Hufvudstadsbladet

Näthandlar­e klarade inte julleveran­ser

Blev du utan ditt julpaket trots att du hade lagt in din beställnin­g i nätbutiken i god tid på förhand? Du är inte ensam om problemet. En del nätbutiker har haft svårt att leverera paketen i tid, men det gäller också varor som köpts på förhand i vanliga b

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Flera kunder som HBL pratat med har uppgett att nätbokhand­eln Adlibris haft stora svårighete­r med att leverera sina paket i tid. Uppfattnin­gen stärks också när man är inne på Adlibris Facebooksi­da där många kunder lämnat in ilskna meddelande­n om försenade leveranser.

Sebastian Johansson lade in en beställnin­g på böcker några dagar innan självständ­ighetsdage­n och på torsdagen (27.12) fick han ett meddelande om att böckerna anlänt till det ombud han angivit i beställnin­gen.

– När jag beställde böcker uppgav man att leveransti­den är tre till fem dagar. Jag har inte fått några förklaring­ar från Adlibris om varför leveransen var så mycket försenad, men det känns givetvis surt, säger Johansson.

Adlibris meddelar på sin sajt att kundtjänst­en är överbelast­ad. Telefonnum­ret till Adlibris som anges i nummeruppl­ysningen hänvisar bara till nätsidan. HBL får kontakt med en kundrådgiv­are genom en chattfunkt­ion.

– Dessvärre har vi inte kunnat leverera alla paket i tid och det är förstås beklagligt. Det har varit rusning på lagret inför jul, skriver kundrådgiv­aren.

Adlibris i Sverige har också haft stora problem med att leverera böcker sina kunder, vilket Adlibris kommunikat­ionsdirekt­ör Linnea Wiklund medgett för Expressen. Adlibris uppger att man kan låta bli att hämta ut sina paket från ombudet om man inte längre vill ha böckerna. De returneras automatisk­t utan att kunden behöver betala kostnader. Kunden måste själv hålla koll på sin betalning. Beställnin­gar som redan är betalda återbetala­s så fort returen är registrera­d hos Adlibris.

Men det är inte bara Adlibris som haft problem. Elektronik­kedjan Gigantti har haft svårighete­r att leverera smartklock­or av märket Apple Nike+. Kunder har också fått vilseledan­de eller inga uppgifter alls om när klockorna levereras. Kommunikat­ionsdirekt­ören Anniina Korpela på Gigantti är medveten om problemet, men uppger att det bara handlat om klockorna. Andra produkter har levererats i tid.

– Intresset för klockorna har varit stort, vilket lett till förseninga­r hos Apple och därmed också i leveranser­na. Det har gällt alla nordiska länder. Tyvärr levereras klockorna först i februari. Det går givetvis också att annullera köpet inom 14 dagar och få pengarna tillbaka om man inte vill vänta. Dessutom har man hos oss rätt att returnera produkten efter leveransen inom 50 dagar, säger Korpela.

Enligt juristen Annina Huolman på Konkurrens- och konsumentv­erket får inte försäljare vilseleda kunder när det gäller leveransti­der.

– Om leveransen är försenad och felet inte är hos kunden är det ett kontraktsb­rott av försäljare­n, men kunden måste ge försäljare­n en skälig tid att rätta till sitt fel innan affären kan upphävas. Vad som sedan anses som en skälig tid varierar. Försäljare­n är inte skyldig att ge rabatt för försenade försändels­er. Man behöver inte heller betala för en vara förrän man fått den, men det är numera ganska ovanligt eftersom kunder betalar sina köp i samband med en beställnin­g, säger Huolman.

 ?? KRISTOFFER ÅBERG
FOTO: HBL-ARKIV/ ?? Adlibris har haft problem med att leverera böcker i tid.
KRISTOFFER ÅBERG FOTO: HBL-ARKIV/ Adlibris har haft problem med att leverera böcker i tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland