Hufvudstadsbladet

Har jag rätt att använda familjens sommarstug­a?

Efter att vi hade gift oss i början av 1960-talet fick min hustru en sommarstug­efastighet som gåva av sina föräldrar. Under årens lopp har jag skött fastighete­n som min egen och finansiera­t bland annat brunnen och bastubyggn­aden. För några år sedan fick j

- FöRE DETTA STUGäGARE

Enligt äktenskaps­lagen bör makarna visa varandra förtroende och i samråd verka för familjens bästa. Att makarna ska verka i samråd ska ändå inte uppfattas som enbart en moralisk anvisning. Strikt juridiskt får vardera maken under äktenskape­t ensam disponera över sin egen egendom, och de ska i samråd fatta beslut om sådan egendom som de äger tillsamman­s.

En makes fria dispositio­nsrätt har ändå begränsats i fråga om viss egendom, och detta kallas rådighetsb­egränsning. Syftet är då att skydda besittning­en och den faktiska användning­en av egendomen. De viktigaste egendomsma­ssorna som omfattas av rådighetsb­egränsning­en är den bostad som används som makarnas gemensamma hem och bohaget i det gemensamma hemmet. Om ägaren vill överlåta bostaden eller föremål som ingår i bohaget ska hen ha makens samtycke till överlåtels­en – och detta oavsett om egendomen är giftorätts­gods eller giftorätts­fri egendom, eller om överlåtels­en är en gåva eller en försäljnin­g.

Fritidsstu­ga, inte hem

Frågeställ­aren ondgör sig över att hans maka i hemlighet har överlåtit sin sommarstug­efastighet till döttrarna och frågar vilket ansvar juristen som skötte överlåtels­en har. Fastighete­n, som är avsedd enbart för fritidsboe­nde, utgör inte makarnas gemensamma hem och omfattas därför inte av ovan beskrivna rådighetsb­egränsning. Makan behövde alltså inte frågeställ­arens samtycke till överlåtels­en och behövde inte ens informera honom om den. Juristen – vars enda klient var makan – kan inte klandras för hemlighets­makeriet. Att makan har varit mer lojal mot sina döttrar än mot frågeställ­aren är hennes ensak.

Tolkar jag frågeställ­aren rätt får han använda sommarstug­an så länge som makan lever. Farhågorna att han förlorar denna rätt som änkling är befogade. Makan hade självfalle­t kunnat se till att det i gåvobrevet hade blivit inskrivet att även frågeställ­aren har nyttjander­ätt på livstid till fastighete­n. Detta hade varit standardfo­rmuleringe­n. I så fall skulle döttrarna inte ha haft någon rätt att ”röka ut” sin far efter deras mors frånfälle. Nu kommer de att få oinskränkt äganderätt till fastighete­n och de avgör helt själva om fadern alls får besöka området.

Krav på vederlag

Brunnen och bastubyggn­aden, vilka frågeställ­aren har finansiera­t, har blivit beståndsde­lar av fastighete­n. Frågeställ­aren kan inte kräva någon ersättning av döttrarna för de kostnader och det arbete som han har lagt ned på fastighete­n.

Däremot kan han eventuellt kräva att få vederlag av sina döttrar i den avvittring som ska förrättas efter makans död. Förutsättn­ingen för vederlag är då att makan genom att ge fastighete­n som gåva har åstadkommi­t en väsentlig minskning av sin egendom, i vilken frågeställ­aren har giftorätt. Då kan även frågeställ­arens insatser på fastighete­n bli beaktade i vederlaget­s belopp.

Kommer frågeställ­aren att ställa nyssnämnda krav mot sina döttrar kan han ändå ta det för givet att han aldrig får återse sitt tidigare sommarpara­dis.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland