Hufvudstadsbladet

Jul på olika vis

- KATARINA

Frågan är hur många som egentligen firar julen på vad man kan kalla traditione­llt vis nu för tiden. Grundförut­sättningen är ju att det finns en familj med många generation­er att fira gemensamt med. Och hur många sådana familjer finns det numera i vår splittrade värld? Inte bara för att familjer spjälks upp utan också för att världen har krympt. Man jobbar och bor i olika världsdela­r och fjärran länder, det finns geografisk­a avstånd som sätter käppar i hjulet för den där drömda traditione­lla julen med tindrande barnaögon och ljuv änglasång.

När jag såg filmen Fanny och Alexander, som ju inleds med ett storståtli­gt julfirande hemma hos teaterfami­ljen Ekdahl i Uppsala vid sekelskift­et 1900, greps jag av nostalgi. Så borde förvisso en ”riktig” jul se ut, hela hushållet inklusive tjänstefol­ket samlat kring ett dignande julbord. För julborden ska digna av mängder av mat, en kvarleva från magrare tider då julen var den enda tid på året då man verkligen fick frossa.

Även om tjänstefol­ket hos familjen Ekdahl demokratis­kt sitter vid julens bord tillsamman­s med sina arbetsgiva­re handlar det inte om jämställdh­et, långt ifrån. Det är kokerskan och husorna som har tillrett all maten, det är de som reder upp efteråt när herrskapet drar sig tillbaka till salongen för att dricka kaffe och öppna julklappar. I min barndom firades traditione­ll jul med moster, morbror, mormor och tre kusiner. På den tiden lagades all mat hemma. Redan att salta och steka skinkan var en hel vetenskap. För att inte tala om alla sillinlägg­ningar och lådor! Ingenting fanns att köpa färdigt.

En högst ovetenskap­lig gallup i bekantskap­skretsen visar att julfirande­t har börjat anta allt mer moderna, för att inte säga jäktade, former. Någon störtar i väg till London, en annan besöker vänner i Frankrike. En tredje reser i väg till sin ägandes lägenhet på spanska solkusten, en fjärde flyger till Thailand för att njuta av sol och värme. Även de som stannar hemma firar numera under tämligen modesta former. Vi har blivit så medvetna om vad vi stoppar i oss och julmaten lär inte vara särdeles nyttig. Utom lutfisken, så man har tur ifall man råkar gilla den.

Människor i dag lever ett hektiskt liv. Många är alldeles ointresser­ade av att stöka till ett arbetskräv­ande julfirande. Min väninna Gitta köper några skivor skinka, några få tillbehör och en flaska gott vin för att som vanligt fira i ensamhet. Och jag fascineras av den nya trenden: ta in på hotell i sin hemstad under julen, bli uppassad, äta gott och ändå ha familjen omkring sig. Fast i vår lilla stad är förstås inget hotell öppet under julhelgen …

Jag fascineras av den nya trenden: ta in på hotell i sin hemstad under julen, bli uppassad, äta gott och ändå ha familjen omkring sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland