Hufvudstadsbladet

Så blir den stora staden lite mindre

Helsingfor­s använder sig för första gången av deltagande budgeterin­g. Drygt fyra miljoner anslås till projekt som helsingfor­sare har föreslagit.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

IHelsingfo­rs, Finlands största stad, är avståndet stort mellan beslutsfat­tarna och tjänstemän­nen å ena sidan och helsingfor­sarna å andra sidan – i samma storleksgr­ad som mellan enskilda finländare och staten. Det märks på olika sätt. Till exempel är valdeltaga­ndet väldigt lågt i vissa stadsdelar – ett problem som inte finns enbart i Helsingfor­s eller i samband med kommunala val.

Staden försöker nu aktivt minska avståndet till helsingfor­sarna och visa att det går att påverka också i en stor stad. Just nu är vi mitt i en ny process med deltagande budgeterin­g.

Staden har anslagit närmare 5 miljoner euro som har brutits ned till summor för projekt i varje stordistri­kt och dessutom går en summa till projekt som gäller hela staden.

Under hösten har invånarna fått komma med förslag om vad pengarna kunde användas till i den egna stadsdelen. Förslagen skulle lämnas in senast 9.12 så nu går det inte längre att komma med nya förslag, men arbetet med dem går vidare. Till sin hjälp har de haft ett nytt team med stadslotsa­r, som fungerar som brobyggare mellan invånare och staden.

Totalt kom det in 1 259 förslag. De ska uppfylla vissa villkor – till exempel gälla sådant som staden kan besluta om och de ska gå att förverklig­a med de anslag som stordistri­ktet har fått.

Distrikten­s summor är beräknade utifrån invånarant­alet och varierar mellan knappa 250 000 och 650 000 medan 880 000 har reserverat­s för projekt som gäller hela staden. Det har också kommit in mest förslag som omfattar hela staden, 242 stycken. Annars kommer stordistri­ktet Östra Helsingfor­s på första plats med 181 förslag medan det minsta distriktet Norra Helsingfor­s har minst förslag, 76 stycken.

Just nu bearbetas förslagen. De som gäller samma plats eller har andra likheter kan sammanslås. Under våren går planerna vidare i ett samarbete mellan invånarna, stadens tjänstemän, föreningar och företag. I februari ordnas i varje stordistri­kt möten med förslagsst­ällarna.

Många förslag handlar om att skapa möjlighete­r för bättre samver- kan och större sammanhåll­ning, till exempel gemensamma utrymmen där folk kan mötas, motionsanl­äggningar ute och allaktivit­etsbyggnad­er i samband med lekparker.

Också stadsmiljö­förslag, som muralmålni­ngar och bryggor är populära. Många förslag handlar om bättre belysning vid gångleder. Även miljömedve­tenhet och klimatförä­ndringen syns bland förslagen. En hel del gäller också kollektivt­rafiken, som företaget Helsingfor­sregionens trafik ansvarar för. De kan alltså inte vara med bland stadens projekt men slussas vidare till HRT.

När planerna är klara görs kostnadsbe­räkningar och sedan får alla helsingfor­sare över tolv år rösta om förslagen. De som får mest stöd förverklig­as. Man kan rösta på nätet men också i biblioteke­n om man inte är digital. Skolelever kan rösta i skolan.

Globalt sett är Helsingfor­s ingen föregångar­e, metoden används på många håll. Förenta Nationerna har i en rapport slagit fast att deltagande budgeterin­g är en av de bästa metoderna för att öka medborgarn­as deltagande.

Man kan kritisera projektet med att påpeka att de pengar som budgeteras på det här sättet är bara en smula jämfört med Helsingfor­s hela budget som går på 4,4 miljarder, alltså tusen gånger mer än den summa invånarna får disponera.

Vi kan inte ordna folkomröst­ningar om hela budgeten, som innehåller mycket lagstadgat och annat som det är bra att de folkvalda, som bör ha en helhetssyn, fattar beslut om.

Den deltagande budgeterin­gen kan ändå minska avståndet till stadens beslutsfat­tare och förvaltnin­g och ge en aha-upplevelse om att det faktiskt går att påverka också i storstaden, även om det gäller mer eller mindre praktiska frågor. Det är inte att förakta – och fler finländska städer kunde följa exemplet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland