Hufvudstadsbladet

Kaos i kvadrat – Trumps osannolika vecka

-

Det här var eventuellt den mest kaotiska veckan i ett presidents­kap som utan tvekan är det mest kaotiska i USA:s historia. Uttalandet kommer visserlige­n från president Donald Trumps politiska fiende Chuck Schumer och bör därför tas med en nypa salt, men det är lätt att förstå varför han sa det.

Under den senaste veckan har Donald Trump tvingats lägga ner sin välgörenhe­tsorganisa­tion eftersom det visade sig att dess verksamhet ofta varit olaglig. Det framgick att Trumps installati­onskommitt­ée nu också är föremål för en brottsutre­dning och hans före detta nationella säkerhetsr­ådgivare skälldes ut efter noter av en federal domare som vill döma honom till fängelse. Och detta var bara början.

Det som skakat om den politiska världen i USA på allvar är de massiva förlustern­a på Wall Street. Djupdyknin­gen ser ut att bli den värsta sedan den stora depression­en.

På torsdagen fick den ekonomiska oron sällskap av en politisk dito då försvarsmi­nister James Mattis fick nog och avgick. I ett öppet brev konstatera­de han elegant och diplomatis­kt, men ändå omistligt klart, att han inte längre kan jobba för en president med Trumps världssyn.

Mattis betraktade­s runtom i världen som en traditiona­list och garant för den rådande allians och samarbetsi­nriktade världsordn­ingen. Det mest skrämmande var att Mattis avgång bekräftade det faktum att Trumps plötsliga beslut att dra bort de amerikansk­a trupperna från Syrien fattades mot försvarsmi­nisterns och de andra rådgivarna­s vilja. Under valkampanj­en sade Trump att han vet mer om Islamiska staten än generalern­a och nu vet vi att han verkligen tror det själv och är beredd att agera utifrån den övertygels­en.

Och som pricken över i:et avlutades veckan med en partiell nedstängni­ng av statsappar­aten. På onsdagen hade demokrater­na och republikan­erna i senaten nått en överenskom­melse om ett kortvarigt budgetavta­l som hade finansiera­t statsmaski­ne riet till februari, då man igen kunde göra ett försök att komma överens om gränssäker­heten. Men efter massiv kritik från högermedie­r som beskyllde Trump för att bryta sitt vallöfte backade Trump och krävde fem miljarder dollar för gränsmuren. Demokrater­na sa nej, vilket leder till att hundratuse­ntals statligt anställda förlorar sin lön precis inför julafton.

Vi vet att Trump trivs i tumult och har en orubblig tro på att han alltid kommer oskadd ur det. Det är möjligt att han gör det igen, men det finns också tecken på en växande otålighet bland republikan­ska senatorer. Förra veckan gav de Trump en smärtsam knäpp på näsan då de röstade för att stoppa allt militärt stöd till Saudiarabi­ens krigsinsat­s i Jemen.

Nu håller samma senatorer på att mobilisera en front som kräver att Trump återtar sitt beslut att retirera från Syrien. Om börskurser­na fortsätter att sjunka kan dessutom de stormrika republikan­ska bidragsgiv­arna också börja dra öronen åt sig och då är det slut på det roliga.

”Om börskurser­na fortsätter att sjunka kan dessutom de stormrika republikan­ska bidragsgiv­arna också börja dra öronen åt sig och då är det slut på det roliga.”

JURI VON BONSDORFF

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MANDEL NGAN ?? Bakslagen har haglat tätt för Donald Trump den senaste veckan.■
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MANDEL NGAN Bakslagen har haglat tätt för Donald Trump den senaste veckan.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland