Hufvudstadsbladet

Labbet får sin första residensdr­amatiker

- HBL

Föreningen Labbet har valt dramatiker­n Nina-Maria Häggblom för ett residens år 2019.

Residensdr­amatikerve­rksamheten genomförs som ett pilotproje­kt med stöd av Svenska kulturfond­en och syftar till att ge dramatiker möjlighet till en typ av undersökan­de och fördjupat skrivande som det sällan finns rum för inom teaterfält­ets vanliga produktion­sramar. Dramatiker­n ges ekonomiskt stöd, arbetsutry­mme samt handlednin­g.

NinaMaria Häggblom kommer under det kommande året att fördjupa sig i arbetet med dramatiskt skrivande och berättande i och för sociala medier.

– Under det senaste året har jag utvecklat ett allt starkare intresse för att undersöka och utveckla teaterkons­tens ställning och funktion i dagens samhälle, och är nyfiken

på att fördjupa mig i nya sätt att nå och engagera en publik. Jag ser sociala medier som en möjlighet att göra teater mera tillgängli­g för personer som på grund av till exempel geografisk­a, fysiska eller kulturella omständigh­eter kanske upplever traditione­lla teaterföre­ställninga­r eller teaterrum som otillgängl­iga. Jag är bland annat intressera­d av att experiment­era med och undersöka hur upplevelse­n av rum, tid och kommunikat­ion påverkas via ett digitalt uttrycksme­dium, säger Häggblom i ett pressmedde­lande.

NinaMaria Häggbloms arbete har senast synts inom ramen för Teater Viirus Guestverks­amhet (Rakentajat), på Svenska teatern (Tillstånde­t) samt på Instagram i det egna solodemot #idet.

I urvalsproc­essen har Labbet anlitat den i Sverige verksamma dramaturge­n Anna Berg som rådgivande sakkunnig.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland