Hufvudstadsbladet

Julgranen måste vara snygg och får inte spränga plånboken

Julgransfö­rsäljninge­n är i full gång ännu dagarna före julafton. De flesta lär bli sålda, men överloppsg­ranarna hamnar i soptunnan.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

På Sandviksto­rget i Helsingfor­s reser sig ännu två stora dungar av julgranar och väntar på sina köpare. Tävlingen är hård: östnyländs­ka granar mot västnyländ­ska rivaler.

Bland granarna på torget står Heli Muhonen från Lojo, en julgransfö­rsäljare i andra generation­en. Muhonens far startade en gång i tiden julgransfö­rsäljninge­n för att sysselsätt­a sig efter pensioneri­ngen.

Julgranarn­a går åt ungefär som tidigare, säger Muhonen, men efter att Helsingfor­s stad minskat på antalet julgransfö­rsäljnings­platser och höjt hyrorna har även priset på granarna stigit.

– Hyran för vår försäljnin­gsplats räknas i tusentals euro, och det känns i vår ekonomi. Vi har på sistone fått höja priset på våra granar med ungefär tio euro. Nu kostar en gran mellan 60 och 70 euro, säger hon.

Den största delen av kunderna är ute efter vissa egenskaper hos granarna. Om en tät och prydlig gran är gles runt toppen är trädet ofta svårt att sälja.

Vad händer med osålda julgranar?

– Vi brukar skämta om att föra våra

osålda granar till bekanta i Ryssland, där de ju firar julen först kring nyår. Men det skulle inte vara så praktiskt att baxa en massa granar till Ryssland. I själva verket har vi sällan några osålda granar – max tio stycken per år har blivit över, men de få som inte kan säljas blir tyvärr skräp, säger Muhonen.

Jultraditi­on

Ute på julgransja­kt i Sandviken är Minna Hällström och Petri Kopsa tillsamman­s med dottern Lotta. För dem innebär julgranskö­pet många traditione­r och de ska hedras även denna jul. Traditions­enligt är till exempel att själv bära hem granen till hemmet i Eirastrand­en.

– Vi har faktiskt ganska specifika förväntnin­gar på våra julgranar. Vi har alltid en mindre julgran på balkongen och en stor julgran inne. Och den som är inne ska vara mäktig: minst tre meter hög och riktigt tät, säger Petri Kopsa. Dottern Lotta instämmer: – De bästa granarna är jättetäta och höga!

Inhemskt ska det också vara, anser Lotta.

– Inte finns det väl bra granar någon annanstans än i Finland? Hur kan man ens föra hit en gran från ett annat land utan att det tappar alla sina barr under färden?

De bästa granarna är jättetäta och höga! Lotta Kopsa

 ?? FOTO: ATTE ÖSTERHOLM ?? ■Minna Hällström, Petri Kopsa och dottern Lotta Kopsa har alltid två julgranar, en stor inne i lägenheten och en ute på balkongen.
FOTO: ATTE ÖSTERHOLM ■Minna Hällström, Petri Kopsa och dottern Lotta Kopsa har alltid två julgranar, en stor inne i lägenheten och en ute på balkongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland