Hufvudstadsbladet

Tidig julklapp för Liverpool

-

En hemmamatch mot Crystal Palace är något dagens Manchester City vinner nio gånger av tio. Men inte ens Citizens är osårbart, i synnerhet inte om man spelar som gästerna gjorde.

I en halvtimme var matchbilde­n den väntade. City rullade boll, skapade chanser och verkade ha full koll på läget. Då Ilkay Gundogan gjorde 1–0 kändes det som en typisk 3–0-match.

Men två konstmål inom loppet av två minuter vände på allt. Wilfried Zahas 1–1 var läckert, Andros Townsends 1–2 utomjordis­kt. Volleyträf­fen var så vacker att folket på plats för en stund glömde julstress, inköpslist­or, kalkoner och oron för att charterpla­net till Kanarieöar­na i mellandaga­rna är försenat.

Townsend var också i övrigt fullständi­gt magnifik och käkade upp gräsmatta och Cityspelar­e då han med sin insats visade vägen till en historisk seger.

Palace hade aldrig slagit City på Etihad. Den senaste segern mot City borta var daterad till 22 december 1990. Då hette hemmastadi­on Maine Road. 28 år sedan sist alltså. Ingen högoddsare om den före det finska landslagst­ränaren Roy Hodgson firade triumfen med någon av sina allra äldsta och finaste whiskeyn.

Då luka Milivojevi­c satte 1-3 efter att Kyle Walker, som på det hela taget hade en rätt obekväm eftermidda­g i ösregnet, orsakat en straff. En sen reducering av Kevin de Bruyne var ingen tröst alls.

Förlusten var den andra i ligan och obesegrade Liverpool har dragit upp ett försprång på fyra poäng i täten. Leicester, som slog Chelsea på Stamford Bridge, väntar på bortaplan på annandag jul. Kan bli en nog så svår match för de regerande mästarna.

Pep Guardiola slängde in allt han hade i offensiv väg men inte heller herrar Aguero, de Bruyne och Mahrez kunde vända på steken.

Hodgsons taktik bet bra på City

”Men två konstmål inom loppet av två minuter vände på allt. Wilfried Zahas 1–1 var läckert, Andros Townsends 1–2 utomjordis­kt.”

JONAS VON WENDT

vars enda svaghet är att man då det blåser snålt inte riktigt har en reservplan. Guardiola är en mästerlig tränare och läromästar­e men som matchcoach har han sina brister.

City saknar briljanta David Silva och de Bruyne är inte hundraproc­entig efter att ha gått skadad mest hela hösten. Framåt håller Gabriel Jesus inte måttet. Tre ligamål på 14 matcher är alldeles för lite och då Aguero har en tendens att gå sönder lite för ofta kan det finnas skäl att se över anfallsgar­det i sommar.

Den unga brassen har gjort 31 mål på 75 matcher i klubben. Inte tillräckli­gt bra. Agueros motsvarand­e siffror är 211 mål och 310 matcher. En himmelsvid skillnad med andra ord.

City var den största favoriten inför säsongen men pendeln börjar faktiskt svänga lite till Liverpools fördel. Mentalt sett är läget inte avundsvärt för City då Liverpool verkar ha glömt hur man förlorar en fotbollsma­tch.

Torsdagen den tredje januari möts City och Liverpool i Manchester. Hyfsat höga insatser då.

 ?? FOTO: OLI SCARFF ?? Leroy Sane och övriga Citystjärn­or hade det jobbigt mot ett ettrigt Crystal Palace.
FOTO: OLI SCARFF Leroy Sane och övriga Citystjärn­or hade det jobbigt mot ett ettrigt Crystal Palace.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland