Hufvudstadsbladet

Japans beslut om valjakt får hård kritik

Japan drar sig ur Internatio­nella valfångstk­ommissione­n (IWC) och börjar till sommaren jaga val kommersiel­lt i egna territoria­lvatten.

- TT-AFP-REUTERS

Enligt den japanska tidningen Sankei bestämde regeringen vid ett möte på tisdagen att hoppa av IWC. Nu är regeringen­s mål att återuppta den kommersiel­la jakten på val i sommar, vilket IWC inte tillåter. Samtidigt slutar Japan jaga val i antarktisk­a vatten och på övriga södra halvklotet.

Japan har hittills bara fångat val i vad man sagt vara forsknings­syfte, men enligt många har köttet från forsknings­valarna ändå hamnat på matborden.

Nu blir alltså valjakten erkänt kommersiel­l.

Starka reaktioner

Internatio­nellt har Japans beslut väckt reaktioner. Nya Zeelands utrikesmin­ister Winston Peters välkomnar beslutet att sluta jaga val på södra halvklotet, men är besviken över att Japan återupptar den kommersiel­la valjakten, som han kallar ”föråldrad och onödig”.

”Vi fortsätter att hoppas att Japan så småningom omprövar sin inställnin­g och stoppar all valjakt, för att utöka skyddet av havens ekosystem”, säger Peters i ett uttalande.

Australien uppmanar också Japan att inte lämna IWC. ”Australien­s regering är extremt besviken. Australien fortsätter att vara en resolut motståndar­e till all form av kommersiel­l och så kallad ’vetenskapl­ig’ valjakt”, kommentera­r miljöminis­ter Melissa Price.

Beslutet att dra sig ur IWC var väntat, eftersom IWC i september sade nej till Japans begäran om att återuppta kommersiel­l valjakt.

Valjakt har varit historiskt viktig i Japan, inte minst efter andra världskrig­et då köttet var en viktig proteinkäl­la för det krigshärja­de landet. Men nu för tiden äter de flesta japaner sällan eller aldrig valkött.

Lite näring, högt miljöpris

– Den här är en av de största internatio­nella överenskom­melserna på havsområde­t, så det är verkligen trist att Japan nu drar sig ur, säger Frida Bengtsson, ansvarig för havsmiljöf­rågor på Greenpeace i Sverige.

Varför Japan hoppar av Internatio­nella valfångstk­ommittén kan hon bara spekulera om, men kanske har det att göra med att IWC:s mandat varit på väg att utvidgas.

– Man har velat utvidga IWC:s arbete så att det inte bara handlar om valfångst, utan om havsmiljö i stort, som fiskeredsk­ap och förorening­ar. Kanske vill Japan markera mot detta, mot vad Japan upplever som en låsning av IWC. Men vi får se, vi vet inte ännu.

Hon tycker att valjakten innebär ett väldigt högt miljöpris i förhålland­e

Valarna är länken mellan det som är vårt och allas i haven. Och haven känner inga nationsgrä­nser. Frida Bengtsson Greenpeace

till den lilla näring som köttet ger. De stora, långlivade valarterna som blåval och gråval har ännu inte återhämtat sig efter att de flesta länder slutade att jaga dem.

Hoppas att Japan återkommer

– Det finns mindre arter som har återhämtat sig lite bättre, eller i alla fall har större population­er nu än då de jagades hårt. Valarna är länken mellan det som är vårt och allas i haven. Och haven känner inga nationsgrä­nser.

Runt de länder som fortfarand­e jagar val – Norge, Island och nu också Japan – finns fortfarand­e risk att även de mindre valarterna blir för svaga, förklarar hon.

Frågan är hur Greenpeace och andra miljöorgan­isationer nu kommer att agera.

– Det har varit protester tidigare mot Japan. G20-länderna ska ha möte i Japan, vi får se vad som händer där.

 ?? FOTO: TT/AP/KYODO NEWS ?? En vikval som fångats för vad Japan kallar forsknings­ändamål i hamnen i■ Kushiro förra året.
FOTO: TT/AP/KYODO NEWS En vikval som fångats för vad Japan kallar forsknings­ändamål i hamnen i■ Kushiro förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland