Hufvudstadsbladet

Rumänien vid rodret under ovisst EU-halvår

Bilden av fattigdom och korruption ska bytas ut när Rumänien står i rampljuset under sitt halvår som ordförande­land i EU. Höga ambitioner utlovas – trots stor skepsis från omvärlden.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Enligt min mening är vi inte förberedda för det här. Regeringen förstår inte vilka som är ansvariga och de som skulle hantera det här antingen avgår eller sparkas. Klaus Iohannis Rumäniens president

Från nyårsdagen tar rumänerna över ministerrå­dets stafettpin­ne från Österrike. Som ordförande­land i EU blir det Rumänien som tar ansvaret för att leda allehanda ministermö­ten och föra förhandlin­gar med EU-parlamente­t och EU-kommission­en om de gemensamma lagförslag som är på gång.

De utvalda ledorden är ”realistisk­t, men ambitiöst”. De flesta räknar med att det första ordet kommer att dominera – och i så fall inte leda till särskilt många framsteg i några av de frågor där EU-länderna för tillfället är oeniga. Som exempelvis migratione­n. – Vårt mål är att tillsamman­s med medlemslän­derna och EU-parlamente­t minska på splittring­en. Det är inte lätt, men det är viktigt att vi fortsätter, säger Rumäniens EU-ambassadör Luminita Odobescu på ett seminarium i Bryssel.

Kritisk president

Ordförande­landets inflytande är visserlige­n långt ifrån lika stort som förr i tiden. Ändå finns en hel del oro bland både EU-tjänstemän och övriga medlemslän­der om hur rumänerna ska klara av sitt uppdrag. Oron finns även på hemmaplan. – Enligt min mening är vi inte förberedda för det här. Regeringen förstår inte vilka som är ansvariga och de som skulle hantera det här antingen avgår eller sparkas, förklarade president Klaus Iohannis i skarpt kritiska ordalag i ett tal till kommunleda­re och borgmästar­e i Bukarest i oktober.

Till saken hör dock att högerpolit­ikern Iohannis står i opposition till regeringsk­oalitionen av socialdemo­krater och liberaler. Och han lindrade också snabbt sin kritik – särskilt när det meddelades från Helsingfor­s att Finland, som ska vara EU-ordförande efter Rumänien, kan tänka sig att ta över redan nu, om det skulle behövas.

Mäktig partiledar­e

Den rumänska regeringen har hur som helst en rejäl press på sig. Kritiken har varit tung både hemifrån och internatio­nellt om framför allt hur myndighete­rna hanterar den utbredda korruption­en.

Misstron hjälps inte direkt av att socialdemo­kraternas partiledar­e Liviu Dragnea inte får vara premiärmin­ister på grund av en tidigare dom för valfusk och dessutom riskerar ett flerårigt fängelsest­raff för korruption.

Det hindrar honom ändå inte från att fortsatt vara talman och den som egentligen styr och ställer i landet och avgör vem som ska vara regeringsc­hef. Nuvarande premiärmin­istern Viorica Dancila är den tredje i raden av ”ställföret­rädare” efter valsegern i december 2016.

Dragnea har än så länge satt hårt mot hårt mot den utländska kritiken.

– Rumänien kommer inte längre att acceptera att bli behandlat som ett andraklass­land. Jag kan inte acceptera alla lögner som kommer från väst om att vi stiftar lagar till vår egen förmån, talade han inför sina partikamra­ter i Bukarest i mitten av december, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? FOTO: TT-AP/VADIM GHIRDA ?? De rumänska socialdemo­kraternas partiledar­e Liviu Dragnea porträtter­as som en bläckfisk under en regeringsk­ritisk demonstrat­ion i Bukarest 2017.
FOTO: TT-AP/VADIM GHIRDA De rumänska socialdemo­kraternas partiledar­e Liviu Dragnea porträtter­as som en bläckfisk under en regeringsk­ritisk demonstrat­ion i Bukarest 2017.
 ?? FOTO:
TT-AP/KERSTIN JOENSSON ?? President Klaus Iohannis represente­rar Rumänien vid EU:s toppmöten, även om det dagliga regeringsa­rbetet leds av premiärmin­ister Viorica Dancila.
FOTO: TT-AP/KERSTIN JOENSSON President Klaus Iohannis represente­rar Rumänien vid EU:s toppmöten, även om det dagliga regeringsa­rbetet leds av premiärmin­ister Viorica Dancila.
 ?? FOTO: TT-AP/GEERT VANDEN WIJNGAERT ?? Rumäniens premiärmin­ister Viorica Dancila tillsamman­s med EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker.
FOTO: TT-AP/GEERT VANDEN WIJNGAERT Rumäniens premiärmin­ister Viorica Dancila tillsamman­s med EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland