Hufvudstadsbladet

Löntagare och/ eller företagare

-

●●Gig-ekonomi, direkt lånat från engelskans gig economy, beskriver den nya arbetsmark­naden där allt fler frilansar eller jobbar med tillfällig­a uppdrag, oftast utan att vara anställda. Typiskt för gig-ekonomin är webbaserad­e applikatio­ner som kopplar ihop uppdragsgi­vare med arbetstaga­re/arbetsutfö­rare.

●●Egenanstäl­ld används som ett paraplybeg­repp för att beskriva arbetets och företagand­ets nya former. Bland de egenanstäl­lda finns både personer med eget företag, personer som jobbar heleller deltid som företagare, personer som jobbar med frilansska­ttekort och personer som arbetar med stöd av stipendium.

●●”Lättföreta­gare”, är ett begrepp som lanserats av finska fakturerin­gstjänstfö­retag (i Sverige egenanstäl­lningsföre­tag). Lättföreta­gare är en direkt översättni­ng från finskans ”kevytyritt­äjä” och beskriver oftast en person som arbetar som om hen vore företagare men utan ett eget FO-nummer. Varken skattemynd­igheterna eller lagstiftni­ngen använder begreppet.

●●En egenanstäl­ld som arbetar via fakturerin­gstjänstfö­retagets FO-nummer kan inte ansluta sig till momsregist­ret.

●●Olika lagar, olika termer. En egenanstäl­ld utan eget FO-nummer definieras enligt arbets- och socialförs­äkringslag­stiftninge­n som företagare. I beskattnin­gen definieras samma person (”arbetsutfö­raren”) som löntagare.

●●År 2015 fanns det enligt Statistikc­entralen 157 000 egenanstäl­lda (15–64-åringar), vilket motsvarar sju procent av de sysselsatt­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland