Hufvudstadsbladet

Viktigt involvera eleverna och öka delaktighe­ten

- NICLAS GRöNHOLM MARTINA HARMS-AALTO ordförande (SFP), svenska sektionen, Helsingfor­s

SKOLA Tack till Ingrid Geust (HBL 16.12) för en välformule­rad insändare där det blir klart att hon tar ansvar för sitt lärande och har satt sig in i den nya bedömnings­modellen.

Initiative­t till att utveckla en gemensam bedömnings­modell fattades av rektorer och lärare som sett att det tidigare bedömnings­systemet inte motsvarade den nuvarande läroplanen­s krav. Utifrån deras önskemål involverad­e vi rektorer, pedagoger, elever, vårdnadsha­vare och sakkunniga i utveckland­et av en gemensam modell för utvär-

dering och bedömning som stöder det livslånga lärandet.

Den nya modellen vill vi försäkra oss om att vi, i de svenska skolorna i Helsingfor­s, förverklig­ar en mångsidig och jämlik bedömning som baserar sig på läroplanen­s bedömnings­kriterier. Vi vill även försäkra oss om att läroplanen från 2016 implemente­ras på ett sådant sätt att alla elever får de färdighete­r och kompetense­r de behöver i framtiden.

Lärarna har under flera års tid erbjudits fortbildni­ng angående bedömning och portfoliop­edagogik. Inför detta läsår har skolorna fått stödmateri­al och lärarna har getts möjlighet till individuel­l handlednin­g. Skolorna har haft till uppgift att informera

elever och vårdnadsha­vare om bedömnings­modellen och hur man förverklig­ar den i den egna skolan.

Som Geust förtjänstf­ullt lyfter fram är ett av läroplanen­s centrala budskap att eleverna ska vara mera involverad­e i och medvetna om sitt lärande och således kunna ta mera ansvar för det. De individuel­la lärandemål­en är ett exempel på detta. Dessa baserar sig på läroplanen­s mångsidiga kompetense­r och utgör grunden för en självutvär­dering, genom vilken man lär sig känna igen sina egna styrkor och svagheter och kan ställa upp egna mål utifrån sina kunskapsom­råden och intressen.

Angående Geusts oro om slutbedömn­ingen får alla elever i årskurs 6–9 ett siffervits­ord enligt den nationella läroplanen­s bedömnings­kriterier, precis som tidigare.

Vi håller absolut med Geust om att det är viktigt att involvera eleverna i sådant som berör deras lärande och öka delaktighe­ten. Elever från enheter med verksamhet i årskursern­a 7–9, däribland Norsen, har varit delaktiga under denna utveckling­sprocess och kommer säkert att vara det även i framtiden.

direktör, Svenska servicehel­heten, Helsingfor­s stad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland