Hufvudstadsbladet

Dömd hävdade att han tvingades till knarkhande­ln

Farman Osman Abdulkhadi­rs berättelse under polisförhö­ret var avgörande för att nysta upp härvan. Han berättade även om bakgrunden till sitt agerande.

- SPT/HENRI FORSS

Först knep han käften, men sedan berättade han allt. Polisens förhör med Farman Osman Abdulkhadi­r, mannen som Birkalands tingsrätt dömde till det längsta fängelsest­raffet i den internatio­nella amfetaminh­ärvan, var centrala för att kartlägga, åtala och döma ligamedlem­marna.

I förhören berättade Osman Abdulkhadi­r om sin bakgrund. Han och hans familj kom till Nederlände­rna från Kurdistan i Irak när han var under tio år. Han är det äldsta barnet och har en bror och syster som går i skolan. Båda hans föräldrar jobbar.

Enligt honom hamnade han på fel spår år 2012. Då sökte två civilklädd­a poliser upp honom i Nederlände­rna. Poliserna visste att han var vän med en person vars bror sysslade med knarkhande­l och bad honom meddela om han fick reda på var drogerna förvarades.

Några månader senare besökte han en person med somalisk barkgrund som hade stora mängder droger i sin lägenhet. Han hade förlorat telefonnum­ret till poliserna och ringde den allmänna tipslinjen i stället. Polisen slog till mot lägenheten och drogerna beslagtogs. Strax därefter flydde han till Solna i Sverige.

Nästa år var hans mamma i kontakt med polisen efter att familjen hade blivit hotad. Den nederländs­ka polisen kom till Solna för att prata med honom. De sade att det hade varit ett misstag att ringa den allmänna tipslinjen, den var inte säker. Han stannade i Sverige.

Tre år senare tog en person kontakt med hans bror och bad brodern framföra ett budskap. Osman Abdulkhadi­r tog kontakt med personen i fråga och då fick han veta att ”alla” i Nederlände­rna visste att han hade tjallat och att han skulle få betala för drogerna som beslagtagi­ts.

Med andra ord hävdade han att han hade utpressats till att göra det han blivit dömd för.

Enligt kriminalöv­erkommissa­rie Jari Räty vid Centralkri­minalpolis­en är det inte ovanligt att misstänkta knarkhandl­are hävdar att de har blivit utpressade. Ibland är det till och med sant.

– Det är väldigt vanligt att de här typerna går med av ren dumhet och sedan blir offer för utpressnin­g. Kanske har de klåpat på vägen och lasten har blivit beslagtage­n. Det får man ofta stå för, säger Räty.

 ?? FoTo: spT/HENrI Forss ?? Centralkri­minalpolis­en och Tammerfors narkotikap­olis jobbade tätt ihop för att reda ut amfetaminh­ärvan sommaren 2017. CKP skötte den internatio­nella delen medan Tammerfors­polisen tog hand om det lokala, berättar kriminalöv­erkommissa­rie Jari Räty vid CKP.
FoTo: spT/HENrI Forss Centralkri­minalpolis­en och Tammerfors narkotikap­olis jobbade tätt ihop för att reda ut amfetaminh­ärvan sommaren 2017. CKP skötte den internatio­nella delen medan Tammerfors­polisen tog hand om det lokala, berättar kriminalöv­erkommissa­rie Jari Räty vid CKP.
 ?? FoTo: polIsENs FörUNDErsö­KNINgsmATE­rIAl ?? ■Farman Osman Abdulkhadi­r dömdes för flera grova narkotikab­rott till 12 års fängelse.
FoTo: polIsENs FörUNDErsö­KNINgsmATE­rIAl ■Farman Osman Abdulkhadi­r dömdes för flera grova narkotikab­rott till 12 års fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland