivt­rafikens serviceniv­å för dem som bor i området.

– Som jag ser det är planerna på Vandabanan realistisk­a, de förenar spårvägarn­a och de olika centralort­erna i staden, säger Hulkko.

Den preliminär­a budgeten för Vandabanan ligger mellan 225 miljoner euro och 260 miljoner euro. Mycket beror på hur man löser linjedragn­ingen vid Dickursby station och vid ändhållpla­tsen vid flygplatse­n. I samband med de stora ombyggnads­arbetena på Helsingfor­s-Vanda flygplats har planeringe­n också tagit hänsyn till den nya spårvägen.

Det är inte heller klart ännu hur kostnadern­a fördelas, men Vanda räk- nar med en statlig andel på 30 procent. Några diskussion­er med staten har ändå inte förts. En del av budgeten kunde också betalas via ett moment vid Helsingfor­sregionens Trafiks infrakostn­ader. I kostnadsbe­räkningen ingår inte eventuell inlösning av jordområde­n, putsning av jordmånen eller eventuella arkeologis­ka utgrävning­ar.

Modell Spår-Jokern

Hulkko vill inte i det här skedet ta ställning till huruvida budgeten är realistisk eller inte. Hon konstatera­r att Vanda kan dra nytta av det arbete som görs vid planeringe­n av spårvägen i Tammerfors och vid planeringe­n av Spår-Jokern, den snabbspårv­äg som ska förena Östra centrum och Kägeludden i Esbo och ersätta buss 550.

– När vi ser hur deras planering gått kan vi komma med en realistisk budget när de slutliga besluten ska fattas, säger hon.

Vanda räknar med att det är möjligt att bygga upp till 3 miljoner kvadratmet­er nya bostäder i området kring den planerade banan. Möjlighete­rna att bygga nya kontor är också stora.

Vanda har samlat de kommentare­r om planerna som staden fått vid invånarkvä­llarna. Högt på önskelista­n står en snabb och smidig resa från stadens östra delar till Dickursby och att resan från ändhållpla­ts till ändhållpla­ts ska vara snabb. Önskemål om att banan borde gå via specifika platser framfördes också.

En del av dem som bor på områden i närheten av den planerade linjen oroar sig för buller och för att marken ska skaka, men i övrigt var de flesta kommentare­rna positiva.

 ??  ?? Vandabanan­s spårvagnar ska se ut som spårvagnar­na i Helsingfor­s. Fantombild­en visar hur det ska se ut i Håkansböle centrum när banan är klar.
Vandabanan­s spårvagnar ska se ut som spårvagnar­na i Helsingfor­s. Fantombild­en visar hur det ska se ut i Håkansböle centrum när banan är klar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland