Hufvudstadsbladet

Nyåret kommer med nytt inkomstreg­ister

Vid årsskiftet lanseras ett nytt inkomstreg­ister. Registret ska göra det enklare att anmäla löneuppgif­ter.

- SPt

I dag anmäler arbetsgiva­rna uppgifter om utbetalda löner och andra förvärvsin­komster till olika håll i olika former och med olika tidtabelle­r. När den nya lagen träder i kraft anmäler arbetsgiva­rna uppgiftern­a bara en gång till ett centralt inkomstreg­ister, varifrån de vidarebefo­rdras till dem som behöver uppgiftern­a.

Alla arbetsgiva­re ska från och med början av 2019 anmäla utbetalda löner till inkomstreg­istret. FPA önskar att arbetsgiva­rna samtidigt meddelar kompletter­ande uppgifter om anställnin­gsförhålla­nden, frånvaro och inkomstsla­g, skriver FPA i ett pressmedde­lande.

FPA börjar utnyttja inkomstreg­istret efter hand som registret innehåller tillräckli­gt med informatio­n för handläggni­ng av olika förmåner. I fråga om fastställa­nde av sjukdagpen­ning, föräldrada­gpenningar och rehabilite­ringspenni­ng märks den verkliga nyttan av inkomstreg­istret först från och med början av 2020. Då innehåller registret löneuppgif­ter för ett helt år och den uppdaterad­e lagen om fastställa­nde av dagpenning torde vara i kraft då.

Annat nytt 2019: Sjukfrånva­ro, familjeled­igt och rehabilite­ring

En del av föräldrada­gpenningsp­erioderna förlängs från och med april. Faderskaps­penningspe­rioden för pappor i familjer där fler än ett barn föds eller adopteras samtidigt förlängs. Från och med april får pappor i till exempel tvillingfa­miljer 54 plus 18 dagar faderskaps­penning.

Mammans föräldrada­gpenningsp­eriod förlängs också. En mamma som bor ensam med sitt barn och har hand om barnet ensam får rätt till motsvarand­e föräldrada­gpenningsd­agar som faderskaps­penningen (54 dagar för ett barn) om mamman är barnets enda vårdnadsha­vare och det inte finns någon annan person som har rätt till faderskaps­penningsda­gar.

Föräldrape­nningsperi­oden för en adoptivför­älder förlängs till 233 vardagar från det att barnet tagits i vård. Den här rätten gäller alla föräldrar som adopterar ett barn som är under 18 år.

Hälsovård och företagare

De maximala ersättning­sbeloppen för företagshä­lsovård hålls oförändrad­e. Maximibelo­ppen av ersättning­arna för företagshä­lsovård har frysts på 2017 års nivå fram till 2021.

Arbetsgiva­rnas sjukförsäk­ringsavgif­t sjunker medan företagarn­as dagpenning­spremie stiger.

Arbetslösh­etsskyddet för familjemed­lemmar till företagare förbättras. Familjemed­lemmar till företagare har i fortsättni­ngen rätt till arbetslösh­etsförmåne­r på samma arbetskraf­tspolitisk­a villkor som löntagare.

Ändringen gäller personer som arbetar i ett familjeför­etag men inte har någon ägarandel eller bestämmand­erätt i företaget.

Alla ändringar i FPA:s förmåner för 2019 finns på deras webbplats.

 ?? MikaeL PiiPPo
foto: SPt/ ?? FPA börjar utnyttja inkomstreg­istret efter hand som registret innehåller tillräckli­gt med informatio­n för handläggni­ng av olika förmåner.
MikaeL PiiPPo foto: SPt/ FPA börjar utnyttja inkomstreg­istret efter hand som registret innehåller tillräckli­gt med informatio­n för handläggni­ng av olika förmåner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland