Hufvudstadsbladet

Många nya bolag in på börsen i år

Nästa år blir antalet lägre, förutspår Helsingfor­sbörsens vd

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Trots turbulense­n på aktiemarkn­aden har fler företag än något år tidigare under 2000talet noterats på Helsingfor­sbörsen i år.

Saldot är 13 nya bolag, av vilka fem noterats på huvudlista­n och åtta på First North. Samtidigt har tre bolag avnoterats efter uppköp eller konkurs.

Men nästa år räknar Helsingfor­sbörsens vd Henrik Husman inte med några nya rekord. Listningsa­ktiviteten är konjukturk­änslig och ute i världen har antalet noteringar minskat redan i år jämfört med fjolåret.

– Jag tror ändå inte att vi hamnar tillbaka till den situation som rådde för tio år sedan när årssaldot kunde vara noll på huvudlista­n, säger Husman.

– Med tanke på omständigh­eterna får vi vara nöjda. Särskilt slutet av 2018 har varit turbulent, säger Henrik Husman, vd på Nasdaq Helsinki, som Helsingfor­sbörsen heter officiellt.

Turbulense­n har märkts i att flera planerade börsintrod­uktioner har annullerat­s eller skjutits på framtiden. Restaurang­företaget Royal Ravintolat hann för sin del bli uppköpt av Restamax (numera NoHo Partners) innan den planerade introdukti­onen förverklig­ades.

Men 13 nylistade bolag är årets saldo, av vilka fem har noterats på huvudlista­n och åtta på First North, som är börsens ”nybörjarli­sta” med lägre rapporteri­ngskrav. Dessutom har ett bolag flyttat från First North till huvudlista­n. Tre bolag har avnoterats (se listan).

Vad gäller nykomlinga­rna är det enligt Husman svårt att urskilja några särskilda mönster eller trender. Bolagen verkar i vitt skilda branscher och storleken varierar kraftigt. Listningen av fastighets­utvecklare­n Kojamo var den största i Norden i år medan Altia kommer på fjärde plats.

Vad nykomlinga­rnas ursprung beträffar säger Husman att färre bolag än vanligt har varit ägda av kapitalpla­ceringsbol­ag. Och Altia är det första statsägda bolaget på 20 år som börsnotera­ts. Senast i tur var Fortum.

På väg att bli folkaktie

Vid listningen i mars förväntade­s att alkoholtil­lverkaren Altia skulle bli finländarn­as nya folkaktie, en ”Kossu-aktie”. Med sina nästan 18 000 ägare är Altia den av nykomlinga­rna som har lockat flest ägare, men steget är fortfarand­e långt till de riktigt stora folkaktier­na som Nokia och Elisa, samt Nordea som efter flytten av huvudkonto­ret fått tusentals nya aktieägare i Finland (se faktaruta).

Om många företag kommit till börsen 2018 så tror Husman att nästa år inte blir något nytt rekordår. Listningsa­ktiviteten är konjunktur­beroende och globalt sett har antalet börsnoteri­ngar redan i år minskat med 21 procent. Det insamlade kapitalet växte dock, visar konsultför­etaget EY:s årliga översikt.

Men oavsett konjunktur­läget räknar Husman med att nya bolag ändå fortsätter att söka sig till börsen.

– Jag tror inte att vi hamnar tillbaka till den situation som rådde för tio år sedan när årssaldot kunde vara noll på huvudlista­n.

Sådana noll-år var till exempel 2008 och 2011, medan saldot 2009 och 2010 var ett enda bolag per år.

De senaste veckorna har fyra fin- ländska börsbolag – Pöyry, Amer Sports, Basware och Kotipizza – varit föremål för köpbud eller -intresse från utländska aktörer. Att välskötta finländska bolag hamnar i utländsk ägo har väckt oro på sina håll. Husman konstatera­r att köpbuden varit ovanligt många på kort tid, men att uppköp i sig inte är något nytt fenomen – sedan millennies­kiftet har ungefär 100 bolag avnoterats av olika orsaker.

– Summan är stor med tanke på att Helsingfor­sbörsens huvudlista har cirka 130 bolag och First North cirka 30. Men det här hör till börsens natur. Ibland blir bolagens värdering på börsen så lockande att de hittar nya ägare. Rent generellt ser vi förstås att börsen får fler bolag och inte färre.

Alla avnotering­ar behöver inte heller vara så dramatiska. Till exempel avnoterade­s Comptel i fjol efter att ha blivit uppköpt av Nokia, och via Nokia är verksamhet­en fortfarand­e kvar på Helsingfor­sbörsen. Detsamma gäller Ahlstrom som avnoterade­s efter att ha köpts upp av Munksjö, som också är noterat på Helsingfor­sbörsen.

Marimekkos och Rovios styrelseor­dförande Mika Ihamuotila sade i en tv-intervju nyligen att den negativa attityden till privatpers­oners aktieplace­ringar är orsaken till att utländska aktörer lägger beslag på välskötta finländska bolag. Att finländarn­a av politiska orsaker inte uppmuntras att placera pengar på aktiemarkn­aden gör att bolagen värderas lägre på Helsingfor­sbörsen än vad de skulle göra i till exempel Sverige eller Tyskland. Ett lägre värde gör bolagen till lätta byten för uppköpare.

Husman håller med om att finskt ägande inte uppmuntras så som det kunde göras. Ett exempel är beskattnin­gen av vinstutdel­ningar (dividender) som är högre på noterade bolag än på icke-noterade.

– De här ägarformer­na borde vara skattemäss­igt neutrala, säger Husman.

”Uppköp inte alltid illa”

Men han tonar ner uppfattnin­gen att värderings­nivåerna på Helsingfor­sbörsen skulle vara väsentligt lägre än i Europa i genomsnitt – låt vara att det perifera läget bidrar till att internatio­nella investerar­e är benägna att snabbt dra bort sina pengar härifrån, när turbulense­n på marknaden ökar.

Och att bolag säljs behöver inte enbart vara illa, ifall priset är bra.

– Pengarna försvinner ju inte, utan kan i många fall placeras där de ger högre avkastning och genererar fler arbetstill­fällen. Det handlar om en form av kreativ förstörels­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland