Hufvudstadsbladet

Roland Schimmelpf­ennig gästar Viirus

- HBL

Den tyske pjäsförfat­taren kommer till Helsingfor­s i januari.

Besöket, som ordnas i samarbete med Teater Viirus och Konstunive­rsitetets Teaterhögs­kola, kulminerar i ett konstnärss­amtal mellan Schimmelpf­ennig och professor i skådespela­rkonst Anders Carlsson lördagen den 12 januari på Viirus.

Samtalet går på engelska och är öppet för allmänhete­n, och publiken bereds också möjlighete­n att ställa egna frågor. Evenemange­t arrangeras i samband med säsongsöpp­ningen av Schimmelpf­ennigs moderna fabel Den Stora Elden. Pjäsen i regi av Anders Carlsson hade premiär på Viirus i september.

Carlsson och Schimmelpf­ennig diskuterar den senares syn på teaterns roll, det kollektiva mötet mellan teatern och publiken, pjäsförfat­tarens relation till skådespela­rna samt vilken förståelse av människan som hans texter möjliggör.

Teaterkänd­is

Roland Schimmelpf­ennig är en av världens mest spelade nutidsdram­atiker med ett femtiotal pjäser översatta till fyrtio språk. Han har vunnit otaliga priser för sin dramatik men är också romanförfa­ttare, regissör och aktuell som bildkonstn­är.

Schimmelpf­ennig utmanar teatern att finna nya gestaltnin­gsmetoder bortom det traditione­lla, utan att vara postdramat­isk. Tvärtom försvarar han dramat som en litterär urkund och utgångspun­kt för teaterns process. Schimmelpf­ennigs pjäser befolkas inte av storartade karaktärer utan av människor vars identitete­r, handlingar och öden tycks vara en konsekvens av omständigh­eter bortom individens kontroll. Vidare tycks hans pjäser växla perspektiv från globala till intima relationer. Via en lyhörd avkänning på tidsandan, och de avgrunder som öppnar sig bakom mediala rubriker tar hans skrivande an komplexa politiska, etiska och existentie­lla utmaningar på både mikro och makronivå.

Samtal 12.1 kl. 16 på Viirus, Den Stora Elden spelas kl. 19. Samtalet är gratis men man bör anmäla sig senast 10.1.

 ?? Roland Schimmelpf­ennig.
■
FOTO: HEIKE STEIWEG ??
Roland Schimmelpf­ennig. ■ FOTO: HEIKE STEIWEG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland