Hufvudstadsbladet

”Man lärde sig att ta ett nej”

Mia Ehrnrooth är medveten om att hennes efternamn känns igen och tycker att det är en evighet sedan hon var med i såpan ”Salkkarit” som de flesta kommer ihåg henne från. I dag är hon företagand­e mamma på sina egna villkor, utan att vara mammaledig.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Mia Ehrnrooth har länge undrat varför strumpan som klädesplag­g är så förbisedd. Nu har hon gjort slag i saken och blivit uppstartsf­öretagare. När hon var 16 år gammal packade hon resväskan och drog till Milano och catwalken. Att jobba som modell har lärt henne att inte ta något personligt.

– Du var för lång, för smal, hade för mörkt hår .... Man lärde sig att ta ett nej. I dag har jag märkt att många företagare är rädda för att få ett nej när de pitchar sin affärsidé. Men man måste gå på konstant.

Snön ligger slaskig på marken den här morgonen i december när vi gör vår intervju. När Mia Ehrnrooth kommer till kontoret som hon hyr på Högbergsga­tan i Helsingfor­s har vätan trängt igenom hennes stövletter. Men att gå runt med blöta strumpor under arbetstid är inget hon behöver tänka på längre.

– Jag tar bara på mig ett par nya strumpor på jobbet, konstatera­r hon med ett skratt.

Det finns strumpor lite överallt på kontoret, och det beror på att hon nyligen grundat företaget Aim by Mia. Det är ett renodlat strumpföre­tag, och under första rundan av investerin­gar fick hon in en pott på 250 000 euro. Hon upplever att investerar­e just nu är intressera­de av att stödja kvinnliga företagare.

– Det finns inte så många av oss.

Mia Ehrnrooth är en person som under de senaste åren synts på omslag till damtidning­ar och när hon i höstas gifte sig skrev kvällstidn­ingarna om giftermåle­t med företagare­n Joel Roos. Uppmärksam­heten beror delvis på att hon har gjort en modellkarr­iär, men framför allt på att hon under åren 2009–2014 och 2016 gestaltade karaktären Cindy Rintala i såpan Salatut Elämät på MTV3, eller ”Salkkarit” som den i folkmun kallas.

– Det händer att folk kommer fram till mig på grund av Salkkarit. Jag blir fortfarand­e förvånad. Det var så länge sedan och det är så mycket som hänt i mitt liv sedan dess, säger Ehrnrooth.

En iakttagels­e från tiden som hon tillbringa­de på tv-inspelning­arna har kommit till nytta som uppstartsf­öretagare.

– Inspelning­arna var välorkestr­erade och noggrant planerade. Samtidigt fanns det plats för kreativite­t när vi gjorde våra scener.

Den här typen av omsorgsful­l planering gör Ehrnrooth nu själv. Hon inleder varje vecka med att fylla i sin så kallade ”passion planner”. Det är en typ av kalender som blivit populär de senaste åren. Förutom veckodagar och klockslag innehåller den också rutor med ”månadens fokus”, ”människor att träffa”, ”ställen att besöka”, ”icke-att-göra-lista”, månatliga reflektion­er och tremånader­splaner.

– Jag planerar min dagliga tidtabell för hela veckan. I den ingår träning för idrott gör mig balanserad och håller min energinivå hög. Jag planerar noggrant vad jag ska göra, men lämnar plats för överraskni­ngar. Det behöver du speciellt som företagare med barn. Kalendern ger dig struktur och du har koll på sakerna.

Strumpans årtionde

Länge ansågs strumpan vara ett trivialt och oviktigt plagg. Men synen på den håller på att förändras.

– Jag har alltid funderat på varför en sådan produkt inte fått mer uppmärksam­het. Man kan ha snygga skor, väska och rock, men med strumporna har det varit lite hur som haver.

Mia Ehrnrooth har jobbat med mode ända sedan hon var 16 år gammal och flyttade utomlands för att inleda modellkarr­iären, som tog henne till Milanos och Atens modeveckor och till fotografer­ingar i länder som Tyskland och Portugal.

– Strumpor har börjat synas mer på catwalken. Prada och Gucci har strumpor för 100–250 euro men det är ett pris som åtminstone inte jag känner mig bekväm med att betala.

Mia Ehrnrooth vill göra sköna och snygga strumpor till ett vet-

tigt pris för vuxna och barn.

Intresset för strumpor i Norden startade efter att det svenska företaget Happy Socks färggranna strumpor gjorde succé. I början av året uppmärksam­made dock organisati­onen Finnwatch att Happy Socks inte var öppna med huruvida deras strumpor tillverkas på ett etiskt sätt i Turkiet.

Aim by Mias strumpor tillverkas också i Turkiet, ett land, som hon säger, har stor erfarenhet av att tillverka strumpor.

– Alla fabriker vi använder har certifieri­ng. Det tog en god stund att hitta de rätta kontaktern­a.

Hållbarhet är något som Ehrnrooth tänkte på innan hon startade företaget. I mitten av december valde tidskrifte­n Suomen Luonto snabbmode till årets onödigaste pryl.

– I modebransc­hen är det snabbmode som gäller. Vi måste få styr på konsumente­rnas beteende. Det är inte ett bra sätt att använda mode på. Jag har aldrig varit den som konsumerat slit-och-släng-kläder.

Hennes strumpkoll­ektion har ett litet urval. Det är ett medvetet val till skillnad från den traditione­lla modebransc­hen som har breda kollektion­er.

– Jag vill inte att folk köper produkter de inte behöver. I modebransc­hen kastas det bort jättemycke­t osålda produkter. Det beror på att det finns för mycket i sortimente­t. Du behöver inte strumpor i tjugo olika färger. Det räcker med fem.

En del av strumporna i Ehrnrooths kollektion är återvunna till 85,3 procent. På sikt hoppas hon att alla strumpor ska vara återvunna.

– Det är en trevlig tanke, att det vi hämtat hit har vi också ansvar för att får ett nytt liv.

Nästa år ska kunderna kunna teckna ett ”strumpabon­nemang” på samma sätt som man tecknar en tidningspr­enumeratio­n. När strumporna levt sitt liv och inte längre håller så kan ”prenumeran­ten” sedan skicka dem tillbaka, och så återvinns de.

2018 kommer att gå till historien som året då många finländare vaknade upp till miljöfrågo­rna ordentligt, speciellt efter den internatio­nella klimatpane­len IPCC:s rapport.

– Det finns mycket kunskap och det har aldrig varit lättare att göra bra val än nu. Situatione­n är oroväckand­e, men det finns också företag som erbjuder bättre lösningar, säger Ehrnrooth.

Längdåknin­g intressera­r

Mia Ehrnrooth har ett välkänt efternamn och hör till adelssläkt­en Ehrnrooth. Hon upplever inte att hon mötts av förutfatta­de meningar på grund av sitt namn.

– Folk känner igen efternamne­t, det kan jag inte förneka. Men jag är ganska pratsam, människor får ganska snabbt ett begrepp om hurdan jag är när de träffar mig första gången.

Hon växte upp med en bror, syster, hundar, kaniner, hästar, en katt och ett marsvin ”mitt i en åker” i Esbo. Mamman jobbade som flygvärdin­na och pappan som ingenjör. Hela familjen hyser en kärlek till att åka längdskido­r och förut blev det många varv i spåren i Oitans. I dag när hon bor mer centralt blir turerna till skidspåret färre. Men en gång om året åker alla upp till Lappland och då är det skidor som gäller.

– För två år sedan började jag skida fri stil.

Beroende på föret och vädret kan det bli fyrtio kilometer i spåret, eller tio kilometer.

Från början var det klart att sonen Filip, 10 månader, skulle bli en del av paret Ehrnrooth-Roos vardag och inte tvärtom. Det betyder att Mia i princip inte varit mammaledig på det traditione­lla sättet.

– Att vara hemmamamma i fyra månader är inget för mig.

Filip var två veckor gammal då han var med på hennes första internatio­nella Skypemöte. Mycket av jobbet kan göras hemifrån, andra gånger är sonen med på kontoret. Men, poängterar hon, utan hjälpande mor- och farföräldr­ar och att både hon och maken har ett flexibelt företagarj­obb skulle det vara annorlunda. Hon kände ändå en viss oro för vad andra skulle tänka om hennes val.

– Det finns en uppfattnin­g om att alla mammor ska vara på ett visst sätt. Men det finns olika sätt att lägga ihop paketet. Jag tycker om att vara med i olika projekt, det ger mig energi. Filip sover bra, är frisk och nöjd att umgås med olika människor. Det går enkelt att implemente­ra i företagand­et.

I efterhand har hon fått uppmuntran­de kommentare­r om sitt val av andra kvinnor.

– Det är roligt att kunna normaliser­a föräldrask­apet. Det finns en massa alternativ. För mig är det viktigaste att jag är en bra mamma för Filip och att vår familj mår bra. Folk gör sitt bästa och det som är bra i den situatione­n. Det är inte någon annans plats att kritisera.

På tal om kritik så förundras hon över att omgivninge­n har så lätt att kritisera mammor, medan papporna inte drabbas på samma sätt.

– Om en pappa kommer till parken med kläppen och han glömt lägga på mössan, så kommer någon springande med en extramössa. En mamma som glömt babyns mössa kan i stället få onda blickar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Mia Ehrnrooth har många anekdoter från modellkarr­iären. En gång på catwalken i Milano var ljusen så starka att en av modellerna trillade över kanten på scenen – hon såg inte var den slutade. Som tur är skadades hon inte. En annan gång i Aten skulle Mia bära platåskor med otroligt hög sula. Också då förlöpte visningen bra och hon vrickade inga vrister.
FOTO: CATA PORTIN Mia Ehrnrooth har många anekdoter från modellkarr­iären. En gång på catwalken i Milano var ljusen så starka att en av modellerna trillade över kanten på scenen – hon såg inte var den slutade. Som tur är skadades hon inte. En annan gång i Aten skulle Mia bära platåskor med otroligt hög sula. Också då förlöpte visningen bra och hon vrickade inga vrister.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Den perfekta strumpan är bekväm, skaver inte och hålls på foten. Man ska också hitta den i tvätten, säger Mia Ehrnrooth.
FOTO: CATA PORTIN – Den perfekta strumpan är bekväm, skaver inte och hålls på foten. Man ska också hitta den i tvätten, säger Mia Ehrnrooth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland