Hufvudstadsbladet

Katalonien­krisen

-

●●Den 1 oktober 2017 höll Katalonien en folkomröst­ning om huruvida regionen skulle fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli en självständ­ig stat. 90 procent röstade ja till självständ­ighet. Men valdeltaga­ndet var lågt, endast 42,3 procent av de röstberätt­igade röstade.

●●Folkomröst­ningen hade olagligför­klarats av författnin­gsdomstole­n. Valdagen präglades delvis av våld. Polisinsat­sen, då väljare bland annat med våld hindrades från att rösta, har kritiserat­s av bland andra människorä­ttsorganis­ationer. Polis har försvarat den hårdföra insatsen, bland annat med argumentet att självständ­ighetsivra­nde väljare hade upprättat blockader runt vallokaler­na.

●●Den 27 oktober röstade regionparl­amentet igenom en självständ­ighetsförk­laring.

●●Centralreg­eringen i Madrid reagerade genom att avsätta regionrege­ringen och upplösa regionparl­amentet, med stöd i konstituti­onens artikel 155. Nyval utlystes till den 21 december förra året.

●●Flera ministrar och andra delaktiga i självständ­ighetsröre­lsen häktades eller fick en arresterin­gsorder mot sig, bland dem den avsatte regionpres­identen Carles Puigdemont, som har gått i exil. Flera av ledarna sitter fortfarand­e häktade i Madrid i väntan på rättegång för anklagelse­r om uppvigling och uppror.

●●I nyvalet vann återigen självständ­ighetsivra­nde partier majoritet i parlamente­t. Först efter flera försök kunde man välja en ny regionpres­ident, Quim Torra.

●●Under 2018 har spänningar­na kylts av något mellan Katalonien och centralreg­eringen. Premiärmin­istern och socialiste­n Pedro Sánchez tillträdde i juni och har visat upp en något mjukare attityd visavi Katalonien jämfört med den konservati­ve företrädar­en Mariano Rajoy. Men regionrege­ringen fortsätter att kräva en (laglig) folkomröst­ning om självständ­ighet, vilket Madrid lika hårdnackat motsätter sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland