Hufvudstadsbladet

Tjugo års bygge i ruiner på en vecka

Utan Krimkriget och slaget vid Bomarsund hade Mariehamn aldrig grundats. Det är en av slutsatser­na som visar sig vid ruinerna av fästningen och Nya Skarpans som på sin tid var Ålands största ort.

- NINA WECKSTRÖM, TEXT LEIF WECKSTRÖM, FOTO

Planen var storslagen, att bygga både en stark fästning och en livlig tätort för handel och kommers, ett fort som skulle tjäna de ryska militärstr­ategierna och en stad som skulle gagna det åländska folket.

Bomarsund på östra Åland skulle bli Rysslands västligast­e fäste och byggnadsar­betena kom i gång 1832, efter närmare tjugo års planering. Åland och Finland hade ju tillfallit Ryssland vid freden i Fredriksha­mn 1809.

Men så bröt Krimkriget ut, och det kom att drabba Bomarsund synnerlige­n hårt. I augusti 1854 angrep den brittiska och franska flottan fästningen från 80 krigsfarty­g samtidigt som 12000 franska soldater steg i land och omslöt området.

Fästningen var vid det laget ingalunda färdigbygg­d och det förenade brittiska och franska anfallet tvingade ryssarna att kapitulera inom loppet av en vecka. Ryssarna hade själv ödelagt Nya Skarpans genom att bränna ned området för att inte ge skydd åt fienden.

I dag återstår ruinerna av Nya Skarpans, och man skönjer tydligt husgrunder­na som sticker upp genom gräset. Av fästningsb­ygget återstår murar.

Man räknar att minst ett par tusen människor bodde i Nya Skarpans, och enligt Geir Henriksen, guide på Ålands museum, var området en mångkultur­ell ort med bland andra ester, letter, litauer, polacker och ryssar som invånare.

Om Nya Skarpans skulle bli centrum på Åland var föresatsen för fästningen ännu högre. Huvudfäste­t skulle vara som en liten stad med 246 rum och en yta på 18 000 kvadratmet­er inkluderan­de kyrkor och kontor, bagerier och fängelse.

– Av tolv planerade försvarsto­rn hann man bygga tre innan Krimkriget bröt ut och anfallet kom. Det brittisk-franska angreppet var så effektivt och välplanera­t att man lade allt i ruiner på en vecka, säger Henriksen och nämner att de driftiga ålänningar­na var snabbt på plats när krutröken lagt sig och tog tillvara tegel som man bland annat sålde till den ortodoxa församling­en som använde teglen till att bygga Uspenskika­tedralen i Helsingfor­s.

 ??  ?? Bomarsunds fästning på östra Åland är genom tiderna det största och mest ambitiösa bygget på fredens öar. I fredsavtal­et 1856 i Paris fick Åland status som demilitari­serat område. Av Bomarsund återstår i dag enbart ruinerna.
Bomarsunds fästning på östra Åland är genom tiderna det största och mest ambitiösa bygget på fredens öar. I fredsavtal­et 1856 i Paris fick Åland status som demilitari­serat område. Av Bomarsund återstår i dag enbart ruinerna.
 ??  ?? Elever på utflykt till Bomarsund som förstördes på en vecka i augusti 1854 är kanske inte de mest intressera­de av militärhis­toria.
Elever på utflykt till Bomarsund som förstördes på en vecka i augusti 1854 är kanske inte de mest intressera­de av militärhis­toria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland