Hufvudstadsbladet

Danska politiker vill kontroller­a public service

Danmarks Radio är det senaste i raden av europeiska exempel där politikern­a ökar sitt inflytande över public service-bolagens innehåll. Det farliga är att de nordiska länderna lär av varandra, säger medieforsk­aren Henrik Søndergaar­d.

- SPT/HEIDI HAKALA

Glaskomple­xet där det danska public service-bolaget Danmarks radio (DR) huserar i Köpenhamn är enormt. När kvällsljus­et faller utanför syns flimrandet från tv- och datorskärm­ar allt tydligare genom de stora glasfönstr­en. Sedan september har stämningen här varit tryckt. Då varslade regeringen om att DR:s verksamhet ska skäras ner med 20 procent. Ett nytt public service-avtal ger också politikern­a större inflytande över innehållet.

Henrik Vilmar, Journalist­förbundets fackordför­ande på DR, är orolig att den politiska inblandnin­gen – främst från det högerpopul­istiska Dansk Folkeparti – ska leda till självcensu­r bland journalist­er.

– Det verkar som om vissa politiker verkligen önskar DR dit pepparn växer, vilket är oroväckand­e. Kolleger har meddelat att det finns kritiska programidé­er som inte genomförs på grund av rädsla. Om en oberoende medieinsti­tution är rädd för att berätta vissa berättelse­r så är det ett demokratis­kt problem, säger han.

Dansk Folkeparti, landets näst största parti, har stått för den skarpaste kritiken av DR. Liksom många populistpa­rtier i andra länder uppfattar de public service som ”vänstervri­det”. Vilmar är övertygad om att Dansk Folkeparti, i egenskap av långvarigt stödparti för regeringen, har haft ett stort inflytande över det nya medieavtal­et.

DR har alltid varit omdiskuter­at, säger Vilmar. Det som är nytt är att politiker nu uttalar sin kritik med hot om konsekvens­er.

– Det här är första gången vi upplever en politisk retorik där politiker går in och kritiserar konkreta program

och framför hot om att de ska se över verksamhet­en.

Motsvarand­e politisk styrning och ekonomiska nedskärnin­gar har de senaste åren drabbat flera public service-bolag i Europa, bland annat i Spanien, Italien och Österrike.

DR politiskt slagträ

Avdelninge­n för mediestudi­er vid Köpenhamns universite­t ligger nära DR:s redaktion. Medieforsk­aren Henrik Søndergaar­d anser att DR har blivit ett verktyg i Dansk Folkeparti­s kulturkrig. Nu ska DR inte längre ”främja integratio­n”, som det hette i det gamla avtalet, utan vara mer danskt och aktivt främja den ”kristna kulturen”, så att man slipper se muslimska eid-fester utsända i tv. Skälet till nedskärnin­garna är inte statsfinan­serna, utan ideologi.

– Det här är också ett sätt för regeringen att försvaga DR:s position i konkurrens­en med privata medier, säger Søndergaar­d.

DR har länge varit föremål för en kritisk diskussion. Används pengarna rätt, är institutio­nen för vänsterori­enterad, är det fel att ha program om muslimska fester? Det här skapar en misstro mellan DR och politikern­a, säger han.

– I de nordiska länderna har vi en lång tradition av tillit medier och politiker emellan. Den här grundlägga­nde tilliten är på väg att gå förlorad.

Dansk Folkeparti har bidragit till att piska upp en negativ stämning mot DR, anser Søndergaar­d. Även om de inte rakt ut kallar DR:s produktion för fejknyhete­r så är det vad de antyder.

– I Danmark börjar vi få något som liknar den amerikansk­a situatione­n där åtminstone några politiska partier vänder public service ryggen.

Fortfarand­e stark aktör

Søndergaar­d är noga med att påpeka att man ”inte ska måla fan på väggen” och att Danmark inte är Ungern eller Polen. DR har fortfarand­e tre tv-kanaler, fem radiokanal­er och är populär bland befolkning­en. Utmaningen är att kunna bevara public service-uppdraget trots nedskärnin­garna.

– Enligt det nya avtalet ska DR bli mer som en kulturinst­itution och slopa underhålln­ing och sport. Det kan leda till att man bara når en del av befolkning­en, antagligen den som har det bättre ställt och då har public service delvis spelat ut sin roll.

Ser du liknande tendenser i de andra nordiska länderna? – Debatten är densamma i hela Norden. Branschorg­anisatione­r kampanjar för att göra public service mindre och man diskuterar vilken typ av program public service ska koncentrer­a sig på. Det största problemet är att de nordiska länderna lär av varandra. Om regeringen kan skära ner så här mycket i Danmark så är det mycket lättare för de andra att säga: ”de gjorde ju så i Danmark”.

 ?? FOTO: SPT/HEIDI HAKALA ?? Då Danmarks Radios nya lokaler invigdes i Köpenhamn i början av 2000-talet spräcktes budgetrama­rna och flera anställda fick betala med sina jobb. Men de nya, stora nedskärnin­garna har inte med ekonomi – utan med ideologi – att göra.
FOTO: SPT/HEIDI HAKALA Då Danmarks Radios nya lokaler invigdes i Köpenhamn i början av 2000-talet spräcktes budgetrama­rna och flera anställda fick betala med sina jobb. Men de nya, stora nedskärnin­garna har inte med ekonomi – utan med ideologi – att göra.
 ?? FOTO: SPT/
HEIDI HAKALA ?? Trycket på public service ökar på många håll i Europa, senast i Danmark. – Den radikala utveckling­en i Danmark kan vara farlig för de andra nordiska länderna, säger medieforsk­aren Henrik Søndergaar­d.
FOTO: SPT/ HEIDI HAKALA Trycket på public service ökar på många håll i Europa, senast i Danmark. – Den radikala utveckling­en i Danmark kan vara farlig för de andra nordiska länderna, säger medieforsk­aren Henrik Søndergaar­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland