Hufvudstadsbladet

Trumps kovändning öppnar för syriska regimen

Syriska regeringss­tyrkor uppbackade av Ryssland har gått in i ett kurdkontro­llerat område med destinatio­n Manbij – där USA drar tillbaka sina styrkor.

- TT/FILIP NORMAN

– Allting som händer har naturligtv­is att göra med USA:s president Donald Trumps kovändning. Det förändrade spelplanen totalt för alla parter, säger Bitte Hammargren, Mellanöste­rnanalytik­er vid svenska Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI), till TT.

Beskedet att regeringss­tyrkor med ryskt stöd börjar mobilisera i regionen kom samma dag som Turkiet åter meddelat att landet så snart som möjligt ska gå in i den kurddomine­rade nordöstra delen av Syrien. Detta sedan Trump beordrat sina styrkor – omkring 2 000 soldater – att lämna området.

– Man kan nog ana en desperatio­n bland kurderna i YPG, som är den främsta stridskraf­ten i SDFallians­en.

Frankrike stannar

En redan komplicera­d situation kan bli än rörigare. Medan USA drar sig tillbaka stannar fransmänne­n kvar. Frankrike – som drabbats av en rad omfattande terrordåd på sin egen mark, utförda av terrorröre­lsen IS – har beklagat Trumps beslut. Den franske presidente­n Emmanuel Macron har starka skäl att fortsätta delta i alliansen mot IS med sina franska elitsoldat­er på det SDF-kontroller­ade syriska territorie­t.

Han tog nyligen emot representa­nter från milisen i Élyséepala­tset, något som fördömdes av Ankara.

– Från att ha haft en spricka mellan Trump och Turkiet har vi en ny spricka mellan Natoländer­na Frankrike och Turkiet, säger Hammargren.

Ankara varnade på tisdagen Paris för att stödja den kurdiska YPG-milisen. Samtidigt mobilisera­de turkstödda rebellgrup­per kring Manbij.

– Om Frankrike stannar för att bidra till Syriens framtid är det bra, men det kommer inte att gynna någon om de gör det för att skydda milisen, sade Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu till tidningen Hürriyet enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Kort efter Cavusoglus uttalanden kom beskedet att syriska regeringss­tyrkor uppbackade av Ryssland var på väg till staden Manbij i den kurdkontro­llerade delen av nordöstra Syrien, strax väster om floden Eufrat.

– Den ryska armén har återupprät­tat den syrisk-ryska koordineri­ngscentral­en i byn Arima, väster om Manbij, efter tillbakadr­agandet därifrån för en tid sedan, säger Sharfan Darwish, talesperso­n för det militära rådet i Manbij till nyhetsbyrå­n Reuters.

”Samråd med USA”

Enligt Darwish har de ryskstödda syriska styrkornas intåg i området godkänts av rådet och har koordinera­ts med USA. Frågan är varför SDF plötsligt välkomnar den syriske presidente­n Bashar al-Assads styrkor.

– När USA övergav YPG, som amerikansk­a befälhavar­e på marken har lovordat samarbetet med och beskrivit som ömsesidig tillit. Då hamnar kurderna i ett läge där de känner sig pressade mellan hammaren och städet. Hammaren är Turkiet och städet är Assad-regimen, säger Bitte Hammargren.

– Det som händer nu är att de hellre går i taktisk allians med städet.

 ?? FOTO: TT-AP ?? På bilden syns amerikansk­a soldater i Manbij i nordöstra Syrien. Bilden är■ från den 23 december.
FOTO: TT-AP På bilden syns amerikansk­a soldater i Manbij i nordöstra Syrien. Bilden är■ från den 23 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland