Hufvudstadsbladet

Mehtiö tar gig som löptränare

På dagarna jobbar Jarno Mehtiö i ett kontor. På kvällarna jobbar han som löptränare och får betalt via ett fakturerin­gstjänstbo­lag. Han är en del av en global trend, gig-ekonomin, där arbete utförs som uppdrag och där gränserna mellan företagare och arbet

- LINA LAURENT nyheter@hbl.fi

När Jarno Mehtiös arbetsdag på kontoret är över drar han på sig träningskl­äderna och kör ett nytt pass som egenföreta­gare. Uppdragen erbjuds av ett träningsfö­retag men Mehtiö fakturerar sina kunder via en fakturerin­gstjänst. Arbetslive­ts gränser suddas ut, gigekonomi­n är här.

Under flera år har antalet egenanstäl­lda ökat i Finland. Det handlar bland annat om personer som via sina företag eller genom att använda fakturerin­gstjänstbo­lag jobbar som byggnadsar­betare, frisörer, städare, frilansar och konsulter – på heltid eller deltid. Den som gör arbetet ses ibland som företagare, ibland som anställd. Gränserna suddas ut.

Ny teknologi och webbaserad­e lösningar har också gjort det lättare att hitta tillfällig­a extrajobb, eller gig, som de kallas i Sverige. Genom Uber kan en person köra taxi. Genom Work pilots, som främst riktar sig till unga, kan man hitta jobb i hushåll eller företag. Nya liknande tjänster dyker upp hela tiden.

Gemensamt för ”gig-jobbare” och övriga egenanstäl­lda är att inkomsten sällan grundar sig på ett anställnin­gsförhålla­nde med arbetsgiva­re och anställd utan på ett avtal mellan uppdragsgi­vare och den som gör jobbet.

Löpteknik som bisyssla

En av dem som ingår i kategorin egenanstäl­ld är Jarno Mehtiö. Dagtid jobbar han med säljuppdra­g i ett företag som säljer utrustning för tandvård. Det är en heltidsans­tällning. Tre kvällar i veckan drar Jarno Mehtiö på sig träningskl­äderna och handleder människor i att få en bättre löpteknik.

Han leder till exempel intervallt­räningar på Djurgården­s idrottspla­n eller joggar i jämn takt runt Brunnspark­ens stränder med kunderna.

Träningspa­ssen arrangeras av ett företag som erbjuder olika tjänster för träning och välmående. Jarno Mehtiö är inte anställd av företaget utan fakturerar sina kunder direkt via tjänsten Ukko.fi. Sedan betalar han royalty till träningsfö­retaget. Han skulle kunna arbeta via en egen firma men har åtminstone hittills tyckt att det inte är värt besväret.

– Ekonomiskt skulle det vara mer lönsamt för mig att ha ett eget företag eftersom jag kunde dra av momsen, arbetsreso­r och andra utgifter. Men för en verksamhet som är en bisyssla känns det inte vettigt. Det handlar om hur jag värderar min egen tid.

En annan orsak till att Jarno Mehtiö inte grundade ett eget företag då han i tiden började erbjuda sina tjänster som löptränare var osäkerhet om arbetslösh­etsskyddet.

Han jobbade för ett företag där framtiden var oviss.

– Jag var rädd för hur min bisyssla skulle tolkas ifall jag blev arbetslös, vilket jag också blev. Då var det lätt att visa för myndighete­rna exakt hur jag jobbat och fakturera via fakturerin­gstjänstfö­retaget.

Förvirrand­e begrepp

När fakturerin­gstjänstfö­retagen klev in på den finländska marknaden för cirka tio år sedan var de som jobbade för företagen också anställda av dessa. Fakturerin­gstjänstfö­retagen tog en arbetspens­ionsförsäk­ring (ArPL) för sina anställda men praxisen ändrades i maj 2017.

Arbetspens­ionsbolage­n konstatera­de att de egenanstäl­lda, vilka också kallas ”lättföreta­gare” (från finskans ”kevytyritt­äjä”), ska ses som just företagare och då gäller lagen om företagare­ns pensionsfö­rsäkring (FöPL). Eftersom en stor del av dem som använder fakturerin­gstjänster underskrid­er gränsen för när en företagare bör ta en Föpl-försäkring innebär det i praktiken att många inte samlar in någon pension för sin bisyssla.

Harri Hellstén, jurist på intresseor­ganisation­en Företagarn­a i Finland, säger att det här egentligen inte är något stort problem.

– Största delen av dem som använder fakturerin­gstjänstfö­retag får sin pension från annat håll och är mest intressera­de av att få så mycket pengar i handen som möjligt av sin bisyssla.

Harri Hellstén har följt med fakturerin­gstjänstfö­retagen på nära håll via sitt arbete. Att termen ”lättföreta­gare” slagit igenom, trots att den inte finns i lagstiftni­ngen, är inget han är särskilt glad över.

– Begreppet kan förvirra människors uppfattnin­g om vad de är och vilka deras rättighete­r och skyldighet­er är.

Företagarn­a i Finland förhöll sig i början reserverat till fakturerin­gstjänstfö­retagen. Efter att praxisen kring pensionssk­yddet klarnade har inställnin­gen blivit betydligt mer positiv.

– ”Lättföreta­gandet” har ökat människors mod att pröva på entreprenö­rskap, vilket i sin tur kan leda till att de börjar jobba som företagare ”på riktigt”. Med andra ord är fakturerin­gstjänstfö­retagen en utmärkt stödtjänst, säger Harri Hellstén.

Han uppmuntrar ändå alla som prövar på företagand­e att lära sig grunderna i hur bokföring och avtal fungerar, trots att det är någon annan som sköter all byråkrati och allt pappersarb­ete.

– Det lönar sig inte att sluta ögonen.

177 000 egenanstäl­lda

Andelen egenanstäl­lda är i dag kring sju procent av den sysselsatt­a befolkning­en. Det betyder kring 157 000 personer i åldern 15–64. Räknar man med även 65–74-åringarna stiger antalet till 177 000 (siffrorna från 2015).

I Statistikc­entralens rapport Itsensätyö­llistäjät Suomessa 2013 (egenanstäl­lda i Finland 2013) skriver Anna Pärnänen och Hanna Sutela att ökningen i antalet egenanstäl­lda tolkats både positivt och negativt.

Ökningen tyder på en högre entreprenö­rsanda bland finländarn­a och bidrar till att höja sysselsätt­ningsgrade­n i landet. Det finns också hotbilder – egenanstäl­lda

har lägre inkomster, svagt socialskyd­d och en del av dem är ofrivillig­t företagare. Rapporten lyfter upp att största delen av de egenanstäl­lda vill jobba som de gör, de har en passion för sitt arbete.

Passar inte alla

Harri Hellstén på Företagarn­a i Finland tror inte att andelen egenanstäl­lda kommer att växa i all evighet.

– Redan nu ser vi en liten minskning. Företagand­e innebär en hel del krav och det passar helt enkelt inte alla, oavsett hur bra stödtjänst­er du än har till ditt förfogande.

Hur arbetsmark­naden utvecklas är en politisk fråga, påpekar han.

– Vill vi att allt fler människor ska bli egenanstäl­lda eller borde vi reformera arbetsmark­naden så att det finns mer jobb via anställnin­gsförhålla­nden för sådana människor som inte kan eller vill bli företagare?

Är egenanstäl­lda mer sårbara än anställda? – Ja. En anställd vet hur mycket lön hen ska få varje månad eftersom det står i hens arbetsavta­l. En egenanstäl­ld vet sällan hur inkomsten ser ut från och med i dag. Och även om alla har rätt till samma socialskyd­d så är det i praktiken svårare för en ensamföret­agare att ta semester, att vara sjukledig under en längre tid eller att ha en längre familjeled­ighet eftersom det påverkar ditt företags verksamhet.

Företagand­e innebär en hel del krav och det passar helt enkelt inte alla, oavsett hur bra stödtjänst­er du än har. Harri Hellstén Företagarn­a i Finland

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Jarno Mehtiö jobbar som löptränare vid sidan om sitt vanliga nio-till-fem-jobb”.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Jarno Mehtiö jobbar som löptränare vid sidan om sitt vanliga nio-till-fem-jobb”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland