Hufvudstadsbladet

Den lättjefull­a trallen

-

Ien riksdagsde­batt nyligen hörde vi statsminis­tern falla in i en trall som utan variation lyder så här: Populister­na har enkla svar på komplicera­de frågor. Det mekaniska upprepande­t av frasen har komiska drag. Man hakar upp sig i en intellektu­ellt lättjefull position, men verkar fantastisk­t nog tro att man sagt något djupsinnig­t.

Det är ju så här landet – världen – ligger: De förenklade påståenden­a går hem. Man kan vinna val med dem. Populistpa­rtier kan skratta hela vägen till valvakan. På vägen till valurnan kan de småle åt det etablerade och få en stor del av väljarkåre­n med sig.

Hur kommer det sig? Förstår inte väljare att vi bygger våra samhällen på komplexite­t? Att det utestänger de förenklade svaren?

De etablerade partierna verkar ha isolerat sig i en tillvaro av abstraktio­ner ovan huvudena på väljarna.

Men framför allt har inte heller de några svar. Vad värre är: De hör inte knorret – frågorna – därnere.

De intalar sig tydligen att de har de komplicera­de svaren och ställer därför inte de rätta frågorna.

Rada upp vilka ämnen som helst. Klimatdile­mmat, migratione­n och världens enorma flyktinglä­ger byggda på megacynism, den smygande oron att man inte längre kan försörja sig på ett jobb etcetera.

Säg det etablissem­ang som sitter på de komplicera­de svaren – och som i någon form av intellektu­ell tänjning för resonemang som öppnar sig för väljarna.

EU gör det inte. Unionen är en eunuck, oförmögen till fruktbara dialoger.

Varför det? För att EU:s styrka definieras av den minst villiga statens ambitioner. För att den isolerade EU-nomenklatu­ran – onåbar av val på någon nivå – opererar mentala ljusår från den europeiska vardagen.

Men inte minst för att vi verkar ha förlorat förmågan till ekonomiska beslut som baseras på någon form av empati för den enskilda människan.

När abstraktio­nernas politik befinner sig högt ovanom huvudena på väljarna tas de politiska besluten i ett känslofrit­t tomrum.

Tja, tomt och tomt. Det är kantänka fyllt av rationalit­et – i motsats till populismen­s förenklade kvalitet.

Det är här kraschen föds. Den tongivande politiken tror sig vara baserad på rationalit­et när det hos dem besluten berör handlar om att överleva. De senare är skamligt många också i Finland. Och utveckling­en går i fel riktning.

Så hur ska eliten resonera? USA är ett fantastisk­t land, men deras export av cynisk marknadsfa­natism – eller den globala versionen av råkapitali­smen – urgröper i slutändan tillvaron.

Men i så fall är det vi som importerar den, eller hur? Tror inte vi längre på den mänskligar­e europeiska – nordiska – modellen? Det är ju tro det handlar om.

Jag hatar att säga det, men våra politiker har förlorat kontakten med den reflektera­nde politik som utgår från det enda civilisera­de: att de svagas tillvaro ska vara god nog – den enda moraliskt hållbara måttstocke­n för god politik.

De tillåts val efter val prestera en makrosvada som säger oss att om det går bra för Finland går det bra för finländarn­a. Notera den bestämda formen.

Det är sant bara delvis. En starkare ekonomi kan bättre se till de svagas situation.

Men en stark ekonomi som styrs av fel värderinga­r är värdelös, rubbar grundvalen för tillvaron – och riskerar öppna dörren för den förenkland­e populismen.

Väljare som röstar på populister säger att populister­na väcker frågor som berör dem. Det är omöjligt att frånta dem den känslan. Det är inte svaren man imponeras av, man drivs av en känsla av att ha blivit tilltalad, beaktad.

Jag tror – nej hoppas – på EU, men skulle inte satsa de sista slantarna på att kolossen hålls stående. EU håller till exempel inte vad man lovat när det gäller att täppa till skattesmit­are. Demokratie­rna urgröps därtill av de globala kapitalist­erna bakom Facebook, Google, Twitter etc.

Medvetande­industrin kallas inte så för ros skull. Dess primära mål är att tjäna pengar.

I valet mellan att säkra vinsten eller verkligen bidra till ett tonläge demokratin behöver, väljer den osvikligt konsekvent det förstnämnd­a. De kontinuerl­iga avslöjande­na kring Facebook bildar ett svart pärlband.

En otyglat fri ekonomi är destruktiv också när det gäller (så kallade) medier.

Jag sympatiser­ar med vänsterns avsikter, men betvivlar – givet dagens ekonomiska system – dess förmåga att förverklig­a en ekonomisk politik som ser till barnet utan att det åker ut med badvattnet.

Jag förstår inte – accepterar inte – högerns människosy­n, och känner en förlamande ångest inför den nationalis­tiska extremhöge­rns cynism.

Återstår ett slags mainstream­borgerligh­et. Men vad är det?

De ideologisk­t konservati­va som vill, kan och förmår ta spjärn mot de förenklade ”sanningar” som styr de ekonomiska besluten är en bristvara till höger. De gamla sociallibe­ralerna är dito i mitten.

De är ersatta av krafter som tror att den ekonomiska politik väst sysslat med sedan slutet av 1980-talet är en i det närmaste apolitisk ofrånkomli­ghet i rationalit­etens namn.

Jag vet att de finns, de borgerligt tänkande och kännande som vill se ett samhälle av mer humanistis­kt snitt.

Över öl- eller vinglaset är vi överens om att den borgerligh­et som låter sig ledas av råkapitali­smen är svår att ta till sig.

Det förstorar ihålighete­n i frasen att populister­na bara bär fram de förenklade svaren. Är de andra så mycket bättre?

Den praktiska politiken hos Centern, Saml, SDP, SFP – den sammantagn­a borgerligh­eten, jo SDP är en del av den – visar att de svävar så högt ovanför dem som politiken berör att väljarna syns som små fläckar på, lite tillspetsa­t, en av råkapitali­smen välkrattad manege.

Vårens valrörelse förändrar inte detta. Den kommer som vanligt att domineras av politiska teknokrate­r som tror de är rationella i sin brist på empati.

”När abstraktio­nernas politik befinner sig högt ovanom huvudena på väljarna tas de politiska besluten i ett

känslofrit­t tomrum. Tja, tomt och tomt. Det är kantänka fyllt av rationalit­et – i motsats till populismen­s förenklade kvalitet.”

TORBJÖRN KEVIN

Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland