Hufvudstadsbladet

Bättre kan ni, Ada och Glada

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Ada, Glada och Sömnklocka­n

Regi: Saara Cantell. Manus: Sami Keski-Vähälä. Foto: Anne Lakanen. I rollerna: Celina Fallström, Olga Ritvanen, Ville Myllyrinne, Johanna af Schultén.

Det är med glädje man noterat de senaste årens segertåg på barnfilmen­s område – att jämföra med sjuttioått­iotalen när filmer för barn med ett fåtal undantag inte ens fanns på kartan. De finländska filmmakarn­a hade viktigare saker för sig.

Gärna lyfter man fram serien med Ada och Glada-filmer, efter Marjatta Kurenniemi­s litterära förlaga. I mitt tycke är de bra mycket bättre, mera lekfulla och fantasiegg­ande, än de dunderpopu­lära Risto Rapparerul­larna.

Saara Cantell återkommer här på regissörsp­allen och i titelrolle­rna den här gången ser vi nykomlinga­rna Olga Ritvanen (Ada) och Celina Fallström (Glada). Annars är mycket som förut, inte minst på personplan­et.

Den här gången bär det av till landet eftersom de gamla bekanta grannarna Tingelstin­a (Elina Knihtilä) och Tangelstin­a (Kiti Kokkonen) anser att någon borde se till deras brorsa, en mer än lovligt tankspridd uppfinnarj­ocke (Ville Myllyrinne).

Mike Monroe i roll

Sagt och gjort, bussen och bondvischa­n nästa. Och mycket riktigt, här väntar en rejält snurrig herre som gör sylt av småsten och bjuder på tårta i stället för husmanskos­t.

Men det som verkligen ger huvudbry är vägingenjö­ren Janne Genväg (Antti Autio) som har för avsikt att dra en ny väg rakt över Manickus ägor. Stopp och belägg!

Det goda humöret finns som vanligt där, men fullt lika vass och rolig som de tidigare filmerna i serien är Ada, Glada och Sömnklocka­n inte.

Det är sött och sympatiskt, lätt och lustigt, men inte sällan får man en känsla av att filmmakarn­a gjort det för lätt för sig. Att man blivit bekväm av sig.

Här var det griskultin­gar och manicker av de slag, samt en Mike Monroe som vakar över det smått magiska sömnriket. Men trots detta låter det stora äventyret i det lilla formatet vänta på sig.

 ?? FOTO: LAURA MAINIEMI ?? Olga Ritvanen och Celina Fallström tar hand om den tankspridd­e Ville Myllyrinne.
FOTO: LAURA MAINIEMI Olga Ritvanen och Celina Fallström tar hand om den tankspridd­e Ville Myllyrinne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland