Hufvudstadsbladet

Palace historiska skalp borta mot City

På dagen 28 år sedan Crystal Palace senaste seger borta mot Manchester City slog Londonlage­t till igen. Historiska 3–2 på Etihad Stadium gör att Liverpool rycker i Premier League-tabellen.

- DAVID HJORTER/TT

Inför lördagens engelska ligamöte i Manchester hade City aldrig förlorat hemma mot Crystal Palace i Premier League, högstaliga­n sedan 1992–1993. Nu är den obesegrade sviten bruten.

Crystal Palace vände ett 0–1-underläge till 3–2-seger på Etihad Stadium. Först kvitterade Palaces Jeffrey Schlupp Citys Ilkay Gündogans ledningsmå­l efter en dryg halvtimme. Andros Townsend fick en drömträff på volley till 2–1 ett par minuter senare och i början av andra halvlek satte Luka Milivojevi­cs 3–1 på straff för Londonlage­t.

22 december 1990

City pressade på för att vända matchen och fick in en reducering i 85:e minuten genom Kevin De Bruyne. Men närmare än så kom aldrig storlaget.

Enligt statistiks­ajten 11v11 var det Crystal Palaces första seger någonsin på Etihad Stadium, tidigare City of Manchester Stadium. Senaste segern i Manchester var 2–0-matchen på Maine Road, Citys tidigare hemmaarena, i League Division One den 22 december 1990. Alltså på för dagen 28 år sedan.

I och med serieledan­de Liverpools 2–0-seger borta mot Wolverhamp­ton under fredagen rycker laget i Premier League-tabellen. Avståndet till tvaån City är fyra poäng efter 18 av 38 omgångar. Mittenlage­t Crystal Palace lyfte från 15:e till 14:a plats.

Leicester bröt 18-årig svit

Historia skrevs även på Stamford Bridge i London där Leicester tog sin första bortaseger mot Chelsea på 18 år. Jamie Vardy gjorde 1–0-matchens enda mål i den 51:a minuten, och sköt laget från tionde till nionde plats i tabellen.

Inför mötet hade Leicester inte vunnit borta mot Chelsea sedan 2–0-segern i Premier League i september 2000.

Tvåmålssky­tten Pierre-Emerick Aubameyang var Arsenals matchhjält­e hemma mot 18:e-placerade Burnley. Den kvicke anfallaren från Gabon satte kyligt 1–0 i den första halvleken och 2–0 i inledninge­n av andra.

Burnleys Ashley Barnes reducerade, innan Alex Iwobi punkterade 3–1-matchen på övertid. I och med segern klev tabellfemm­an Arsenal upp på samma poäng (37) som Londonriva­len Chelsea, på fjärde plats med bättre målskillna­d.

?? FOTO: OLI SCARFF ?? Crystal Palace chockade Manchester City.