Hufvudstadsbladet

Äventyrare korsade Antarktis

Colin O’Brady är den första personen som med bara hjälp av sin muskelstyr­ka korsat Antarktis. På 54 dagar har han tagit sig över sydpolen från Atlanten till Stilla havet.

- TT/GUSTAV SJÖHOLM

Den 33-årige amerikanen meddelade världen via Instagram att han lyckats med bedriften att utan hjälp ta sig de 160 milen över den snö- och istäckta kontinente­n, släpandes en stor släde bakom skidorna.

Vissa dagar har sikten varit så dålig att det knappt gått att se omgivninge­n och kylan har varit ständigt närvarande, med en medeltempe­rartur

på närmare 30 minusgrade­r.

”Även om de sista 32 timmarna var några av de mest utmanande timmarna i mitt liv, så har de helt ärligt även varit några av de bästa ögonblicke­n som jag någonsin har upplevt”, skriver han.

Spontant ultramarat­on

Överfarten tog 54 dagar och avslutades med vad amerikanen beskriver som ett ultramarat­on på 129 kilometer, något han kom på spontant att han skulle utföra.

”När jag kokade vatten till min frukostgrö­t, så poppade vad som verkade vara en omöjlig tanke upp i mitt huvud. Jag undrade, skulle det vara möjligt att göra ett försök att ta hela den sista biten i sträck?”, skrev O’Brady 18 timmar in i försöket på Instagram.

Det har varit en kamp om att hinna först, men britten Louis Rudd, som startade samtidigt som amerikanen, är ett par dagar efter O’Brady. Den norske äventyrare­n Børge Ousland korsade Antarktis redan 1996– 1997, men hade hjälp av ett draksegel.

Att ensam korsa Antarktis är långt ifrån ofarligt. För två år sedan omkom britten Henry Worsley i ett försök. Han tvingades att kalla på hjälp efter att ha insjuknat, och avled senare i chilenska Punta Arenas. Rudd, som var nära vän med Worsley, har beskrivit att han gör försöket för att hedra sin vän, enligt National Geographic­s.

 ?? FOTO: TT-AP/COLIN O’BRADY ?? Colin O’Brady ringer hem för att berätta att han klarat färden över Antarktis.
FOTO: TT-AP/COLIN O’BRADY Colin O’Brady ringer hem för att berätta att han klarat färden över Antarktis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland