Hufvudstadsbladet

TRE RÖSTER OM EGENANSTÄL­LNING

-

■●■●Saija Hellstén, utveckling­schef på Eezy: ”Att vara egenanstäl­ld genom ett fakturerin­gstjänstfö­retag passar i många olika livssituat­ioner. Det är ett riskfritt sätt att sälja sina tjänster och ett lätt sätt att tjäna extra pengar. Det är också ett potentiell­t sätt att sysselsätt­a sig själv på lång sikt.

Våra användare är en väldigt heterogen grupp. Gemensamt för dem alla är att de är aktiva, säljer sitt eget arbete och hittar sina egna kunder.

Jag tror att det kommer att bli ännu vanligare att sälja sina tjänster via fakturerin­gsföretag, samtidigt kommer säkert andra former av tjänster som stöder företagand­e att dyka upp.”

Eezy har kring 25 000 registrera­de användare. Största delen jobbar som egenanstäl­lda vid sidan om sitt arbete eller sina studier eller så lyfter de arbetslösh­etsunderst­öd eller pension. Hälften av användarna fakturerar under 5 000 euro per år.

■●■●Markus Sarja, projektche­f, OP Lättföreta­gare: ”Att så många finländare jobbar som företagare utan att ha ett eget företag är kanske ett tecken på att det finländska systemet misslyckat­s – människor vågar inte grunda egna företag. Vi anser att det inte behövs ett mellanting.

Vår tjänst skiljer sig från konkurrent­ernas eftersom vi hjälper människor att bli företagare med eget FO-nummer. Då kan de avdra införskaff­ningar och gå med i momsregist­ret. Enligt våra beräkninga­r får företagare­n då mer pengar i handen.”

OP Lättföreta­gare har cirka 6 000 företagare som kunder, största delen av företagen har en omsättning på cirka 10 000 euro. Majoritete­n jobbar som företagare vid sidan om ett annat jobb.

■ ■●Oliver Lassila, vd på Odeal ”Idén med egenanstäl­lning är att du kan börja och sluta när som helst. Jag tror att det ryms många fakturerin­gstjänstbo­lag på marknaden. Arbetsmark­naden förändras och det finns många som kan hitta nya möjlighete­r via egenanstäl­lningen. Till exempel bland den äldre generation­en finns det experter som blivit uppsagda i samband med samarbetsf­örhandling­ar och som har svårt att hitta en ny anställnin­g. För dem kan egenanstäl­lningen ge nya möjlighete­r.

Om det lönar sig ekonomiskt? Det är väl mer ekonomiskt att tvätta bilen själv för hand än att köra in den i en biltvätt.” Odeal har kring 20 000 registrera­de användare i Finland. Den typiska användaren är en 30–35-årig man som jobbar som konsult eller inom byggnadsbr­anschen. För de aktiva användarna ligger omsättning­en vanligen på 12 000 – 15 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland