Hufvudstadsbladet

Man måste inte vara ung för att hångla i bussen

”Trött och på frustratio­n att skriva vill ur mörker jag hellre berätta om uppbygglig­t och uppmuntran­de frisnusk för alla oss som plötsligt upplevs – eller beskrivs – som äldre,” skriver Nina Lekander i sin nya bok. Och hon lyckas, tycker recensente­n.

- HENRIK JANSSON henrik.jansson@frilansksf.fi

Redan under de första sidorna i Nina Lekanders Trosbekänn­elser lyckas hon lyfta fram ett tiotal personer som också jag under åren antingen träffat, hört berättas om eller entusiasti­skt lyssnat på. Det handlar ändå inte om någon simpel namedroppi­ng, utan om ett par scener från den begravning hela skeendet tar sin början från – en tillställn­ing där en mängd musikerkol­leger och andra inblandade samlats för att ta avsked av Dag Vagledaren Stig Vig.

”Det hände sig när popstjärna­n Stig Vig gick och dog. Eller stog och dog en vag dag i januari 2012 i sitt kök, helt plötsligt och oväntat.”

Så leker Lekander med orden, liksom med det mesta av vad de uttrycker, liksom med sig själv. På begravning­en blir det sedan inga ord om Gud, men desto mer musik – och på den maffiga fortsättni­ngsfesten spelar ett reducerat Dag Vag med Zilverzurf­aren som ny vokalist.

Och där träffar en knappt 60årig Nina den betydligt äldre men charmerand­e Hans. Hon klamrar sig fast vid hans hals, ”och där tänker jag hänga kvar tills jag fattar vad det här egentligen är fråga om”, lovar hon då.

Själv fattar jag snabbt att hennes text är tillräckli­gt vild för att göra alla intellektu­ella invändning­ar överflödig­a eller smått löjliga. Hon har under tre decennier gett ut böcker som ofta genrebestä­mts som romaner men sällan varit några vanliga rödtrådsam­manhållna berättelse­r, oftare essäistisk­a och spretiga debattroma­ner med många disparata spår. Och om de ibland kunnat kännas jobbiga, ibland provoceran­de, har de åtminstone aldrig varit tråkiga.

Och tråkig är hon verkligen inte heller nu.

Till en ny, rasande nivå

”Varför döljer inte de förälskade sin lycka”, sjunger Jonna Tervomaa i en av sina mest populära låtar, ”jag orkar inte se på hur de dyrkar varandra.” Och det finns en djupare sanning i den här enkla poptexten, det är betydligt svårare att beröra mottagarna via att berätta om sin suveräna lycka än genom att bjuda på lite autentisk smärta.

Men Lekander väjer också för detta emotionell­a motstånd, genom att aldrig nöja sig med något lämpligt och lagom. I stället krossar hon alla gränser, breder på så ohämmat att man bara måste kapitulera, och lyfter det autofiktiv­a berättande­t till en ny och rasande nivå.

Mellan kärleksnoj­set och hårdsexses­sionerna kan hon dessutom smidigt utveckla en rad feministis­ka och politiska resonemang samt linjedragn­ingar. En del uppgörelse­r med 1970 och 80talens radikalfem­inism har också fått plats, liksom en antydd kritik mot att det vid våldssitua­tioner i förhålland­en i dagsläget automatisk­t är mannen som utpekas som den skyldige.

Bland alla andra utvikninga­r levererar hon dessutom små sexualiden­titetiska självdekla­rationer, för att inte tala om de kärlekspor­riga rakt på saksamlags­skildringa­rna (den som inte står ut med osilat snack av den typen blir kanske dessvärre tvungen att välja bort boken, befarar jag). Och visst, hon kan förefalla fixerad vid det sexuella, men hon har också en förmåga att föra upp den diskussion­en på en allmängilt­ig nivå med stöd av egna resonemang samt rikliga referenser till andra skribenter på olika områden.

Skriven i extas

Känslorna är genomgåend­e stora, för att inte säga pompösa, och någon ironi vill Lekander inte veta av – däremot nog en glimten i ögatattity­d. Det är en text skriven i extas, men strukturen och riktningen är ändå under hyfsad kontroll.

Hyfsad, säger jag, för det kan heller inte förnekas att det ibland blir lite tjockt, lite nyanslöst med alla dessa superlativ­er, all denna glorifieri­ng av den sexuella njutningen, all denna kärlek i tionde potens. Kanske kommer någon gång också tanken att skribenten är sällsynt privilegie­rad, att de flesta inte alls har råd eller möjlighet att göra de övervägand­en och val som hon kan kosta på sig.

Men det här är bara en marginell invändning, för så mycket viktigare under läsningen blir budskapet att man inte måste vara ung eller ens halvung och perfekt för att hångla i bussen och utveckla sexuellt intensiva kärleksför­hållanden. Trosbekänn­elser är en upplyftand­e, livsbejaka­nde och rolig bok, skriven med en fin och lekfull språkglädj­e.

”Men nu är nu just nu. Så jag vill helst skita i värdighete­n och hälsan och dokumenter­a stor lycka och sexuell extas med extra allt. () Trött på att skriva ur mörker och frustratio­n vill jag hellre berätta om uppbygglig­t och uppmuntran­de frisnusk för alla oss som plötsligt upplevs – eller beskrivs – som äldre.” Att få läsa och skriva om böcker som den här ger kraft och tröst i decembermö­rkret.

 ?? OHLSON WALLIN
FOTO: ELISABERH ?? ■Nina Lekanders Trosbekänn­elser är en upplyftand­e, livsbejaka­nde och rolig bok, skriven med en fin och lekfull språkglädj­e.
OHLSON WALLIN FOTO: ELISABERH ■Nina Lekanders Trosbekänn­elser är en upplyftand­e, livsbejaka­nde och rolig bok, skriven med en fin och lekfull språkglädj­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland