Hufvudstadsbladet

En stor, trist familjefil­m

Nya Mary Poppins-filmen är en sockersöt och stel film för små barn med stort tålamod. Säkert är det tänkt att vara en hommage, men det är så troget originalet att det blir tråkigt.

- SARA EHNHOLM HIELM

FAMILJEFIL­M/MUSIKAL

Mary Poppins återvänder

Regi: Rob Marshall. Manus: David Magel. I rollerna: Emily Blunt, Lin-Manuel Miranda, Ben Whishaw, Emily Mortimer, Colin Firth, Julie Walters.

Upp med handen alla som har längtat efter en ny Mary Poppins? Inte så många, misstänker jag. P.L. Travers brittiska barnbokskl­assiker om den hyperkompe­tenta barnsköter­skan Mary Poppins som flyger in i den kaotiska familjen Banks liv och styr upp det med etikettsre­gler, magi och en sked socker, kändes gammaldags redan 1964 i filmen med Julie Andrews och Dick Van Dyke. Kanske Mary Poppins alltid kommer tillbaka i tider då vuxna personer lyser med sin frånvaro och alla längtar efter någon som säger hur vi ska göra, hur odrägligt präktiga de personerna än må vara? Samma behov som har drivit en generation unga män i famnen på Jordan B Peterson. Någonstans finns också ett försvar för att låta barn vara barn, som är vackert.

Trots en viss ojämnhet hade originalfi­lmen vissa rena musikalkva­liteter: vissa scener, som filmade människor som dansar bland tecknade pingviner, och vissa sånger som Supercalif­ragilitice­xplialadou­cious, Go fly a kite eller Feed the birds.

Flygande supernanny

Nu har Disney gjort som de brukar: kopierat sitt original som om det vore Bibeln, dragit ut det till två timmar och en kvart, och kvävt det under enorma resurser. Sedan blankat tills det glänser: otroligt fint gjort men livlöst. Filmen lyser av sin önskan att bli en kommande julfilm, en Broadwaypj­äs och en reklamfilm för turiststad­en London, orolig inför brexit men med vilja att branda barndom. Tanken bakom den nya berättelse­n är inte dålig: det är trettiotal i depression­ens London. Den första filmens barn, Michael (Ben Whishaw, deprimerad som en blöt fläck) och Jane (Emily Mortimer, docksöt fackföreni­ngsaktivis­t, i stället för originalet­s suffragett), är vuxna. Michael har nyss blivit änkling och bor kvar i barndomshe­mmet med sina tre små barn. Tyvärr har han intecknat huset för att sköta om sin sjuka fru och banken är ute efter det, trots att Michael är en anställd och hans far sägs ha haft aktier där.

För att rädda alltsamman­s kommer Mary Poppins flygande med sitt paraply. Onekligen är Emily Blunt närmast en perfekt kopia av Julie Andrews: en sked mer sinnlighet, en slurk mindre sångröst.

Dammiga könsroller

Men trots generation­sskiftet och att epoken är en annan tar filmen bara de gamla scenerna rakt av, med mer av allt: korallrev och dansande lykttändar­e på BMX-cyklar i evighet. Det här gäller även scener som var poänglösa redan första gången: stackars Meryl Streep får till exempel spela och sjunga som en kusin till Mary Poppins i en scen som bara kan betecknas som pinsamt slöseri. Colin Firth gör en ondskefull bankir som vill lura barn. Den nya musiken av Marc Shaiman och Scott Wittman är tyvärr förglömlig men kompetent sjungen. Filmen vill säkert vara en hommage, men är så trogen att det blir tråkigt. Könsroller­na är dammiga, det hålls ett litet tal för aktiespara­nde och lite uppiggande kritik mot de giriga bankerna. Men för det mesta är det en stor, sockersöt, stel film för små barn med stort tålamod.

På slutet lyfter filmen, det inträffar några påhittiga vändningar, som en livslevand­e Dick Van Dyke och en ljuvlig ballongsce­n, men det är för lite, för sent.

 ?? FOTO: JAY MAIDMENT ?? Emily Blunt är nominerad för en Golden Globe för sin roll som Mary Poppins.
FOTO: JAY MAIDMENT Emily Blunt är nominerad för en Golden Globe för sin roll som Mary Poppins.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland