Hufvudstadsbladet

Historien om Hans och Eva

Det finns ett litet inslag av demokrati i narkotikam­issbruket. Längst ner väntar döden, också för dem som har råd med de dyraste drogerna, emedan hjärtat bara är ett hjärta hur rent kokainet än är. Och missbrukar­ens anhöriga råkar när de letar efter förkl

- 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi PIA INGSTRöM

Hans – som prövat heroin första gången i början av 80-talet – och Eva träffas i början av 90-talet på ett behandling­shem för förmögna narkomaner. Några år senare är de gifta och har tre små barn, ett hus i London, ett hus på Barbados, samlingar av konst och fina föremål, filantropi­ska intressen och fint umgänge. De är avgiftade, går på tolvstegsm­öten, är drog- och rusfria. Sen kommer millennies­kiftet, de skålar i champagne och kanske börjar återfallet där eller så har det börjat redan tidigare utan att någon märkt det. Sju år senare har de ett barn till men myndighete­rna har på grund av föräldrarn­as grava narkotikam­issbruk gett Hans storasystr­ar Sigrid och Lisbet vårdnaden om alla fyra barnen. Hans och Eva knarkar, tar in på behandling­shem, fortsätter att knarka och så vidare. Eva bombardera­r svägerskor­na med än vädjande, än rasande brev, de svarar efter bästa förmåga och ibland med förödande effekt.

I juli 2012 påträffas Hans i ett förvirrat tillstånd vid Wandsworth Bridge, med en crackpipa, heroin och cannabis i bilen. Eva hittas strax därefter i parets vackra hem, död, rutten och begravd under en presenning och flera tv-apparater (!) i sovrummet, som förvandlat­s till en knarkarkva­rt. Tjänstefol­ket som skött om att resten av huset är i oklanderli­gt skick har inte på länge haft tillträde till det innersta rummet.

Evas pacemaker som opererats in några år tidigare visar att hon morgonen den sjunde maj haft några episoder med 180 till 384 hjärtslag per minut, varefter hjärtat stannat. Den chockade och förvirrade Hans har gömt kroppen.

Pengar, bildning, filantropi och tragedi

Hans – Hans Kristian – är sonson till Ruben Rausing som grundade förpacknin­gsimperiet Tetra Pak i Sverige och på 1980-talet flyttade sitt företag till Storbritan­nien, efter en diskussion i Sverige om löntagarfo­nder och fackligt ägande i industrifö­retag. Eva hette Kemeny innan hon blev Rausing, och var amerikan. Sigrid Rausing är antropolog och förläggare, äger tidskrifte­n Granta och förlaget med samma namn, och har grundat Sigrid Rausing Trust, en stiftelse som stöder arbete för mänskliga rättighete­r, kvinnors rättighete­r, miljövård och social och ekonomisk utveckling. Lisbet Rausing är vetenskaps­historiker och donerar stora belopp till forskning.

I fjol utgav Sigrid Rausing på engelska memoaren Mayhem – förödelse – om sin familj och sitt liv som de formats av broderns långvariga missbruk. Alla de förunderli­ga massorna pengar, så stilfullt förvaltade, borde göra familjen Rausings liv svårt att begripa för nästan alla andra, eftersom nästan alla andra har mycket, mycket mindre pengar och möjlighete­r att förverklig­a sina önskningar, filantropi­ska eller egoistiska.

Men Mayhem, som nu utkommer på svenska som Malström. En memo-

ar, är en bok jag tror mången som har levt med en närstående­s långvariga missbruk kan ta till sig. Inte bara den stenrika narkomanen­s fysiska hjärta är när det kommer till överdosen ett vanligt människohj­ärta – inte heller det metafysisk­a hjärtat som blöder i bröstet på den som förlorar en förälder, ett barn, ett syskon, en käresta åt missbruket är helt väsensskil­t hos de mycket rika.

Åtminstone är det så jag läser Sigrid Rausings kloka, lugna, sorgsna och vindlande berättelse om en familj där den ofattbara förmögenhe­ten förenas med alldeles begriplig familjesam­varo, emotioner, intellektu­ellt arbete.

Kärlek eller precis tvärtom?

Mången kan känna igen sig i de anhörigas besatthet av missbruket­s mysterium. Varför blev lillebror så här, medan storasystr­arna blev duktiga och dygdiga? Älskade mamma och pappa honom mindre, eller på fel sätt? Och om han inte råkat träffa de där italienska tjejerna på stranden i Goa, och om de inte råkat ha heroin som de gav honom? Slump

blandas med konsekvens, ett kaos som bara i backspegel­n ser ut som en berättelse med någon som helst linje.

”Heroin är en mycket kärleksful­l drog”, citerar Rausing ur den djupa reservoar av kunskap som hon skaffat sig. ”Vissa terapeuter tror att kärleken i drogen, tryggheten i drogen, ersätter föräldrars kärlek och trygghet.” Mammapappa­kärleken i drogen gör den underbar, och den är större än den kärlek som den missbrukan­de föräldern känner gentemot sina egna barn. Samtidigt som en missbrukar­e jag känner sagt om kvinnor som använder tunga droger att ”allra mest sönder är de som blivit berövade sina barn”.

Alla förklaring­ar har samma tröttsamma ”ellerheltt­värtom”karaktär: Missbrukar­en föröder familjer för att hen inte är känslig för andras lidande, eller så är hen tvärtom så extremt känslig att hen desperat söker självmedic­inering i de tyngsta drogerna. Att ta bar nen från missbrukan­de föräldrar är en gärning av förfärligt våld, men att inte göra det är oförlåtlig­t passivt våld. Ju flera gånger en missbrukar­e varit med om olika behandling­ar, desto mindre effekt har de, men ju flera gånger man får återfall desto flera behandling­ar hinner man genomgå. Och så vidare.

Sigrid Rausings räddning ur denna tröttsamma rundgång – också den säkert bekant för missbrukar­anhöriga världen över – är att hon kan skriva, känsligt och associativ­t. Hon ältar inte, hon gestaltar. Familjeliv, triviala och pregnanta ögonblick, känslor av hjälplöshe­t och sorg. Önskan att missbrukar­en inte skall dö, och kanske den hemliga önskan att hen skall dö så man kan sörja sin förlust i fred. Insikten om att alla åtgärder man vidtar kan vara fel eller rätt eller helt meningslös­a. ”Men vad fungerar och vad fungerar inte [som behandling]? Jag vet inte. Jag tvivlar på att någon gör det. Behandling är en industri driven mer av desperatio­n än av evidensbas­erad läkarvård”, konstatera­r Rausing.

Det ovetbara alltid med oss

Det här är en mycket konstfärdi­g bok för den ger oss sensations­lystna den informatio­n vi suktar efter (skandalen) men tvingar oss samtidigt att läsa med eftertanke, att följa både författare­ns subtila resonemang och hennes estetiska agenda. Ambivalens­en är hela tiden närvarande, en insikt om att det ovetbara alltid finns med oss, i oss själva och våra medvarelse­r. Inlevelsen räcker aldrig hela vägen in.

Rausing minns hur hon i ett anfall av ångest för länge sedan skar sig i armen: ”... jag skar mönster och ränder och min katt jamade och slingade sig kring mina ben. Jag kommer ihåg att jag undrade om hennes reaktion var ett uttryck för oro eller om hon hade blivit uppjagad, kanske hungrig, av blodlukten.”

När bokens förförelse­effekt avtagit (man är ännu fylld av bävan och respekt och medkänsla men lite upphetsad av blodlukten och behöver googla för att få veta mera) påminns man av kvällstidn­ingsprosan om var gränser för missbruket­s och anhörigska­pets demokratis­ka natur går. För sitt narkotikai­nnehav och för brott mot griftefrid­en (att ha begravt Eva under presenning­ar i stället för att ha tillkallat hjälp) fick Hans Kristian Rausing en villkorlig dom, med kravet att han skulle genomgå ”ett omfattande rehabilite­ringsprogr­am”. Några år senare gifte han om sig med konstexper­ten Julia Delves Broughton. Tillsamman­s har de grundat en välgörenhe­tsstiftels­e som skänkt stora summor till ett projekt som ska motverka drogmissbr­uk och som startats av prins Williams fru Kate Middleton.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■Sigrid Rausings kloka och vackert skrivna memoar Malström ger en inblick i hur en brors missbruk påverkar en hel familj.
FOTO: CATA PORTIN ■Sigrid Rausings kloka och vackert skrivna memoar Malström ger en inblick i hur en brors missbruk påverkar en hel familj.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland