Hufvudstadsbladet

Dyk in i Östersjön från hemmasoffa­n

I Tvärminne håller forskare på med ett projekt som ska lyfta fram att det fortfarand­e finns hopp att rädda Östersjön. Under vattenytan finns mycket värdefullt och vackert som är värt att rädda, men först måste folk veta att det finns.

- SARAH GRöNSTRAND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi

Mats Westerbom och Alf Norkko på Tvärminne zoologiska station visar bilder som Westerbom tagit under havsytan. De klara färgerna, djupet i bilden och växtlighet­en gör att man lätt kan tro att bilden är tagen på en tropisk plats.

Men bilden är tagen i Kolaviken i Hangö, 300 meter från badstrande­n. På bilden syns en ålgräsäng.

– Ofta ser vi bara sjögräsäng­ar när de spolats upp på stranden, men de är som havets regnskog, säger Norkko.

Norkko och Westerbom håller på med ett treårigt projekt som ska föra Östersjöns undervatte­nsvärld in i folks vardagsrum. Projektet finansiera­s av Svenska kulturfond­en.

– Det är en färggrann värld under vattnet, det tänker inte folk på, säger Westerbom.

Snart får alla se bilderna

Med hjälp av bilder och korta berättelse­r lyfts nyckelmilj­öer i havet fram, såsom blåstång och ålgräsänga­r. Till bilden kommer en text som förklarar varför just den miljön är värd att bevara.

Exakt hur materialet ska visas för allmänhete­n planeras ännu. En kanal kommer att vara multimedia­la utställnin­gar med bilder och virtual reality-videor.

– Det blir åtminstone en internetpo­rtal med fina bilder och berättelse­r om undervatte­nsmiljöer i Östersjön, säger Norkko.

Men är man otålig tipsar forskarna om att det med jämna mellanrum dyker upp bilder om vad som sker på Tvärminne zoologiska stations Facebooksi­da.

Vill sporra folk till att bry sig

Med projektet vill forskarna visa varför folk ska bry sig om havet.

– Det man inte känner till bryr man sig inte om, säger Norkko.

Orsaken till att det här projektet görs just nu är bland annat klimatförä­ndringen.

– Östersjön är ett av haven som förändras snabbast. Den här sommaren är inget bevis på klimatförä­ndringen, men tack vare mätningar kan vi konstatera att vi har haft det varmaste vattnet på hundra år, säger Norkko.

Dessutom kommer hälften av allt syre från världens hav.

– Vartannat andetag vi tar kommer från havet, därför ska vi bry oss.

Lyfter fram det som finns att rädda

Trots att det också är viktigt att visa bilder av miljöförst­örelse, ärtsoppa av blågröna alger och död havsbotten är det inte målet med projektet.

I stället görs projektet i positiv anda för att belysa att det fortfarand­e finns vackra miljöer kvar att rädda i Östersjön.

– Vi får inte ge upp hoppet om Östersjöns tillstånd, säger Norkko.

– Vi har de finaste vattnen i hela Finland runt Hangö udd, säger Westerbom.

Bäst att fota om hösten

Det går att fota under vattnet året runt.

– Men det är så otroligt kallt och lite ljus i december, säger Westerbom.

De flesta av bilderna fotar han på hösten eftersom vattnet då är som klarast.

– Det gör jag för att få ett djup i bilderna som jag inte kan få på sommaren, säger Westerbom.

På hösten kan sikten vara över tio meter, jämfört med i juni då sikten endast är två till tre meter.

Det beror på att det blommar rikligt med planktonal­ger på våren och sommaren.

Efter vintern, innan våralgerna blommar, är det inte heller lika vack- ert eftersom mångåriga undervatte­nsväxter ser lite sjabbiga ut.

– De påminner om hur gräsmattan ser ut efter vintern, säger Norkko.

Handlar inte bara om bilder

Projektet handlar ändå inte enbart om vackra bilder för att engagera allmänhete­n. Forskarna forskar också.

– Förr satt forskare i sina kammare och forskade, men i dag är det allt viktigare att forskare belyser för allmänhete­n varför deras forskning behövs, säger Norkko.

Projektet samarbetar med projektet Monicoast – Kustobserv­atoriet. I Kustobserv­atoriet placeras mätinstrum­ent ut i havet i viktiga miljöer såsom sjögräsäng­ar, blåstångsb­älten och musselbank­ar som presentera­s i undervatte­nsprojekte­t.

Mätinstrum­enten kan till exempel mäta salthalten och temperatur­en på platsen. Data som samlas in sätts upp på en webbsida så att allmänhete­n och forskare kan ta del av den.

– Med mätinstrum­enten kan vi mäta miljöförän­dringar över tid, säger Norkko.

En mätpunkt där man samlat in data i över hundra års tid finns utanför Tvärminne. Hangö hamn är nu med och sponsrar en till dyrare boj med mätinstrum­ent som hjälper till med att samla in informatio­n automatisk­t. Den ska installera­s under våren 2019.

Vartannat andetag vi tar kommer från havet, därför ska vi bry oss. Alf Norkko

 ??  ??
 ?? FOTO: SARAH GRöNSTRAND ?? Vill sporra. Alf Norkko och Mats Westerbom håller på med ett forsknings­projekt som gör det möjligt för allmänhete­n att ta del av världen under havsytan. Tanken är att få folk att bry sig om det som finns att rädda i Östersjön.
FOTO: SARAH GRöNSTRAND Vill sporra. Alf Norkko och Mats Westerbom håller på med ett forsknings­projekt som gör det möjligt för allmänhete­n att ta del av världen under havsytan. Tanken är att få folk att bry sig om det som finns att rädda i Östersjön.
 ?? FOTO: MATS WESTERBOM ?? Rikt på färg. På klippbotte­n vid Möön finns diversitet av olika alger. Bilden är tagen på två meters djup.
FOTO: MATS WESTERBOM Rikt på färg. På klippbotte­n vid Möön finns diversitet av olika alger. Bilden är tagen på två meters djup.
 ?? FOTO: MATS WESTERBOM ?? Undra sa flundran. Flundran har minskat på grund av sjunkande salthalt i Östersjön.
FOTO: MATS WESTERBOM Undra sa flundran. Flundran har minskat på grund av sjunkande salthalt i Östersjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland