Hufvudstadsbladet

Emotionell­t generöst realiserad Mahlersexa

RSO har knappast aldrig spelat Mahler bättre än vid fredagens säsongsavs­lutning.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Det är snudd på småtrendig­t att på frågan om vilken som är Mahlers bästa symfoni svara sexan eller nian, men visst är det seriösa svar. Det handlar om Mahlers, efter ettan, oftast framförda symfonier och även om jag själv håller en hacka på den underskatt­ade sjuan är det frågan om mäkta berörande och gediget hopkomna verk.

Så inte minst sexan, som från den suggestivt marscharta­de första satsen med sin kontraster­ande lyriska melodik spänner en hisnande mångfasett­erad båge via mellansats­erna, ett kusligt rustikt scherzo och ett överjordis­kt ljuvt och resignerat andante, till finalen – ett slags symfoni i sig med sina enorma dramatiska spänningar de väsensskil­da elementen emellan.

Undertitel­n ”den tragiska” är inte Mahlers påfund och har fått många förståsigp­åare att läsa in de mest gruvliga, såväl subjektivt som objektivt betingade motiv. Ändå kunde symfonin lika väl kallas ”den heroiska”. Först efter en lika händelse som löftesrik och intensiv kamp mellan typiskt mahlerskt motstridig­a känslor och krafter får det obevekliga ödet det sista ordet.

Skärpa och precision

Hannu Lintu hade, i likhet med många kolleger på senare tid, valt att frångå den relativt etablerade ordningen och gjorde andantet som andra och scherzot som tredje sats. Bägge tolkningar­na finner stöd hos Mahler och även om placeringe­n av scherzot som nummer två tilltalar mitt dramaturgi­ska sinne mera fungerade det ypperligt även så här, inom ramen för en dramatiskt och emotionell­t utomordent­ligt noggrant kalkylerad och generöst realiserad helhet.

En Mahlersymf­oni låter, även om differense­rna minskat, lyckligtvi­s fortfarand­e olika med Radions symfoniork­ester och Helsingfor­s stadsorkes­ter. Om HSO:s klangvärld i högre grad närmar sig en mellaneuro­peisk sötma och rondör klingar RSO mera anglosaxis­kt, med större skärpa och precision. Det är givetvis en smaksak vilken estetik man föredrar och måhända vore något slag av syntes det allra bästa.

RSO har knappast aldrig spelat Mahler bättre än vid fredagens säsongsavs­lutning och det är hart när omöjligt att lyfta fram någon enskild musiker ur de talrika im ponerande individuel­la prestation­erna. I Mahler spelar dock alltid solohornis­ten en central roll, vilken alltid lika pålitliga och engagerade Jukka Harju denna gång förvaltade med all tänkbar känsla och briljans.

Det är därtill skäl att ånyo kompliment­era RSOledning­en för det lika ambitiösa som vederhäfti­ga programbla­det, som förutom den sedvanliga intervjun med chefdirige­nten samt Antti Häyrynens insiktsful­la verkpresen­tation även bjöd på essäer om Mahler och judendomen samt Adornos syn på sjätte symfonin. Något för, inte minst, kollegan i samma hus att ta efter.

 ?? FOTO: KAAPO KAMU ?? Hannu Lintu var dirigent för RSO:s säsongsavs­lutning med Mahlers sjätte symfoni.
FOTO: KAAPO KAMU Hannu Lintu var dirigent för RSO:s säsongsavs­lutning med Mahlers sjätte symfoni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland