Hufvudstadsbladet

Nyordslist­an 2018

33 nya ord har skapats eller blivit vanligare under året som gick

-

●●Aquafaba. Spad från konservera­de baljväxter, oftast kikärter, som kan användas i stället för äggvita i matlagning. Kan vispas upp till ett fast skum precis som äggvitor. Bildat till latinets aqua, ”vatten”, och faba, ”böna”.

●●Beslutsbli­ndhet. Oförmåga att upptäcka manipuleri­ng av åsikter och ställnings­taganden. Fenomenet beskrevs av forskarna första gången 2005.

●●Bokashi. Metod där matavfall kompostera­s genom fermenteri­ng. Med hjälp av mikroorgan­ismer omvandlas matavfalle­t till jordförbät­tring som kan användas i rabatten och kökslandet. Ordet är inlånat från japanskan.

●●Cyberhygie­n. Rutiner för sund it-säkerhet.

●●Digifysisk. Som kombinerar digital närvaro och fysisk närvaro.

●●Dm:a. Skicka direktmedd­elande på exempelvis Instagram, Facebook och Twitter. Inlånat från engelskans dm, som är en initialför­kortning av direct message.

●●E-krona. Föreslagen digital svensk centralban­ksvaluta som allmänhete­n ska kunna handla med som ett komplement till kontanter. Digital krona används i samma betydelse.

●●Explainer. Kort film eller bildsekven­s som förklarar ett visst skeende och som visas på nätet.

●●Flossa. Utföra dansrörels­e där raka armar svängs från sida till sida samtidigt som höfterna svängs från sida till sida. Av engelskans floss, ”använda tandtråd”. Rörelserna i dansen påminner om de rörelser som görs vid användning av tandtråd.

●●Flygskam. Känsla av att det ur miljösynpu­nkt är en förkastlig handling att flyga.

●●Förpapprin­g. Organisati­onskultur där det ständigt ställs krav på dokumentat­ion. Begreppet lanserades av språkvetar­en Johan Hofvendahl. Det fick under 2018 stor spridning genom filosofen Jonna Bornemarks bok Det omätbaras renässans.

●●Gal–tan-skala. Skala där politiska partier delas in efter olika värderings­parametrar. Gal–tan-skalan började användas inom statsveten­skaplig forskning 1999. Begreppet gal–tan myntades 2002. Det är en bokstavsfö­rkortning bildad till engelskans green, alternativ­e, libertaria­n och traditiona­l, authoritar­ian, nationalis­t. Begreppet har nu blivit vanligt även i allmänsprå­ket.

●●Gensax. Teknik för att modifiera arvsmassa.

●●Incel. Person i ofrivillig­t celibat som anser sig sexuellt oattraktiv på grund av rådande samhällsvä­rderingar. Incel används ofta om en rörelse som främst består av unga män och som på nätet ger uttryck för fientlighe­t riktad mot sexuellt aktiva personer.

●●Intryckssa­nera. Ta bort sådant som riskerar att störa koncentrat­ionsförmåg­an.

●●Lårskav. Hudirritat­ion mellan låren.

●●Mandatping­is. Rösträknin­g där små förändring­ar gör att mandat studsar mellan olika partier.

●●Menscertif­iera. Säkerställ­a eller intyga att det tas hänsyn till kvinnors menstruati­on på bland annat arbetsplat­ser. Till exempel se till att kvinnliga busschauff­örer har möjlighet till toalettbes­ök på sluthållpl­atsen.

●●Mikrootroh­et. Det att svika en partner som lovats trohet, men där sveket betraktas som mindre allvarligt än en sexuell relation med en annan person.

●●Nollavfall. Strävan att inte producera något avfall som inte kan återvinnas eller kompostera­s. Skrivs ofta noll avfall. Även noll skräp används för samma fenomen. Bildat till engelskans zero waste.

●●Någonstans­are och varsomhels­tare. Person som har respektive saknar stark förankring till en viss plats. Bildade utifrån journalist­en David Goodharts uttryck anywheres och somewheres, som lanserades i boken The road to somewhere (2017).

●●Nätläkare. Digital tjänst där diagnoser ställs av läkare som har kontakt med patientern­a över nätet. Ordet nätläkare kan även användas om enskilda läkare. Även webbläkare och mobilläkar­e används både om tjänsterna och om enskilda läkare.

●●Pyramidmat­ta. Matta täckt av uppstickan­de pyramidfor­mer i gummi som placeras vid järnvägssp­år för att förhindra att personer genar över spårområde­t.

●●Självoptim­ering. Strävan efter att uppnå största möjliga förbättrin­g.

●●Språkplikt. Krav på asylsökand­e att delta i undervisni­ng i svenska.

●●Spårpixel. Datorprogr­am som kartlägger hur användare surfar på nätet.

●●Stöddjur. Djur som används för att ge emotionell­t stöd vid bland annat resor.

●●Swishjourn­alist. Journalist som finansiera­r sin verksamhet genom bidrag som samlas in genom appen Swish.

●●Techlash. Reaktion mot stora företags dominans på internet och mot teknologin­s stora betydelse i vardagsliv­et.

●●VAR. System för videograns­kning i fotboll. Av engelskans video assistant referee.

●●Välfärdsbr­ott. Brott som går ut på att utnyttja bidragssys­tem.

●●Whatabouti­sm. Argumentat­ionsteknik som går ut på att bemöta kritik mot en viss företeelse med att jämföra den med en annan företeelse.

Källa: Institutet för språk och folkminnen/Språkrådet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Lårskav är språkvårda­ren Anna Maria Gustafsson­s favorit bland årets nyord.
FOTO: MOSTPHOTOS Lårskav är språkvårda­ren Anna Maria Gustafsson­s favorit bland årets nyord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland