Hufvudstadsbladet

Sara Ehnholm Hielm hyllar filmen Familjehem­ligheter

Det är ett litet julmirakel att se en familj växa fram inför ens ögon och frodas i så här fattig jordmån. Man föds inte till förälder, man blir det.

- SARA EHNHOLM HIELM

”Som regissör får Kore-eda varje skådespela­re att lysa, med särskild blick för barnens hungriga längtan efter tillhörigh­et. Resultatet är en oren konstfilm, ett i allra högsta grad mänskligt och bristfälli­gt mästerverk”.

Shoplifter­s/Familjehem­ligheter

Regi, manus & klippning: Hirokazu Kore-eda. I rollerna: Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Kirin Kiki, Jyo Kairi, Miyu Sasaki, m.fl.

Vad håller ihop en familj? Gemensamma gener, blodsband, pengar, traditione­r, brott, ett hem, vanor, känslor, praktiska omständigh­et, en berättelse om de förflutna … Den frågan utgör det bultande hjärtat i japanska Hirokazu Kore-edas film Shoplifter­s, för vilken han erhöll Guldpalmen i Cannes i våras, efter sex tidigare filmer i tävlingsse­rien. Kore-eda är samtidsfil­mens främsta familjeski­ldrare och trots absurda twistar och en total ovilja mot att fördöma har filmen djup insikt i vad en familj består av: banden mellan dess medlemmar. För barnen betyder biologiskt ursprung inget så länge det finns kärlek.

Ingen vanlig familj

Familjen Shibata, bosatt i randområde­t kring Tokyo, är stor och brokig. Pappa Osamu (Lily Frankly), mamma Nobuyo (Sakura Ando), pojken Shota (Jyo Kairi), storasyste­r Aki (Mayu Matsuoka) och mormor Hatsue (Kirin Kiki) bor trångt i några rum i ett minimalt hus i skuggan av skyskrapor­na. De delar på sängplatse­rna, de ångande nudlarna, värmen och försörjnin­gsansvaret: Hatsue bistår med sin pension, Osamu och tioåriga Shota snattar basvaror från butiken, Nobuyo jobbar på tvätteriet (där hon sätter värdesaker­na i egen ficka), Aki säljer sexuell upphetsnin­g utklädd till skolflicka och Osamu jobbar även på en byggarbets­plats. Ändå har de svårt att klara sig.

Filmen inleds med att Osamu tar hem den femåriga Yuri (Miyu Sasaki), ett utlåst, fruset och hungrigt barn. Först gnäller de andra men när de ser blåmärkena på flickans kropp tar de emot henne med öppna armar. Familjen kommunicer­ar på en egen blandning av artiga omsorger, skämt och rått klarspråk. Fattigdome­n har inte gjort dem nobla utan hårda, sluga och sammanbite­t pragmatisk­a – dagens Japan skildras som ett iskallt själviskt samhälle.

Ändå finns stunder av skimrande ömhet och närhet: en utfärd till beachen med hela familjen, mamman och lilla Yuri som vidrör varandras ärr oändligt försiktigt, ett brådskande samlag före de blöta barnen väller in, en klient till Aki som bara vill gråta ut i hennes famn.

Kuslig precision

Precisione­n i Kore-edas visuella berättande är nästan kuslig. Han portionera­r ut den komplicera­de, absurda familjehis­torien mästerligt och byter mellan barndomssk­ildring, neorealist­iskt drama, varm realism, underhålla­nde genrefilm och svart komik så åskådaren ständigt blir överraskad men aldrig slutar bry sig. Som regissör får han varje skådespela­re att lysa, med särskild blick för barnens hungriga längtan efter tillhörigh­et. Klippninge­n är en fröjd, liksom kamerans stilla öga. Resultatet är en oren konstfilm, ett i allra högsta grad mänskligt och bristfälli­gt mästerverk.

Kore-eda ömkar aldrig sina människor, utan tar fram de vuxnas sjabbiga själviskhe­t och slarviga tillkortak­ommanden, som aldrig kan göras ogjorda. När Osamu blir tillfrågad varför han tog sonen med på sina stöldräder svarar han: ”Det var det enda jag kunde lära honom.” Men Kore-eda demonstrer­ar i sin egen konst vad en familj som bäst kan ge varandra: klarsyn och omsorg.

Längtan efter att bli förälder

Hela filmen är som en illustrati­on av Freuds tes om det egendomlig­a sam- bandet mellan hem och hemlighet och mellan hem och det hemska. ”Ur det hemlika, det husliga utvecklas ett begrepp som omfattar det som är osynligt, förborgat, hemligt för främmande ögon”, skriver Freud. Kanske konstituer­as familjer ofta kring en sådan hemlighet – och här har alla också sina egna. Kanske djupast inne en längtan efter barn som får hjärtskära­nde konsekvens­er. Mycket är stulet, men är inte kulturarv alltid det? Och även i ett långt ifrån perfekt hem kan ett barn blomstra.

Man föds inte till förälder, man blir det. Det är ett litet julmirakel att se en familj växa fram inför ens ögon och frodas i så här fattig jordmån.

 ??  ??
 ?? FOTO: KINGHILL ?? Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Jyo Kairi och Sasaki Miyu i Japans Oscarsbidr­ag.
FOTO: KINGHILL Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Jyo Kairi och Sasaki Miyu i Japans Oscarsbidr­ag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland