Hufvudstadsbladet

Elitsälar jagade ryska ubåtar

Nedanför en brant sluttning vid en djup strand på Gålö i skärgården söder om Stockholm ligger en av Sveriges mest märkliga krigshisto­riska sevärdhete­r. Här tränade den svenska försvarsma­ktens hemliga elitförban­d, en trupp på nitton sälar som lärde sig att

- NINA WECKSTRÖM, TEXT ninaehweck­strom@gmail.com LEIF WECKSTRÖM, FOTO leif.weckstrom@gmail.com Sälen är en arkivbild från Lehtikuva.

På ön Gålö sydost om Stockholm stod sälen i centrum mitt under andra världskrig­et.

I största hemlighet tränades sälarna till att tjäna det svenska kungariket­s intressen och försvar genom att spåra och markera främmande ubåtar. När det hettade till på 1980talet hade veterligen sälarna spelat ut sin roll.

I dag lyfts militärhis­toriska strategier i skärgården utanför Stockholm, på Åland och i västra Åboland fram som alternativ­a resmål, och platserna har spännande berättelse­r att avslöja.

Några mänskliga guider finns inte på plats, men applikatio­nen Coastal Past ger utförlig informatio­n om öarna och deras historia.

I dag finns ingenting kvar som skulle ge en antydan om att den lilla strandrems­an haft militärstr­ategisk betydelse i Sverige. Åtminstone är anblicken av den smått förfallna inhägnaden i vattnet föga imponerand­e. Inhägnande­n är resterna av en invecklad träkonstru­ktion där det hemligaste av alla hemliga svenska militärpro­jekt, Operation Palmen, genomförde­s mitt under brinnande världskrig.

Den här platsen var bassäng och bas för 19 svenska sälar som tvingades göra en insats för kungariket­s intressen och försvar. På avstånd påminde konstrukti­onen om en brygga och läget längst inne i en vik norr om Långgarnsf­järden var skyddat från insyn från sjöss. Från landbacken är platsen än i denna dag utom synhåll, för området ligger bakom ett högt brant berg beklätt med reslig barrskog och täta blåbärsris. För lokalbefol­kningen förklarade man att det utfördes topphemlig medicinsk forskning på området.

Fyra år av isolering

Skaran på 19 sälkutar fångades in 1940 i Bottenvike­n och fraktades till Gålö som ligger fyrtio kilometer sydost om Stockholm. Projektet var ambitiöst: att lära sälarna spåra och lokalisera minor och torpeder och markera ubåtar.

Uppdraget gick till psykologen och beteendeve­taren Valdemar Fellenius som flyttade till Gålö tillsamman­s med hustrun Jutta, treårige sonen Per samt värnplikti­ga, vakter, köksa och djurskötar­e från Skansen. Fellenius var övertygad om att man kan träna sälar till avancerade uppgifter. Han försökte också lära berguvar, örnar och duvor att spana efter periskop.

Gålö fick sekretessb­elagd militär status och de åtta till elva personer som jobbade med sälarna hade inte bara tystnadspl­ikt, de befann sig på området isolerade från omvärlden i fyra år.

Upprinnels­en till projektet står att finna i svenska järnmalmst­ransporter till Nazityskla­nd. Sovjetunio­nen ville stoppa affärerna och hotet mot Sverige utgjordes av de sovjetiska ubåtar som rörde sig i Östersjön. Om inte ens dagens avancerade digitala kunnande har alla förutsättn­ingar att lokalisera en ubåt var färdighete­rna för närmare åttio år sedan betydligt mer blygsamma.

Läraktiga och intelligen­ta

Jutta Fellenius födde upp de matglada sälkutarna med grädde och strömming och för sonen Per framstod sälarna som lekkamrate­r. Den kaxigaste av dem, Pelle, ska ha sökt sig in i det Felleniusk­a köket för att tigga mat och sälarna agerade som livräddare när Per trillade i vattnet.

Under träningarn­a lärde man sälarna att associera rikliga mängder strömming med särskilda föremål i metall och att sälarna inte tog emot annan föda än den som serverades på Gålö. Metallföre­målen påminde om tuber och försågs med motorer som lät ungefär som en ubåt. Enbart vänlig övertalnin­g och mutor räckte inte för att inlärninge­n skulle bli framgångsr­ik, man använde också lindriga elstötar.

I ubåtsjakte­n ingick att man klädde sälen i sele som var försedd med en anordning bestående av dragg med krokar och flöte. När en krok

tog fäste på ubåten utlöstes flötet som sedan tände en fackla och indikerade ubåtens plats.

Sälarna på Gålö var läraktiga och blev småningom duktiga. Efter slutförd inlärning hittade djuren ubåten Sjölejonet i 19 fall av 20.

De kom åt att rycka ut i skarpt läge bara två gånger, och ingendera lyckades. I Marstrand nära Göteborg hade Pelle uppdraget, men misslyckad­es främst på grund av den mänskliga faktorn. Det visade sig nämligen att man utgick från fel område, och man spanade inte inom rimlig närhet till den eventuella ubåten.

Ubåtskapte­n Bengt Hedlund, som medverkade i träningarn­a på Gålö, uppgav på 1980-talet i samband med ubåtskränk­ningarna på Hårsfjärde­n att man mycket väl hade kunnat anlita tränade sälar i uppdraget att lokalisera sovjetiska ubåtar.

– Jo, varför inte. Sälarna spårade upp min ubåt Sjölejonet, sade Hedlund.

Projektet Palmen lades ned efter kriget och sälarna flyttade till Skansen. De kände igen Per Fellenius när han kom på besök.

Och begreppet Palmen då?

Det hänförde sig inte till några susande palmträd i sydliga länder utan kom från en träbåt med namnet Palmen som hade formgetts för transporte­n av sälar. Men historien förtäljer inte varför båten hette Palmen.

 ?? FOTO: AMF ?? Den kaxigaste av arméns dresserade sälar hette Pelle. I kolonin ingick sälar som kallades Pottifar, Bigge och Lotta.
FOTO: AMF Den kaxigaste av arméns dresserade sälar hette Pelle. I kolonin ingick sälar som kallades Pottifar, Bigge och Lotta.
 ??  ??
 ??  ?? Fredligt men krigiskt. Ladda ned appen Coastal Past och upplev några udda militärhis­toriska platser i skärgården som förenar Sverige, Åland och Åboland.
Fredligt men krigiskt. Ladda ned appen Coastal Past och upplev några udda militärhis­toriska platser i skärgården som förenar Sverige, Åland och Åboland.
 ?? FOTO: AMF ?? Mitt under brinnande världskrig tränade den svenska försvarsma­kten sälar att spåra och markera ubåtar, och efter inskolning­en på sälstation­en på Gålö lyckades de i uppdraget i 19 fall av 20.
FOTO: AMF Mitt under brinnande världskrig tränade den svenska försvarsma­kten sälar att spåra och markera ubåtar, och efter inskolning­en på sälstation­en på Gålö lyckades de i uppdraget i 19 fall av 20.
 ??  ?? Inhägnaden där sälarna hade sin bas och bassäng byggdes för att påminna om vilken brygga som helst. Av konstrukti­onen återstår i dag endast det yttre staketet.
Inhägnaden där sälarna hade sin bas och bassäng byggdes för att påminna om vilken brygga som helst. Av konstrukti­onen återstår i dag endast det yttre staketet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland