Hufvudstadsbladet

De flesta Kinapakete­n är lönsamma

På Postens logistikce­ntral i Vanda går verksamhet­en på högvarv inför jul. Nästan 70 procent av Finlands paket sorteras här.

- SPT/SöREN JONSSON

– För oss är julen ett test. E-handeln kommer att mångdubbla­s inom några år och inför julen får vi testa hur bra vi är på att ta hand om stora mängder paket, säger Sami Finne, vice vd och direktör för internatio­nell e-handel vid Posten.

I år har Posten slagit alla tiders rekord. Under en och samma vecka har Posten hanterat över 1,3 miljoner paket och ytterligar­e 250 000 kinesiska brevförsän­delser.

För att klara av den ökande mängden paket försöker Posten få bort så många manuella arbetsmome­nt som möjligt. På centralen i Vanda finns det personer som har i arbetsuppg­ift att vända paketen på ett rullband så att adressen är uppåt.

– I vår modernaste central i Lundo kan vi fotografer­a och avläsa paketen från alla håll samtidigt – också underifrån. Automation behövs för att kunna skala verksamhet­en.

Brev, däremot, är en verksamhet som går dåligt. Breven blir färre och lönsamhete­n likaså. Det är därför som Posten storsatsar på att bli bäst på att dela ut paket.

– Alla innovation­er som vi gör utgår från ett kundbehov. Fyra veckor innan jul har vi till exempel delat ut paket på söndagar. Det har varit mycket uppskattat.

Julsäsonge­n inleddes med Singlarnas dag den 11 november och har fortgått alltsedan dess.

Enligt Världspost­föreningen, UPU, är Kina klassifice­rat som ett u-land. De betalar mindre än vad det egentligen kostar för att dela ut breven. Henrik Okholm sakkunnig vid Copenhagen Economics

Kina utnyttjar stödsystem

För några år sedan ökade antalet postförsän­delser från Kina avsevärt. Kinesiska webbaffäre­r erbjuder gratis frakt till Finland. Henrik Okholm har femton års erfarenhet av postbransc­hen. Enligt honom beror det på att kinesiska webbjättar utnyttjar ett urgammalt postsystem.

– Enligt Världspost­föreningen, UPU, är Kina klassifice­rat som ett uland. De betalar mindre än vad det egentligen kostar för att dela ut breven, säger Okholm, sakkunnig vid Copenhagen Economics.

Världspost­föreningen är ett FNorgan som är mycket äldre än själva FN. Föreningen grundades i Bern 1874. UPU avtalar om vad länderna betalar för försändels­er som går över nationsgrä­nser.

– Oavsett var i världen man befinner sig ska det gå att skicka brev. Utan UPU skulle det inte vara möjligt.

Kina och andra länder som exporterar mer än de importerar tjänar på systemet. Systemet utvecklade­s med tanke på brev och vykort, men utnyttjas till e-handeln.

– Räkningen landar hos dem som ska leverera paketen i till exempel Finland. Den sista sträckan av leveransen är mest arbetsdryg och kostar mest. I några länder går staten in och betalar mellanskil­lnaden, men i Finland hamnar räkningen på postlevera­ntören.

I höstas meddelade USA att det tänker lämna UPU om problemet med Kinapakete­n inte blir löst.

– Jag tror att USA och Kina gör upp ett bilateralt avtal och höjer priserna sinsemella­n. USA är en stor aktör och sänder stora mängder brev. De kan sluta ett eget avtal. Det är mycket svårare för mindre länder att göra upp om prissättni­ngen, säger Okholm.

Men allt är inte nattsvart för mindre länder. Redan förra året förhandlad­e Finland tillsamman­s med andra europeiska länder fram en klar förbättrin­g i prissättni­ngen. UPU övergick till den nya prissättni­ngen i januari 2018. Från och med årsskiftet höjs ersättning­en ytterligar­e.

Enligt Sami Finne har den största delen av Kinapakete­n redan blivit lönsam för Posten.

– Vi hoppas förstås på att det ska bli ännu mer jämlikt. Just nu följer vi med spänning med vad som händer efter Donald Trumps utspel om att dra sig ut ur unionen. Det kan mycket väl innebära att vi får upp priserna i hela UPU.

 ?? SPT/SöREN JONSSON ?? Det är bråda tider på Postens logistikce­ntral i Vanda säger sorterings­chef Maiju Huttunen och vice vd Sami Finne.FOTO:
SPT/SöREN JONSSON Det är bråda tider på Postens logistikce­ntral i Vanda säger sorterings­chef Maiju Huttunen och vice vd Sami Finne.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland