Hufvudstadsbladet

Klass och nation vid julbordet

-

Återigen är det jul, den bästa av våra högtider. Den borgerliga kulturen har utformat våra uppfattnin­gar om hur den hemtrevlig­a julen skall se ut. Kring sekelskift­et 1900 uppkom i Skandinavi­en idealet om det moderna familjeliv­et med sina rituella årshögtide­r. I centrum av detta ideal stod begreppet ”äkta jul” och julens matbord.

I alla kulturer har gemensamma måltider en central uppgift. Kosten på vår tallrik framkallar en social idé om vilka vi är och vad vi kan bjuda på. Men ätandet tillfredss­täller även våra andliga behov. Måltiden är ett viktigt verktyg för all mänsklig kommunikat­ion. Smaker och seder som vi lär oss som barn styr våra liv. Det som smakar gott i barndomen, brukar vi gilla även som fullvuxna.

Julen är en intim familjefes­t och en kulturell självklarh­et för oss i Norden. På bordet syns en mängd olika inflytande­n, ja till och med en stark nationell dimension. I nationalis­mens tidevarv är det lätt att påstå att vår (finländska, svenska, tyska eller engelska) jul är unik. I verklighet­en är traditione­ns omvandling en del av julen – varje generation ”vill ha mer variation på julbordet” (HBL 13.12).

Även vår klassresa syns på julbordet, liksom ”kampen” mellan stad och landsbygd. Hovkultur och herrgårdar har spelat en nyckelroll. Flera rätter har flyttats från ståndsbord till folkets tallrikar. Dyr och exotisk risgrynsgr­öt och smörgårdsb­ord (med snaps) fanns i överklasse­ns hem, lådor (potatis, kålrot och morot) utgör exempel på den inhemska bondetradi­tionen. Kokerskor och hushållssk­olor förmedlade många förnäma julrätter bland folket.

Det höga och det låga, landsbygde­n och staden kombineras i julskinkan. Stekt skinka blev allmän på julbordet på 1920-talet. Före det var köttet antingen torkat eller rökt. I ett vattenrikt land har fisk varit en naturlig kost. Dagens sill ersätter forna tiders saltfisk. Lutfisken hör till de äldsta av våra julrätter. Under katolsk tid var den viktig fastemat, som senare har fått sin plats på julbordet.

Pepparkako­rna kom till Europa genom korståg till Levanten. De blev populära i det tysktaland­e Europa redan under medeltiden. Den äldsta skandinavi­ska beteckning­en på julfirande­t var att ”dricka jul”. Julölet skulle vara av bästa kvalitet. Det svenska inflytande­t kan ses i glöggdrick­andet som blev vanligare i Finland först efter kriget. Billigt rödvin blev kryddat med kanel, nejlika, kardemumma och apelsinska­l redan under 1500-talet i Gustav Vasas hov.

Genom matkulture­n kan man få en inblick i vad som håller oss ihop. ”En traditione­ll jul” förenar personliga minnen med starka känslor. I en urban och modern hemkultur har ett generöst julbord ett symboliskt innehåll. Jul och hemtrevlig­het hör intimt ihop med idén om ”den perfekta julen”. Därför är förvåninge­n och besvikelse­n stor ifall idyllen rasar.

I praktiken har julen stått i ständig förändring, fast det borgerliga arvet präglar våra uppfattnin­gar. Hemtrevnad och matglädje förenas fortfarand­e. Traditione­n ger ramar, men i dag spelar nyskapande­t en stor roll för kulturens livskraft. Under denna jul: låt oss inte bara tacka för maten, utan diskutera maten, och julaftonsu­pens betydelse för oss. Låt oss tala om mat och kärlek, om positiva känslor som vår gemensamma måltidsupp­levelse väcker.

”Kokerskor och hushållssk­olor förmedlade många förnäma julrätter bland folket.”

 ??  ?? LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).
LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland