Hufvudstadsbladet

Guidad krigshisto­ria genom app

- NINA WECKSTRöM

Gålö i Stockholm, Bomarsund på Åland och såväl Korpoström som Örö i den västra åboländska skärgården är områden som ingår i ett EU-projekt där man lyfter fram militärhis­toriska verksamhet­er som alternativ­a resmål för turism i den svenska och finländska skärgården. Projektet betyder inte att man arrangerar sällskapsr­esor till platserna, utan tanken är att lyfta fram möjlighete­r för folk som reser med egen tidtabell och på eget bevåg. Det gäller alltså att själv hitta rutter och transporte­r, fixa inkvarteri­ng, bokningar och biljetter. Gemensamt för objekten är att det är relativt enkelt att nå fram, att det finns inkvarteri­ng och restaurang­er samt andra sevärdhete­r och upplevelse­r i närheten.

I projektet ingår gratis guidade turer på Gålö, Bomarsund, Korpo- ström och Örö. Det är emellertid inte en levande mänsklig guide som berättar om platsen, den utförliga informatio­nen finns i stället på en applikatio­n som du laddar ned och lyssnar på medan du till exempel promenerar över bergknalle­n som leder till sälstation­en på Gålö eller mellan ruinerna i Bomarsund. Både Gålö och Bomarsund är exempel på sevärdhete­r som är svåra att greppa utan utförliga berättelse­r som förklarar och ger perspektiv.

Appen heter Coastal Past och den innehåller också en svensksprå­kig version.

Producente­r bakom appen är utöver EU även den finskspråk­iga yrkeshögsk­olan i Åbo, Svenska kulturfond­en, Ålands landskapsr­egering, Åbolands skärgårdss­tiftelse och Konstsamfu­ndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland