Hufvudstadsbladet

Så kan ett dygn se ut

-

● Vem: Ville Niinistö. ● Vad: Tidigare partiledar­e för De gröna. Nu riksdagsle­damot. Överväger att ställa upp i EU-valet.

● Sociala medier: Facebook, Twitter och Instagram.

● Antal följare: Runt 80 000 följare på Facebook. Som mest runt 1 miljon unika läsare per vecka åren 2015–2017.

● Så kan ett dygn se ut: Jag använder sociala medier ungefär 2–3 timmar per dygn. Det är mycket mindre än tidigare. När jag vaknar tar jag telefonen och kollar nyheter. Sen stiger jag upp och dricker kaffe medan jag kollar vidare, svarar och reagerar. Om jag har tid använder jag datorn, annars telefonen.

● Under dagen är jag också inne på sociala medier under möten. Jag kan lyssna på experter i utskott och vara på sociala medier samtidigt. Jag försöker ändå följa någon sorts etikett och titta folk i ögonen när de säger något viktigt. På kvällen sitter jag åter vid datorn och gör längre inlägg.

● Bra att veta: Som offentlig person får man mycket hatpost och elakheter så det är bra att stänga av kl. 21 för att ha några timmar på sig för att varva ner. Man mår inte mentalt bra av att ständigt bli kritiserad.

● En uppdaterin­g han ångrar: Ingen särskild men jag är snabb i huvudet och skriver ofta svar på saker genast. Det har några gånger blivit fel för att jag haft fel informatio­n eller varit för känsloladd­ad. Då är det bara att ärligt sträcka upp händerna och erkänna ”jag hade fel”.

● Det skulle han aldrig göra: Kritisera individer eller människogr­upper, typ anklaga enskilda jordbrukar­e för förorening­arna i Östersjön. Däremot måste vi aktivt kritisera makten men då också med fokus på politiska gärningar och inte personen bakom.

● Favoritmot­ståndare i sociala medier: Elina Lepomäki (Saml), Li Andersson (Vänsterför­bundet), Erkki Tuomioja (SDP) och Calle Haglund (SFP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland