Hufvudstadsbladet

Den påklistrad­e etiketten

-

Strasbourg var den femte staden jag har upplevt under ett terrorangr­epp. Det är en sorglig uppräkning: Grozny, Moskva, New York, Bryssel och nu Strasbourg. Men det finns all orsak att vara försiktig när det gäller slutsatser­na. Det finns minst tre olika historier.

Groznys alla terroratta­cker under krigen på 1990-talet var resultatet av årtionden av förtryck, som både gällde nationalit­et och religion. Det fanns alltså inte så många andra rationalis­eringsväga­r än att försöka kombinera tjetjensk nationell identitet med religion och gamla, undertryck­ta traditione­r. En av symbolerna blev därför zirk, männens traditione­lla dans som samtidigt var en kombinatio­n av sufibön och folkdans.

Det här nationella uppvaknand­et kombinerad­es olyckligt med utväxterna från kriget i Afghanista­n. Där hade de religiösa krigarna av taktiska orsaker understött­s av CIA, vilket skapade både en tradition bland unga män och en viss legitimite­t. Äventyrsly­stna journalist­er kunde därför utföra sina lätt aningslösa hjältebesk­rivningar uppe i de afghanska bergen.

Terrordåde­n i Moskva var sedan det radikalise­rade resultatet av ett hänsynslös­t krig, som riktade sig lika mycket mot beväpnade grupper som mot civilbefol­kningen. Slutstatio­nen på den utveckling­en blev den nuvarande tjetjenska diktatorn – en gång en del av det terroristi­ska upproret, senare en del av Moskvas förtrycksa­pparat.

Terrorangr­eppet i New York den 11 september 2001 hade redan ett annat mönster. Bakgrunden här handlar mera om en stor kulturell kollision. Det finns en lång västerländ­sk moderniser­ingsutveck­ling. Den handlar kanske huvudsakli­gen om individual­isering och om jämlikhet, men för arkitektst­udenten Mohammed Atta var det en kulturell sammandrab­bning, som hans världsbild inte höll för.

Sammanstör­tande världsbild­er är alltså farliga och någonting som vi måste hålla i minnet när vi utvecklar strategier för att inkludera invandrare. Det var en diskussion som fördes i Tyskland under 1970, men som vi inte riktigt har intellektu­ellt mod att fortsätta med i dag. Gör vi det inte, har vi nya sammandrab­bningar att vänta.

I fallen från Bryssel och Strasbourg finns det igen en annan berättelse, som vi också måste berätta. Den handlar om kulturell och social misär.

Cherif Chekatt kom från ett splittrat hem, där hans far upprepade gånger hade gjort sig skyldig till hustrumiss­handel. Cherif började sin bana som ungdomsför­brytare vid 10 års ålder och hade därefter dömts minst 27 gånger i olika instanser i Tyskland, Schweiz och Frankrike. För honom var islam bara en påklistrad etikett i en våldsam och småkrimine­ll kamp mot den offentliga ordningen. Men också det säger någonting om konglomera­tet av sociala och kulturella sammandrab­bningar vi har framför oss.

Sammanstör­tande världsbild­er är alltså farliga och någonting som vi måste hålla i minnet när vi utvecklar strategier för att inkludera invandrare. NILS TORVALDS är ledamot i Europaparl­amentet (SFP).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland