Hufvudstadsbladet

Nyckelpers­oner sjöng ut om knarksmugg­lingen

En internatio­nell knarkaffär skulle dränka Tammerfors i amfetamin. Polisen kom ligorna på spåren och det resulterad­e i ett av Finlands största narkotikaf­all. Nu har de nya spelarna tagit över.

-

På sommaren 2017 fick polisen för första gången informatio­n om ett stort amfetaminp­arti som hade nått Tammerfors. I det skedet kom polisen ändå inte ligan på spåren, även om man hade vissa misstankar.

Några månader senare, i september, började det hända på riktigt när polisen bland annat genom teleavlyss­ning fick uppgifter om att ett nytt, stort parti var på väg från Nederlände­rna. Uppgiftern­a blev allt starkare och den 16 september kom drogerna med en bil på färjan från Travemünde till Helsingfor­s.

Den här gången var polisen redo. Man hade koll på både bilen med drogerna och organisatö­rerna som skul le ta emot dem. Skurkarna kom överens om att träffas på Lidls parkerings­plats i Nordsjö i Helsingfor­s varifrån de fortsatte till en privatbost­ad.

Det var då polisen slog till och grep kuriren och fyra organisatö­rer i och utanför lägenheten. I samband med gripandet beslagtog polisen 19,1 kilo amfetamin i kurirens hyrbil.

Det här var startskott­et till ett av Finlands största narkotikaf­all genom tiderna. Totalt kom utredninge­n att gälla nästan 50 kilo amfetamin, 5 000 ecstasytab­letter och 100 gram kokain med ett sammanlagt värde på nästan 3 miljoner euro.

Totalt 22 av 35 misstänkta som polisen lyckades spåra har hittills blivit dömda i Birkalands tingsrätt i två helheter, medan en tredje helhet fortfarand­e är på gång.

– Det beror förstås på hur man mäter, men här hade vi flest gripanden och flest personer som flyttades från Nederlände­rna till Finland för att ställas inför rätta, säger förundersö­kningsleda­ren, kriminalöv­erkommissa­rie Jari Räty vid Centralkri­minalpolis­en i Tammerfors.

Ligorna består av unga män

Det att polisen lyckades reda ut både försäljars­idan i Nederlände­rna och köparsidan i Tammerfors beror till stor del på att två av de mest centrala figurerna beslöt sig för att berätta allt i förhören. Därefter kunde polisen bekräfta deras uppgifter från andra källor och beslagta mera droger. Sammanlagt hade ligorna smugglat in droger fyra gånger. Den femte gången var redan under planering.

Farman Osman Abdulkhadi­r, 27, var försäljars­idans fixare. Hans uppgift var att se till att drogerna kom fram och ordna affären med köparsidan. David Cella, 44, var kuriren.

Enligt Räty är det inte helt vanligt att personer som deltar i grov organisera­d brottsligh­et pratar lika öppet som Osman Abdulkhadi­r och Cella, som båda fått långa fängelsest­raff.

– Den allmänna uppfattnin­gen är att man inte pratar med polisen i de här kretsarna, men det händer ibland. Så klart har vi också skickliga förhörsled­are som kan övertala de misstänkta om att det är i deras intresse, säger Räty.

Det som uppdagades var två li

gor, en i Tammerfors och en i Nederlände­rna. Tammerfors­ligan bestod av 23 personer och den nederländs­ka av 12.

Den nederländs­ka ligan leddes av två personer som satt i fängelset i Sevenum. En av dem, Rawand Chimani, 28, dömdes sedan till 8 års fängelse för grovt narkotikab­rott i Birkalands tingsrätt. För den andra räckte inte bevisninge­n.

Även i Finland klarade sig den ena av dem, som polisen betraktade som ledare, undan. Den andra ledaren, Hauzin Hajipoor, 34, fick 2 år och 6 månaders fängelse för bland annat grovt narkotikab­rott.

– Både vi och åklagaren utgick från att de var toppmän, det vill säga ledare. Tingsrätte­n ansåg ändå att det inte fanns tillräckli­g bevisning, säger Räty.

Enligt honom är det svårt att komma åt ligaledare eftersom de omger sig med sköldmän. Överlag försöker ledarna hålla sig bakom kulisserna så långt det går. Samtidigt är de de enda som har hela bilden, fotfolket har inte koll på annat än sin egen uppgift, till exempel att flytta eller förvara droger.

Osman Abdulkhadi­r fick 12 års och Cella 5 år och 6 månaders fängelse för grovt narkotikab­rott i tingsrätte­n. Domarna har inte vunnit laga kraft.

Nya ligor tar över

Ligorna i amfetaminh­ärvan är typiska för den nya vågen av narkotikal­igor som opererar i Finland i och med att de involverad­e (med undantag för kurirerna) har invandrarb­akgrund. Bland de dömda finns personer med irakiskt, nederländs­kt, tyskt och finskt medborgars­kap.

Räty minns att det i början på 1990-talet, när han kom till Centralkri­minalpolis­en, fortfarand­e fanns helfinska ligor som smugglade droger från Spanien och Tyskland. Men redan i slutet av samma årtionde hade esterna tagit över.

– Esterna var stora spelare i hela EU. På den tiden fanns det många amfetaminl­aboratorie­r i Estland. Dessutom skötte de haschsmugg­lingen från Spanien, säger Räty.

Estlands polis slog ändå hårt till mot knarkligor­na och i början av 2010-talet kom nya spelare. På sistone har marknaden för hårda droger dominerats av ligor med irakisk, marockansk och albansk bakgrund.

– De kriminella mc-gängen köper av de här organisati­onerna och distribuer­ar vidare. De har också ganska mycket att säga till om vem som får operera och var, säger Räty.

SPT/HENRI FORSS

 ??  ??
 ?? FoTo: polIsENs FörUNDErsö­KNINgsmATE­rIAl ?? David Cella på en bensinstat­ion i Nettetal i Tyskland den 14 september 2017, två dagar före gripandet.
FoTo: polIsENs FörUNDErsö­KNINgsmATE­rIAl David Cella på en bensinstat­ion i Nettetal i Tyskland den 14 september 2017, två dagar före gripandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland