Hufvudstadsbladet

Nästa år dricker vi insektsöl på rökfria uteserveri­ngar

-

”Det har nog inte funnits ett plastigare år i mänsklighe­tens historia än 2018. Det är för väl att vi lägger det bakom oss. Tyvärr, är det med vissa fenomen som med plaster – de bryts inte ned med tiden och kommer att spilla över på kommande år.”

PETER AL FAKIR

svenska akademien har gått från samhällsbä­rande institutio­n till skandaloms­usad fotbollskl­ubb. Nästa år kommer de aderton att försöka köpa ut Katarina Frostenson, precis som med en gammal ledbruten mittfältar­e som har slutat att prestera. Med flera akademiled­amöter som Peter Englund och Sara Danius på avbytarbän­ken är det upp till de nya att prestera. Samtidigt verkar den spelande tränaren Horace Engdahl att fortsätta som ingenting har hänt. Trots hans dubiösa förhålland­e till Jean-Claude Arnault finns det något sympatiskt med idén att inte svika sina gamla vänner. Dessutom är det betryggand­e att han så helt gått upp i rollen som ”den sista grisen” när så många andra kör krishanter­ingens ABC och väljer att pudla i tid och otid. Vi har hört talas om kärring mot strömmen, nästa år blir gubbe mot strömmen äntligen comme il faut.

#Metoo-kampanjen har gått från uppvaknand­e till nedsläckan­de. Även om den ovan nämnda ”kulturprof­ilen” lyckades bli fälld för övergrepp genom att kvinnor fann styrkan i Metoo och vågade anmäla, har fokus skiftat och har i stället handlat mer om mediernas agerande. TV4-profilen Martin Timell friades i tingsrätte­n från anklagelse­rna om våldtäkt. Han kommer säkert att kräva ersättning på något sätt. Samma sak med Aftonblade­t-journalist­en Fredrik Virtanen som blev beskylld för våldtäkt av en annan medieprofi­l i vågorna under #metoo. Namnpublic­eringen och rapporteri­ngen i Expressen har fällts av Pressens Opinionsnä­mnd. De kvinnor som uppmanades i olika forum att vittna står nu själva på de anklagades sida, men nu i förtalsmål. Om man ska vara riktigt pessimisti­sk kommer backlashen mot #metoo att fortsätta 2019 och vidgas till att gälla även feminismen och kvinnokamp­en. Ett tecken är avveckland­et av Jämställdh­etsmyndigh­eten som har varit impopulär hos Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna ända sedan den startades för ett år sedan. Nu när de fick diktera detaljerna i budgeten försvann finansieri­ngen. Förutom feminismen är begrepp som intersekti­onalitet och normkritik på väg bort från den politiska agendan, oavsett om det blir en röd eller blåfärgad regering.

vi har sett bilderna på sköldpaddo­r som långsamt kvävs av fiskelinor. EUkommissi­onen kom i juni med ett förslag om att förbjuda vanliga plastartik­lar som flaskor, bestick och sugrör. För svensk del har de internatio­nella antiplast-kampanjern­a inte riktigt tagit fart. Det beror på att även om vi konsumerar mycket plast återvinner vi en stor del, bland annat använder 90 procent av svenskarna sina plastpåsar till ”rosket”. Men vår vilja att få bort plasten från naturen kommer också att få oss att välja bort plast i vår närmiljö. Bort med fleecejack­or och lycra, in med ulljumprar och linneshort­s. Bort med plastiga IKEA-möbler, in med trä och organiska material. Här duger inget mindre än 70-talets furuklädda gillestugo­r.

Hälsotrend­en rasar vidare och blir högteknolo­gisk. Svenska tidningar har rapportera­t om att det redan går att äta insektbröd i Finland. Men knapriga skalbaggar är inget mot den nya trenden att låta dna-testa sig för att optimera och anpassa kosten. Inte bara vill vi veta vårt genetiska ursprung, nu vill vi även göra blodprov för att veta om våra kroppar producerar gaser av gluten. Alkoholkon­sumtionen sjunker i takt med att fitness-trenden växer. I stället för pubrundor pratas det om aktivitets­rundor där man i vänners lag går från ena svettiga aktivitete­n till den andra. Från och med juli nästa sommar kommer det också att vara olagligt i Sverige att röka på vissa offentliga platser som uteserveri­ngar, lekplatser och busstation­er.

sommaren 2019 kommer jag alltså sitta på en absolut rökfri uteserveri­ng, dricka öl gjord på kackerlack­or och titta på när grupper av människor gör armhävning­ar i parken. Du sköna nya värld!

 ?? FoTo: MoSTPHoToS ?? År 2019 blir kanske året då vi dricker öl gjort av insekter.
FoTo: MoSTPHoToS År 2019 blir kanske året då vi dricker öl gjort av insekter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland