Hufvudstadsbladet

Klassamhäl­let lever kvar i matbutiker­na

-

I Storbritan­nien går det att lära sig mycket om britterna genom att ta reda på var de handlar. Matbutiker­na är nämligen inplacerad­e i den där gamla rangordnin­gen som fortfarand­e både älskas och hatas. Var du handlar och vad du äter avslöjar din klasstillh­örighet.

Stereotype­n är i stora drag följande. De som med glädje eller ångest tänker tillbaka på dagarna i någon av landets privatskol­or gör sina uppköp på Waitrose. Den övre medelklass­ens butikskedj­a har ett stort urval ekologiska grönsaker och satsar på excentrisk­a samarbeten med kändiskock­ar (banan och bacon-efterrätte­n som lanserades för ett par jular sedan var ingen hit).

Marks och Spencers är snäppet mindre lyxigt än Waitrose och lockar nu främst pensionäre­r som vill köpa dyr färdigmat. Sedan följer Sainsbury’s och Tesco, jättekedjo­rna som vänder sig till den stora, breda medelklass­en. Efter det kommer lågprisked­jorna Lidl och Aldi.

De flesta britter är medvetna om butikskedj­ornas hierarki, men under de senaste åren har något börjat hända. Lågprisked­jorna har blivit allt populärare, hos alla britter. Priserna går hem i ett land där många haft allt mindre pengar att röra sig med sedan finanskris­en och nu håller allt

”Över en miljon britter uppges bo i så kallade matöknar, områden där fattigdom, bristen på kommunal transport och butiker gör att det är nästan omöjligt att få tag på färsk mat.”

CHARLOTTA BUXTON

HBL:s medarbetar­e i London

hårdare i sina pund på grund av brexit.

De tyska lågprisked­jorna har därför vuxit snabbt och utgör nu 13 procent av marknaden. Men en del britter har inte ens råd med de billigaste matbutiker­na. Över en miljon britter uppges bo i så kallade matöknar, områden där fattigdom, bristen på kommunal transport och butiker gör att det är nästan omöjligt att få tag på färsk mat. Matöknarna ligger ofta i utkanten av större städer. De som bor där har oftast bara tillgång till snabbmatss­tällen och ett par mindre butiker.

Närmare fyra miljoner barn uppskattas bo i hem där familjen inte har råd med färsk frukt eller färska grönsaker. En studie visar att den fattigaste femtedelen av familjerna i Storbritan­nien skulle bli tvungna att använda 40 procent av sin inkomst varje vecka om de vill äta en hälsosam kost.

Svårighete­rna att få tag på näringsrik mat är en av orsakerna till att barndödlig­heten i Storbritan­nien stiger. Den är nu två gånger högre i Storbritan­nien än i Finland. Om trenden fortsätter kommer den att vara 140 procent högre år 2030 visar en rapport av brittiska barnläkare. Samtidigt ligger barndödlig­heten inom den brittiska medelklass­en på samma nivå som i resten av Västeuropa.

Brexit är inte Storbritan­niens enda utmaning. Fattigdome­n i landet har jämförts med förhålland­ena under den viktorians­ka eran. I november gav en FN-utredning nedskärnin­garna skulden för problemen. Enligt FN:s utsända, människorä­ttsadvokat­en Philip Alston, är fattigdome­n ”ett politiskt beslut”. Han beskriver läget som en ”social och ekonomisk katastrof” i ett land med världens femte största ekonomi. Rapporten ger den brittiska regeringen hård kritik för att den inte gjort tillräckli­gt.

De fattigaste familjerna i Storbritan­nien har inte ens lyxen att välja var de handlar eller hur de äter. För dem har grönsakern­a de flesta av oss tar för givna blivit en lyxvara.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland