Hufvudstadsbladet

Midvintern­attens köld är hård

-

”Faktum är att fjärde kvartalet i skrivande stund kommer att gå till historien som den sämsta årsavslutn­ingen för nordiska aktier sedan 1987.”

vinterkyla­n vägrar släppa sitt grepp om världens aktiemarkn­ader. Helsingfor­sbörsen har fallit med drygt 3 procent under den gångna veckan, och har då ändå klarat sig hyggligt i jämförelse med andra europeiska marknader. Faktum är att fjärde kvartalet i skrivande stund kommer att gå till historien som den sämsta årsavslutn­ingen för nordiska aktier sedan 1987. Att uppleva när modern historia skrivs är inte alltid en behaglig upplevelse.

Cykliska bolag var åter i skottlinje­n. Outokumpu adderade ytterligar­e 8 procent till en nedgång som för 2018 börjar närma sig 60 procent (!). Även om verkstadsb­olagen klarade sig relativt lindrigt undan denna vecka har de efter kursfall på 20–30 procent bara under fjärde kvartalet nått nivåer som vi inte sett sedan 2016. Cargotec, Konecranes och Outotecs rörelser värderas på de lägsta multiplarn­a på fem år, och övriga bolag ligger inte långt därifrån.

Marknaden räknar uppenbarli­gen med att vinstprogn­oserna kommer att sänkas kraftigt för 2019 och 2020. Jag är enig i bedömninge­n att förväntnin­garna troligen är för högt ställda i nuläget, men är verkligen resultatpr­ognoserna 25–35 procent för höga (vilket är vad som reflektera­s i dagens kurser)? Det skulle i så fall innebära ett försäljnin­gsbortfall på 10–15 procent, vilket normalt bara inträffar i djupa recessione­r. Och det är fortfarand­e lite svårt att se en sådan konjunktur­utveckling mot bakgrund av låga räntor och låg arbetslösh­et, även om vissa politiker gjort sitt bästa för att sätta käppar i hjulet.

En intressant indikation på värderinge­n av bankaktier är att den svenska aktivistfo­nden Cevian på fredagen aviserade att man köpt 2.3 procent av aktierna i Nordea och tar en plats i bankens valberedni­ng. Om Nordeas förväntade dividend på 0.71 EUR är uthållig – vilket inte verkar helt orimligt – är återbetaln­ingstiden på investerin­gen drygt tio år. Som Warren Buffett brukar säga: aktiemarkn­aden är en underbar mekanism för att överföra värden från de otåliga till de tålmodiga.

den ekonomiskt-politiska utveckling­en har ändå varit så bra som man ur ett marknadspe­rspektiv kunnat hoppas på under december. G20mötet resulterad­e i att USA och Kina nådde en ”vapenvila” i handelskon­flikten och kom överens om att inleda handelssam­tal i januari. Opec kom överens om att minska oljeproduk­tionen med drygt 1 miljon fat per dag, vilket på lite längre sikt är bra för investerin­garna i världen. Och centralban­ksbeskeden denna vecka var också ungefär vad man kunnat hoppas på: räntehöjni­ngar, men signaler om att takten framöver kommer att vara rätt dämpad.

Den svenska Riksbanken­s höjning var något oväntad för marknadern­a, men den positiva effekten på kronan och banker blev kortlivad – mycket för att banken tydligt markerade att nästa höjning väntas tidigast efter sommaren 2019. Jag kan tycka att det är nu ett tillfälle finns att anpassa sig till ECB:s nivå; om 8–9 månader kan vi ha ett betydligt sämre konjunktur­läge.

Fredagen den 21 december inföll vintersols­tåndet, som är årets mörkaste dag. Låt oss hoppas på att dagen också markerade slutet på den osäkerhet som gjort att världens kapitalmar­knader haft svårt att hitta vägen framåt och uppåt.

God jul!

 ??  ?? Aktiechef, Ålandsbank­enLars söderfjeLL
Aktiechef, Ålandsbank­enLars söderfjeLL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland