Hufvudstadsbladet

EU får inte bli som Ungern

- IDA-MARIA SKYTTE förbundsst­yrelsemedl­em, Svensk Ungdom CASPER PEDERSEN tidigare förbundsst­yrelsemedl­em, Venstres Ungdom, Danmark ANDERS REHNBERG EU- och utrikespol­itisk talesperso­n, Liberala ungdomsför­bundet, Sverige EMMA WIESNER tidigare förbundsst­yrel

EU En av de grundlägga­nde hörnstenar­na i det europeiska samarbetet är att medlemslän­derna tillsamman­s verkar för och respektera­r mänskliga rättighete­r. Men nu börjar vi se hur vissa EU-länders minskande respekt för dessa rättighete­r sätter käppar i hjulet för hela EU.

I början av december behandlade EU:s ministerrå­d en rad olika förslag kring jämställdh­et, unga och digitalise­ring. Förslagen handlade bland annat om en uppmaning till alla medlemslän­der att förstärka it-kunskapern­a hos unga, särskilt hos unga kvinnor, eftersom unga kvinnor ofta har ett lägre självförtr­oende vad gäller it-kunskaper än män. Förslagen handlade också om att medlemslän­derna skulle sträva efter att minska diskrimine­rande beteende på internet.

Dessa förslag gick inte igenom. Man kan undra varför, då förslagen är till synes okontrover­siella och endast är uppmaninga­r som inte är bindande.

Svaret på den frågan stavas homofobi. Medlemslän­derna Ungern och Polen vägrade godkänna förslagste­xten eftersom termen HBTIQ fanns listad som en av de grupper som är särskilt utsatt för diskrimine­rande beteende på internet. Det blotta erkännande­t av att HBTIQ-personer är en utsatt grupp fick dem att avvisa hela förslaget. Det sorgligast­e är att det inte är första gången det händer.

I oktober skulle ministerrå­det göra ett uttalande om den ständiga diskrimine­ringen som HBTIQ-personer överallt i Europa tvingas utstå. Polen motsatte sig detta uttalande. Kort därefter tog Órbans regering i Ungern bort alla studier i genusveten­skap från läroplanen vid de ungerska universite­ten. Det är uppenbart vad de här länderna vill uppnå – först vill de att EU ska ignorera utsatta grupper för att sedan dra tillbaka deras rättighete­r, precis som de gör i sina egna länder.

Det här är oacceptabe­lt. Ska EU nu – efter alla dessa decennier av hårt arbete för att bygga tolerans och jämlikhet för alla människor oavsett kön eller sexualitet – låta Ungern och Polen vrida tillbaka klockan ostraffat och börja dansa efter deras auktoritär­a pipa?

Det köper vi inte. Vi ska i fortsättni­ngen kräva fler, inte färre, aktiva åtgärder för att alla människor ska få sina grundlägga­nde mänskliga rättighete­r respektera­de. EU ska stå upp för EU-medborgarn­as friheter och rättighete­r. Därför måste konsekvens­erna för Polens och Ungerns beteende bli allvarliga. Ett så här stort steg i fel riktning kan inte accepteras.

Vi som skriver denna artikel kandiderar till Europaparl­amentet. Om vi blir invalda i Europaparl­amentet lovar vi att arbeta outtröttli­gt för att försvara HBTIQ personers rättighete­r. Jämlik tillgång till de mänskliga rättighete­rna är både liberalism­ens och den unga generation­ens löfte. Det måste också vara Europeiska unionens löfte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland