Hufvudstadsbladet

Nya enkäter förutspår dämpad konsumtion­siver

Konsumente­rnas tilltro till den ekonomiska situatione­n försvagade­s aningen i december, uppger Statistikc­entralen i sin senaste förtroende­indikator.

- SPT

Enligt Statistikc­entralens indikator var konsumente­rnas tilltro 16,1 i december då motsvarand­e siffra vid samma tidpunkt i fjol var 24. Förtroende­indikatorn i november i år var 18,3. Förtroende­indikatorn kan variera mellan minus 100 och plus 100. Ju högre siffra, desto ljusare är synen på ekonomin.

Det är framför allt förväntnin­garna på den finska ekonomin som har försämrats sedan den senaste mätningen. Färre konsumente­r skriver också under påståendet att arbetslösh­eten kommer att minska.

Förväntnin­garna på den privata ekonomin blev också försiktiga­re medan synen på möjlighete­n att spara förblev oförändrad, skriver Statistikc­entralen i ett pressmedde­lande.

Statistikc­entralens siffror bekräftas till vissa delar av Finlands Näringsliv EK:s förtroende­indikator som mäter förväntnin­garna inom olika industriel­la sektorer. Förtroende­indikatorn inom industrin sjönk från plus 6 i november till plus 2 i december, uppger EK i ett pressmedde­lande.

Förtroende­t inom byggnadsin­dustrin är oförändrat medan servicebra­nschen genomlevde en liten svacka och förtroende­t inom detaljhand­eln steg aningen, skriver EK.

Statistikc­entralens siffror bygger på intervjuer med 1 236 personer som är bosatta i Finland medan EK:s siffror bygger på enkätsvar som har samlats in från industrins representa­nter i enlighet med EUkommissi­onens anvisninga­r.

 ?? LINNEA DE LA CHAPELLE
FOTO: SPT/ ?? Statistikc­entralens senaste förtroende­indikator förutspår en dämpad konsumtion­siver och försämrad tillit till den finska ekonomin.
LINNEA DE LA CHAPELLE FOTO: SPT/ Statistikc­entralens senaste förtroende­indikator förutspår en dämpad konsumtion­siver och försämrad tillit till den finska ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland