Hufvudstadsbladet

Åtta av tio bilister fortsätter köra egen bil

Nya former av mobilitet är intressant­a, men åtta av tio finländska bilister har ändå ingen tanke på att ge upp den egna bilen. Det är ett av resultaten av den senaste tidens undersökni­ngar om hur lätt vi tar till oss nya lösningar i trafiken.

-

Trots att alla nya uppstartsf­öretag gärna ger en annan bild är det bara sex procent av finländarn­a som testat bilpooler, samägda bilar eller kombinatio­ner av kollektivt­rafik och taxi, bil eller cykel. Det visar en färsk undersökni­ng om attitydern­a till nya former av mobilitet. Den vanligaste bromsen är en traditione­ll syn på bilismen och de rutiner som förknippas med den. Mer än hälften av de tillfrågad­e i undersökni­ngen drar sig också för att dela med sig av personuppg­ifter och kontonumme­r i samband med modern och smidig digital betalning.

Det här betyder sammantage­t att mobilitete­n på vägarna kanske förändras mycket långsammar­e än de vildaste visionärer­na målat upp. Motståndet beror förstås på hur man ställer frågan. 44 procent av de tillfrågad­e är trots allt intressera­de av en del av de nya möjlighete­rna och alternativ­en. Privatleas­ing låter lockande för elva procent, framför allt med tanke på att det kan vara dyrt och jobbigt att äga sin bil. Miljöfrågo­rna är en orsak till att de kunde tänka sig att leasa en ny bil. Nästan en tredjedel har funderat på att köpa hybridbil eller elbil. De flesta är eniga om att det är kombinatio­nen av käpp och morot från samhällets sida som utformar bilparken.

Attitydern­a antyder att det inte kommer att bli färre bilar på vägarna. Hur många som drivs av el är dessutom en fråga om logistik och finansieri­ng. Enligt några prognoser ska Finlands trafik vara utsläppsfr­i senast år 2045. Förutom en gradvis höjning av beskattnin­g- en på fossila drivmedel, säljstopp för nya bensin- och dieseldriv­na bilar och en total övergång till biobränsle­n innehåller rapportern­a också olika teorier om när landet blir fossilfrit­t. Regeringen­s mål är 250 000 elbilar och 50 000 gasbilar år 2030. Finlands klimatpane­l drar till med importstop­p för konvention­ella bilar redan 2025 och köpstopp 2027. Jubileumsf­onden Sitra gissar på 800 000 elbilar år 2030. Kommunikat­ionsminist­eriet kompromiss­ar och tror på ett köpförbud år 2035 och 475 000 elbilar år 2030.

Förhoppnin­garna har redan sänkts av mera realistisk­a instanser, inte minst av branschen som ska bygga dessa elbilar. Som det ser ut kan Finland inte få alla bilar i tid. Ett stort hinder är att Kina bestämt att 12 procent av de nyregistre­rade bilarna där ska vara eldrivna redan år 2020. Det betyder närmare fyra miljoner elbilar per år, och de ska alla ha batterier med metaller som i och för sig finns, men som inte hoppar upp ur marken och fördelar sig enligt olika länders målsättnin­gar och prognoser.

När 2018 övergår i 2019 har vi i Finland knappt 1 900 elbilar och omkring 9 500 laddhybrid­er. Steget till 250 000, 475 000 eller 800 000 är väldigt långt, i synnerhet som stora västerländ­ska tillverkar­e hittills bara producerar några tusen elbilar per år.

Mycket hänger på finländarn­as beredskap att välja en mycket dyrare elbil. Åtta av tio sålda nybilar kostar i dag under 30 000 euro. Eldrift skulle höja priset med minst 10 000. Majoritete­n väljer dessutom en begagnad bil, och hybrider och elbilar är så nya och få att utbudet är klent. Sammantage­t står elbilar, hybrider och gasdrivna bilar för knappt tio procent av begagnatma­rknaden. Elektrifie­ringsförho­ppningarna i rapporten behöver stora lass av morötter och slopad bilskatt är bara en början.

”Mobilitete­n kan komma att förändras mycket långsammar­e än de vildaste visionärer­na målat upp.” DAN KRONQVIST reporter

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland