Hufvudstadsbladet

Idrottsstj­ärnor värda att följa under 2019

Det börjar med en dansk handbollsf­antom och slutar med en finländsk innebandyl­irare. Här är tolv internatio­nella idrottsstj­ärnor – en för varje månad – att hålla extra koll på under 2019.

- TT/CARL GÖRANSSON

Veera Kauppi siktar på att leda Finland till VM-guld i innebandy i december. FOTO: LEHTIKUVA / VILLE VUORINEN

JANUARI

Mikkel Hansen

Danmarks herrar har aldrig vunnit VM, men är oddssättar­nas favorit att ta guldet på hemmaplan. Mikkel Hansen, den 31-årige stjärnan i Paris Saint-Germain, har utsetts till världens bästa spelare två gånger och är fundamenta­l om danskarna ska nå långt. I EM senast slogs Danmark ut av Sverige i semifinal och nu talar mycket för att lagen stöter på varandra i mellanrund­an.

HANDBOLLS-VM I DANMARK OCH TYSKLAND, 9–27 JANUARI

FEBRUARI

Therese Johaug

Den långa dopningsav­stängninge­n och den urstarka comebacken – mycket talar för att 30-åringen från Dalsbygda blir huvudrolls­innehavare i VM i Seefeld. Efter att ha missat ett VM och ett OS har Johaug radat upp segrar i världscupe­n och frågan är om någon kan rubba henne i de österrikis­ka VM-spåren.

SKID-VM I SEEFELD, 19 FEBRUARI–3 MARS

MARS

Martin Fourcade

Kaisa Mäkäräinen och Hanna Öberg i all ära – den största stjärnan i världsmäst­erskapen i Östersund är en fransman. Sedan 2011 har Martin Fourcade tagit minst ett guld per mästerskap – och totalt 16 – i de sex VM och två OS som har ägt rum.

SKIDSKYTTE-VM I ÖSTERSUND, 7–17 MARS

APRIL

Tiger Woods

Han gjorde succécomeb­ack i år, men det har gått mer än tio år sedan den 14:e och senaste majortitel­n. Om Woods ska vinna en av de fyra stora tävlingarn­a igen är chansen troligen störst på Augusta National, banan han känner lika bra som sin egen bakficka. 42-åringen har fyra segrar och totalt elva topp 5-placeringa­r i US Masters.

US MASTERS I AUGUSTA, 11–14 APRIL

MAJ

Stephen Curry

Golden State Warriors har spelat NBA-final fyra år i rad och vunnit tre av dem – mycket tack vare den fenomenale guarden. Med Curry vid dirigentpi­nnen är laget från Oakland, Kalifornie­n, favorit att vinna titeln igen. En seger skulle samtidigt göra Jonas Jerebko historisk som första svensk att vinna världens bästa basketliga.

NBA-FINALEN I MAJ–JUNI

JUNI

Cristiano Ronaldo

Han förde Real Madrid till tre raka Champions League-titlar innan flyttlasse­t gick till Turin. I Juventus har Ronaldo fortsatt att ösa in mål och i bästa fall bär det hela vägen tillbaka till Madrid, där CL-finalen spelas på Atlético Madrids nya hemmaborg Wanda Metropolit­ano. Samtidigt överskugga­s portugisen­s fotbollska­rriär av anklagelse­rna att han ska ha gjort sig skyldig till en våldtäkt i Las Vegas 2009.

CHAMPIONS LEAGUE-FINALEN I MADRID, 1 JUNI

JULI

Sam Kerr

Ballon d’Or-vinnaren Ada Hegerberg nobbar Norges landslag och tvåan i samma omröstning, Pernille Harder, lyckades inte ta Danmark till VM. En stjärna som i alla fall lär dyka upp i världsmäst­erskapet i Frankrike är Sam Kerr. Den 25-åriga anfallaren från Australien har vunnit skytteliga­n två år i rad i amerikansk­a NWSL.

FOTBOLLS-VM I FRANKRIKE, 7 JUNI–7 JULI

AUGUSTI

Serena Williams

Hon var tillbaka efter barnafödan­de i år, men förlorade finalerna i både Wimbledon och US Open. Den amerikansk­a tennislege­ndaren får jaga vidare efter karriärens 24:e grand slam-titel och kanske kommer den i Flushing Meadows. I så fall exakt 20 år efter att en 17-årig Williams vann sin första grand slam-titel.

US OPEN I NEW YORK, 26 AUGUSTI–8 SEPTEMBER

SEPTEMBER

Caster Semenya

Semenya har varit dominant på 800 meter de senaste åren, men nu vill IAAF införa regler som tvingar hyperandro­gena kvinnliga medel- distanslöp­are att sänka sin testostero­nnivå för att få tävla. Semenya har överklagat till idrottens skiljedoms­tol Cas, som väntas komma med en dom i mars.

FRIIDROTTS-VM I DOHA, 28 SEPTEMBER–6 OKTOBER

OKTOBER

Simone Biles

Amerikansk­an unnade sig ett sabbatsår efter fyra guld OS i Rio. 21-åringen var tillbaka i tävling först i år, men verkade inte ha fuskat med träningen. I VM blev det fyra guld, ett silver och ett brons och Biles tangerade Svetlana Chorkinas rekord på totalt 20 VM-medaljer. Det vore sensatione­llt om inte Simone Biles är ensam om det rekordet efter nästa VM.

GYMNASTIK-VM I STUTTGART, 4–13 OKTOBER

NOVEMBER

Beauden Barrett

För första gången ska ett VM avgöras i ett land som inte kan räknas in bland de klassiska rugbynatio­nerna. En sak är i alla fall som vanligt: Nya Zeelands stjärnspäc­kade lag, ”All Blacks”, bär favoritska­pet till att vinna världsmäst­artiteln i Japan – i så fall för tredje gången i följd. Beauden Barrett var en nyckelspel­are vid VM-guldet 2015 och har sedan dess blivit utsedd till världens bästa rugbyspela­re två gånger.

RUGBY-VM I JAPAN, 30 SEPTEMBER–2 NOVEMBER

DECEMBER

Veera Kauppi

Sverige har vunnit sex raka VM-guld, de fyra senaste gångerna efter finalseger mot Finland. Veera Kauppi är Finlands vassaste vapen för att ta sätta stopp för svenskorna­s guldsvit. Från och med den här säsongen spelar 21-åringen tillsamman­s med tvillingsy­stern Oona hos svenska mästarna Iksu. Så här långt har Veera Kauppi vräkt in mål i Sveriges högsta serie.

INNEBANDY-VM I NEUCHâTEL, SCHWEIZ, 7–15 DECEMBER.

 ??  ??
 ?? FOTO:
WALTER BIERI/KEYSTONE VIA AP ?? Caster Semenya har dominerat på 800 meter i ett decennium. Men det är inte säkert att sydafrikan­skan får ställa upp i friidrotts-VM i Doha.
FOTO: WALTER BIERI/KEYSTONE VIA AP Caster Semenya har dominerat på 800 meter i ett decennium. Men det är inte säkert att sydafrikan­skan får ställa upp i friidrotts-VM i Doha.
 ?? FOTO: AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ ?? Om ingen lyckas stoppa Stephen Curry kan Golden State mycket väl ta sin fjärde NBA-titel på fem år.
FOTO: AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ Om ingen lyckas stoppa Stephen Curry kan Golden State mycket väl ta sin fjärde NBA-titel på fem år.
 ?? FOTO: BRETT PHIBBS/NEW ZEALAND HERALD VIA AP ?? Världens bästa rugbyspela­re, nyzeelända­ren Beauden Barrett, är en nyckelspel­are om ”All Blacks” ska kunna ta tredje raka VM-titeln.
FOTO: BRETT PHIBBS/NEW ZEALAND HERALD VIA AP Världens bästa rugbyspela­re, nyzeelända­ren Beauden Barrett, är en nyckelspel­are om ”All Blacks” ska kunna ta tredje raka VM-titeln.
 ?? FOTO: GEIR OLSEN/NTB SCANPIX VIA AP ?? Therese Johaug lär sannolikt få segerjubla i VM i Seefeld i februari–mars.
FOTO: GEIR OLSEN/NTB SCANPIX VIA AP Therese Johaug lär sannolikt få segerjubla i VM i Seefeld i februari–mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland